The Guardian: Regina Elisabeta a II-a a făcut presiuni asupra guvernului, ca averea ei să rămână secretă

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a făcut lobby cu succes pe lângă guvernul britanic să modifice un proiect de lege pentru a-și ascunde averea personală faţă de opinia publică, după cum relevă mai multe documente descoperite de The Guardian.
Daniel Spătaru
08 feb. 2021, 12:25
The Guardian: Regina Elisabeta a II-a a făcut presiuni asupra guvernului, ca averea ei să rămână secretă

O serie de memorii guvernamentale dezgropate din Arhivele Naționale, relevă faptul că regina Elisabeta a II-a, prin avocatul său privat, a exercitat presiuni asupra miniștrilor să modifice legislația astfel încât să împiedicice divulgarea către public a participațiilor sale. În urma intervenției reginei, guvernul a introdus o clauză în lege, care îi permite să excepteze companiile folosite de „liderii de stat” de la noile măsuri de transparență care urmau să fie luate..

Aranjamentul, care a fost iniţiat în anii 1970, a fost utilizat efectiv pentru a crea o corporație de susținere a statului, despre care se înțelege că ţinut secrete participațiile private și investițiile reginei, până cel puțin în 2011. Adevărata scară a averii Reginei nu este cunoscută nici acum, însă se estimează că este de ordinul sutelor de milioane de lire sterline.

Citeşte şi Regina Elisabeta a II-a şi prinţul Philip au fost vaccinaţi

Dovezile de lobby au fost dezvăluite de o investigaţie The Guardian, care relevă că familia regală s-a folosit de o procedură legală numită „consimțământul reginei”, care cere obținerea aprobării din partea reginei înainte de a fi adoptată o lege care poate afecta prerogativele sau interesele particulare ale coroanei britanice. Astfel, este necesar ca miniștrii să o alerteze pe regină atunci când legislația ar putea afecta fie prerogativa regală, fie interesele private ale coroanei. Site- ul familiei regale îl descrie ca „o convenție de multă vreme stabilită”, iar erudiții constituționali au avut tendința de a considera consimțământul ca un exemplu opac, dar inofensiv, al spectacolului care înconjoară monarhia. Site-ul familiei regale îl descrie ca „o convenție de multă vreme stabilită”, iar experţii în Constituție au tendința de a considera consimțământul ca un exemplu opac, dar inofensiv, al spectacolului care înconjoară monarhia.

Legea conținând clauza negociată a intrat în vigoare în 1976 și a fost aplicată aproape imediat unei companii proaspăt înființate, Bank of England Nominees Limited. În aprilie 1977, acțiuni despre care se crede că îi aparțin reginei au fost transferate acestei companii, potrivit unei cărți scrise în 1989 de jurnalistul Andrew Morton.

Citeşte şi Regina Elisabeta a Marii Britanii va domni „până la moarte”: „Nu vrea să îşi abandoneze oamenii şi slujba”

Contactat de THe Guardian, Palatul Buckingham nu a răspuns la nicio întrebare despre lobby-ul reginei pentru modificarea proiectului de lege sau dacă a folosit procedura de consimțământ pentru a pune presiune pe guvern. Un purtător de cuvânt al reginei Elisabeta a II-a a declarat: „Consimțământul reginei este o procedură parlamentară și are un rol strict formal. Regina își dă întotdeauna consimțământul când îi este cerut de guvern”.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Municipiul din România în care se va construi o fabrică de hidrogen. Va ajuta și rețeaua de transport public și sistemul de termoficare
Capital.ro
Călin Georgescu rămâne fără șanse. Verdict privind decizia CCR: Au primit ordin
Playtech.ro
Cât costă un buncăr antiatomic, în România. Preţurile au crescut după ce românii au început să le caute
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Marele risc de la bancomat. Pericol pentru posesorii de carduri
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Transport agabaritic record ajunge la termocentrala Mintia pentru retehnologizare
MediaFlux
Episcopia care organizează ”MISS CIMITIR”. Cine câștigă concursul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania