Tezaurul dacic conţine 18 piese (coliere, inele, brăţări şi pandantive) de o valoare excepţională datorită rarităţii lor, dar şi stării foarte bune de conservare. „Este cel mai frumos tezaur dacic. Sunt nişte podoabe de o frumuseţe deoasebită„, a spus directorul Muzeului de Istorie, Ernest Târnoveanu.
Operaţiunea de recuperare a tezaurului a început în primăvara acestui an. Bijuteriile au fost descoperite la o casă de licitaţie din Munchen. Ele fuseseră furate din România şi duse în Germania pentru a fi valorificate. Autorităţile recunosc că siturile arheologice nu sunt păzite aşa cum trebuie.
„Ani de zile, siturile arhelogice nu prea au fost păzite. Consider că nici în momentul de faţă siturile arhelogice nu sunt păzite aşa cum ar trebui, iar acest fapt a permis mai multor grupuri de indivizi să scotocească prin zonele în care se presupune că sunt astfel de comori, să le găsească şi să le valorifice„, a explicat prim-adjunctul Procurorului General, Bogdan Licu.
Şi ministrul Culturii cunoaşte problema şi promite rezolvări. „În toamnă o să promovez un proiect de lege rezervat cetăţilor dacice din Munţii Orăştie, astfel încât să protejăm şi mai bine această zonă importantă pentru istoria naţională„, a spus ministrul Culturii.
Operaţiunea de recuperare a tezaurului a costat statul român 43.000 de lei.
CITEŞTEŞ ŞI: Dezvăluiri despre tezaurul românesc: „Federaţia Rusă a vrut să-l restituie, statul român a refuzat”