Ziaristul, pe atunci căpitanul sovietic Iuri Gavrilov, acum colonel în rezervă, a recunoscut că a comparat-o pe lady Thatcher cu legendarul cancelar german Otto Von Bismarck din cauza caracterului ei dur. Căpitanul a vrut să îi dea astfel o replică celei care acuza aproape fără încetare fosta URSS că voia să domine lumea.
Titlul iniţial al articolului a fost „Cancelarul de Fier”, dar, fiind vorba de o femeie, l-a schimbat în „Doamna de Fier”. Cu acest titlu, articolul a fost preluat şi de cotidianul britanic Sunday Times.
Titlul nu a deranjat-o însă pe cea care avea să devină premier, iar susţinătorii ei nu au ezitat să-l folosească în campania electorală din anul 1979, afirmând că „Marea Britanie are nevoie de o doamnă de fier„, scrie Agerpres.
După o săptămână de la apariţia în presa rusă a articolului şi propagarea acestuia şi în presa britanică, Thatcher însăşi s-a arătat încântată de noua ei „calitate”. În timpul unui discurs la Selborne Hall, în Southgate, ea şi-a informat asistenţa: „Mă aflu în faţa dumneavoastră în seara aceasta, în rochia mea de seară Steaua Roşie, cu părul fluturând în vânt şi faţa discret fardată, eu, Doamna de Fier al lumii occidentale”. Apoi a adăugat: „Da, sunt o doamnă de fier!”…
Dar odată ajunsă premier, Thatcher a criticat intens Uniunea Sovietică. Potrivit lui Ivan Melnikov, vicepreşedinte al Partidului Comunist rus, Thatcher „a jucat un rol foarte important în dezintegrarea URSS-ului, iar proiectul ei cel mai de succes în toată cariera politică a fost „seducerea politică a lui Mihail Gorbaciov„.