The Guardian: Regina Elisabeta a II-a a făcut presiuni asupra guvernului, ca averea ei să rămână secretă

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a făcut lobby cu succes pe lângă guvernul britanic să modifice un proiect de lege pentru a-și ascunde averea personală faţă de opinia publică, după cum relevă mai multe documente descoperite de The Guardian.
Daniel Spătaru
08 feb. 2021, 12:25
The Guardian: Regina Elisabeta a II-a a făcut presiuni asupra guvernului, ca averea ei să rămână secretă

O serie de memorii guvernamentale dezgropate din Arhivele Naționale, relevă faptul că regina Elisabeta a II-a, prin avocatul său privat, a exercitat presiuni asupra miniștrilor să modifice legislația astfel încât să împiedicice divulgarea către public a participațiilor sale. În urma intervenției reginei, guvernul a introdus o clauză în lege, care îi permite să excepteze companiile folosite de „liderii de stat” de la noile măsuri de transparență care urmau să fie luate..

Aranjamentul, care a fost iniţiat în anii 1970, a fost utilizat efectiv pentru a crea o corporație de susținere a statului, despre care se înțelege că ţinut secrete participațiile private și investițiile reginei, până cel puțin în 2011. Adevărata scară a averii Reginei nu este cunoscută nici acum, însă se estimează că este de ordinul sutelor de milioane de lire sterline.

Citeşte şi Regina Elisabeta a II-a şi prinţul Philip au fost vaccinaţi

Dovezile de lobby au fost dezvăluite de o investigaţie The Guardian, care relevă că familia regală s-a folosit de o procedură legală numită „consimțământul reginei”, care cere obținerea aprobării din partea reginei înainte de a fi adoptată o lege care poate afecta prerogativele sau interesele particulare ale coroanei britanice. Astfel, este necesar ca miniștrii să o alerteze pe regină atunci când legislația ar putea afecta fie prerogativa regală, fie interesele private ale coroanei. Site- ul familiei regale îl descrie ca „o convenție de multă vreme stabilită”, iar erudiții constituționali au avut tendința de a considera consimțământul ca un exemplu opac, dar inofensiv, al spectacolului care înconjoară monarhia. Site-ul familiei regale îl descrie ca „o convenție de multă vreme stabilită”, iar experţii în Constituție au tendința de a considera consimțământul ca un exemplu opac, dar inofensiv, al spectacolului care înconjoară monarhia.

Legea conținând clauza negociată a intrat în vigoare în 1976 și a fost aplicată aproape imediat unei companii proaspăt înființate, Bank of England Nominees Limited. În aprilie 1977, acțiuni despre care se crede că îi aparțin reginei au fost transferate acestei companii, potrivit unei cărți scrise în 1989 de jurnalistul Andrew Morton.

Citeşte şi Regina Elisabeta a Marii Britanii va domni „până la moarte”: „Nu vrea să îşi abandoneze oamenii şi slujba”

Contactat de THe Guardian, Palatul Buckingham nu a răspuns la nicio întrebare despre lobby-ul reginei pentru modificarea proiectului de lege sau dacă a folosit procedura de consimțământ pentru a pune presiune pe guvern. Un purtător de cuvânt al reginei Elisabeta a II-a a declarat: „Consimțământul reginei este o procedură parlamentară și are un rol strict formal. Regina își dă întotdeauna consimțământul când îi este cerut de guvern”.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Drumul de mare viteză pe care toți șoferii îl așteptau e în impas. Vor mai trece ani de zile până când se va circula pe el
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
Playtech.ro
Ce să nu faci de Duminica Tomii pentru a nu avea ghinion la bani. Semnificaţia sărbătorii
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Prăjitura la borcan. Desertul rapid, fără coacere
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o lună mai 2025 cum nu prea a mai fost, în România. Cum va fi vremea în București
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Obligatoriu pentru toate gospodăriile. Se aplică în toată țara
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte