The Economist: „Oare şcolile din România produc idioţi?”

Publicaţia britanică The Economist îşi exprimă pe blogul său nedumerirea faţă de situaţia învăţământului din România, având în vedere că un elev de liceu din doi a picat Bacalauraureatul, iar pe de altă parte, din România ajung în străinătate unele dintre cele mai luminate minţi din lume.
Romania TV
07 aug. 2012, 18:26
The Economist:

Această ciudăţenie îi intrigă pe cei din afară, care nu mai înţeleg ce se întâmplă cu standardele învăţământului românesc.

În mod paradoxal, România este ţara în care se nasc cele mai strălucite minţi din lume. Aici, rata copiilor superadotaţi este dublă faţă de media mondială, remarcă The Economist.

Reuşitele sunt văzute însă ca efect al muncii individuale combinată uneori cu ajutorul unui profesor bun, şi nu ca rezultat al unui sistem de educaţie eficient, este una dintre concluziile pe care le trage prestigioasa publicaţie britanică.

Aceasta mai constată că opţiunile celor care iau Bacalaureatul sunt, practic, două: să plece din ţară pentru a studia la universităţi de prestigiu din străinătate sau să rămână în România şi să se lupte mai departe cu un sistem de educaţie precar.

„Mulţi dintre cei care ajung la studii în ţări străine rămân acolo după absolvirea facultăţii, îşi iau o slujbă şi trăiesc ca imigranţi pentru tot restul vieţii lor. Fenomenul a luat amploare în România mai ales de când ţara a aderat la Uniunea Europeană.

Taxele universitare s-au redus atunci substanţial pentru studenţii români, iar permisele de muncă s-au obţinut cu mai multă uşurinţă”, mai scrie The Economist, adăugând că „tinerii care au optat pentru reîntoarcerea în România după absolvirea studiilor în străinătate sunt în general mult mai bine calificaţi decât cei care au studiat în ţară”. Pe de altă parte, aceşti tineri care se întorc în România sunt plătiţi mai prost decât în străinătate, acesta fiind şi motivul pentru care unii dintre ei se reîntorc în străinătate.

Creierul, mai tare ca sistemul

România este cotată şi ca ţara în care se nasc unele dintre cele mai strălucite creiere din lume, rata copiilor cu calităţi intelectuale deosebite fiind de două ori mai mare decât media din întrega lume, mai scrie The Economist. În iulie, România ieşit pe locul I în Europa la Olimpiada Internaţională de Matematică şi pe locul 10 în primele 100 de ţări din toată lumea. În schimb, niciuna dintre universităţile din România nu a intrat în topul 500 internaţional.

Tot în România, după căderea comunismului în 1989, Ministerul Educaţiei şi-a schimbat ministrul de 19 ori. Fiecare ministru care s-a succedat în fotoliul Educaţiei a cerut vehement reformă, însă viziunea diferită a fiecăruia dintre ei a provocat confuzie.

Unul dintre motivele eşecului învăţământului românesc este şi lipsa de fonduri. De pildă, anul acesta, bugetul pentru învăţământ a scăzut la 3,6%, din PIB, în timp ce media europeană este de 5% din PIB. Un alt motiv este corupţia din sistem, mita devenind un mijloc de promovare pentru mulţi dintre studenţi.  Un alt motiv este sărăcia, numărul copiilor care abandonează şcoala triplându-se în 2000-2007, potrivit UNICEF, iar criza financiară instalată în 2008 a agravat situaţia. Aşa că nu e de mirare că profesorii calificaţi care sunt plătiţi cu mai puţin de 400 de euro pe lună îşi abandonează meseria şi sunt înlocuiţi cu alţii slab calificaţi, începători.

Dar în timp ce învăţământul de stat se luptă cu sărăcia, unele dintre universităţile particulare scot profituri uriaşe, mai constată The Economist, pentru că aceste aşa-numite „fabrici de diplome” primesc în fiecare an un mare număr de studenţi şi, de regulă, calitatea învăţământului din aceste instituţii este sub nivelul celor de stat.

Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este pe bancnota de 200 de lei. Există un detaliu pe care puțini români l-au observat
Spynews
Tu crezi că poți rezolva măcar 1 din aceste 10 ghicitori grele, fără ajutorul Google?
Evz.ro
Cătălin Bordea a uitat-o pe Livia. Amănunte ascunse despre noua iubită
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pe ce dată și la ce oră urmează să fie virate alocațiile elevilor în august 2024
Capital.ro
Rusia se RETRAGE. Bucurie de nedescris în Ucraina: Amintiți-vă de această zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea este femeia, medic stomatolog, găsită fără suflare în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diferențele de Preț la Apa Plată Între Supermarketuri și Litoralul Românesc, Criticată de Directorul ANPC
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'