Jurnaliştii de la „The Guardian” avertizează că „Bucureştiul este Capitala cutremurelor, unde roşu înseamnă pericol”. Jurnaliştii britanici încearcă să evalueze acest risc al Capitalei şi vorbesc despre sutele de clădiri care se pot prăbuşi la un nou seism.
Riscurile seismice care ameninţă Capitala României sunt susţinute şi de afirmaţiile expertului Dan Lungu.
,,Bucureştiul este cea mai periculoasă metropolă din Europa în materie de cutremure”, le-a declarat expertul român Dan Lungu jurnaliştilor englezi. „Probabil că aproape toate clădirile din partea veche a oraşului ar trebui să fie marcate cu bulină”, susţine el. Dan Lungu este profesor de siguranţa construcţiilor la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti.
Jurnaliştii britanici amintesc de dezastrul din 77, când seismul de 7.2 a ucis 1,578 de oameni. Alţi 11.000 au fost răniţi. A fost una dintre cele mai mari catastrofe din istoria României.
„The Guardian” vorbeşte şi despre centrul istoric plin de clădiri de secol 20, în prag de prăbuşire, foste palate, hoteluri majestuoase, dar şi reşedinţe ale unor persoanlităţi istorice ale României.
Bucureştiul este numit „Capitala europeană cea mai predispusă riscului seismic”. În fiecare an au loc numeroase mişcări telurice de mică intensitate, iar acestea pot fi fatele clădirilor istorice, deja şubrezite.
La sfârşitul anilor 90, autorităţile române au început un program de evaluare a clădirilor, care prevedea amplasarea celebrelor buline roşii pe structurile care pot ceda la un nou seism puternic. Astfel, amintesc britanicii, există 374 de clădiri din centrul vechi, care sunt incluse în prima clasă de risc seismic. Asta înseamnă 2,700 de apartamente, locuite. Fireşte, chiriile de aici sunt mult mai mici faţă de alte zone centrale.