UPDATE. Întrebat dacă are emoții față de faptul că lucrarea sa de doctorat va fi reverificată, Victor Ponta a adeclarat: „Foarte bine. Gradul de succes ține de numărul de încercări. Să încerce că până la urmă o să reușească și am scăpat de-o grijă„.
ŞTIREA INIŢIALĂ. „Universitatea din Bucureşti a trimis marţi, 10 mai 2016, către MENCS dosarul referitor la teza de doctorat a domnului Victor Ponta. Copia tezei a fost transmisă ca răspuns la solicitarea înaintată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice la începutul săptămânii, pentru a putea fi analizată de către CNADTCU în contextul suspiciunilor de plagiat”, se arată într-un comunicat de presă.
Mai departe, Universitatea din Bucureşti menţionează a trimis, până acum, cinci solicitări de retragere a titlului de doctor lui Victor Ponta, „ca urmare a concluziilor formulate de Comisa de Etică a Universităţii din Bucureşti, care probează verdictul de plagiat, încă din anul 2012. Cea mai recentă solicitare trimisă de Universitatea din Bucureşti în acest sens a fost la începutul lunii martie a anului 2016”, mai arată sursa citată.
Cererea de retrimitere a copiei tezei de doctorat a lui Victor Ponta a venit din partea Ministerului Educaţiei, care a demarat procedura de analiză a tezelor de doctorat unde au existat sesizări privind suspiciuni de plagiat, în cazurile lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Onţanu, Bogdan Licu, Loredana Radu, Adela Popescu,Mihai Stănişoară, Dumitru Pârvu şi Petre Tobă. În maximum 45 de zile, aceştia ar putea rămâne fără titlul de doctor.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, a confirmat luni că ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a solicitat, luni, la CNATDCU iniţierea demersurilor necesare pentru analiza şi soluţionarea distinctă a cazurilor sesizate în 15 martie la UEFISCDI privind suspiciunile de plagiat în cazul mai multor foşti şi actuali demnitari şi persoane publice, printre care Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Petre Tobă.
Este vorba de o sesizare făcută de patru cercetători români care lucrează în străinătate, dr. Cristian Dogaru de la University Campus Suffolk din Marea Britanie, dr. Lucian Ancu de la Universitatea din Geneva, Elveţia, profesorul Horia Cornean de la Universitatea Aalborg din Danemarca şi profesorul Vladimir Tismăneanu de la Universitatea din Maryland, SUA.