MARIOARA MURĂRESCU A MURIT. „Folclorul trebuie scos dintre halbele de bere, fumul de mititei şi urcat iar pe scenă„, povestea Marioara Murărescu, într-un interviul din 1999, şi asta a şi reuşit timp de trei decenii.
În timpul comunismului a fost constrânsă, conform propriilor declarații, să facă anumite compromisuri: „Dacă aș fi cedat intenției cenzurii de a-mi politiza emisiunea mi-aș fi pierdut publicul; dacă nu cedam deloc, mi se suspenda emisiune””. Ea a străbătut țara în lung și-n lat, căutând piese originale de folclor, pe care le-a adunat în arhiva folclorică a emisiunii.
MARIOARA MURĂRESCU – ambasadoarea folclorului românesc
În 32 de ani, emisiunea a adunat, ca într-o imensă ladă de zestre, obiceiuri populare, cântece, tradiţii şi orice altceva şi-ar mai fi putut dori să colecţioneze un iubitor de folclor.
Ideea emisiunii „Tezaur Folcloric” a venit de la Marioara Murărescu, om de radio la acea vreme. Ea povesteşte că “s-a îmbolnăvit încă o dată de folclor” în Maramureş, pe vremea când era încă studentă, după ce dragostea pentru ritmurile satului incubase în anii de Conservator.
MARIOARA MURĂRESCU, imagini de acum 30 de ani. Cum arăta realizatoarea în tinereţe VIDEO
La primele ediţii nu exista nici măcar un generic. Imponderabila imagine a a tinerei călare pe calul alb, care s-a întipărit în memoria colectivă ca o cheie magică ce deschide Tezaurul Folcloric, a fost extrasă din filmările pe care le-a făcut echipa în Mehedinţi.
Prima încercare de realizare a celebrei emisiuni „Tezaur Folcloric” a avut loc în 1978, dar abia în 1982 a primit un spaţiu fix în grila de programe a televiziuni.
Emisiunea „Tezaur Folcloric” a durat şi 10 minute, în timpul comunismului, dar a evoluat în timp de la 30 de minute la 90.