Șeful OMS pentru Asia de Sud, Poonam Singh Khetrapal, a calificat reușita drept „o realizare remarcabilă într-o țară unde mii de persoane trăiesc cu HIV”.
Potrivit estimărilor ONU, aproximativ 500.000 de persoane trăiesc cu acest virus în Thailanda dintr-o populație totală de 68 de milioane. În 25 de ani însă, această țară Asia de Sud-Est a înregistrat progrese considerabile, în condițiile în care contaminarea cu acest virus afecta la începutul anilor ’90 peste un milion de persoane.
„Thailanda a arătat lumii că HIV poate fi învins”, a adăugat Poonam Khetrapal Singh, în condițiile în care în fiecare an, în regiunea Asia-Pacific, 21.000 de copii vin pe lume cu HIV și peste 200.000 cresc cu acest virus.
În anul 2000, Thailanda a devenit una dintre primele țări care a oferit tratament gratuit tuturor femeilor gravide seropozitive, ceea ce a permis reducerea semnificativă a posibilităților de transmitere.
În conformitate cu datele furnizate de guvernul thailandez, numărul celor care se nasc cu HIV a scăzut de la 1.000 în anul 2000 la doar 85 anul trecut.
Potrivit OMS, aproximativ 1,4 milioane de femei infectate cu HIV rămân însărcinate în fiecare an la nivel mondial, mai ales în țările în curs de dezvoltare și în special în Africa sub-sahariană. În lipsa unui tratament cu antiretrovirale, există un risc de 15-45% ca acestea să transmită virusul HIV copiilor lor în timpul sarcinii, nașterii sau alăptării.