O serie de memorii guvernamentale dezgropate din Arhivele Naționale, relevă faptul că regina Elisabeta a II-a, prin avocatul său privat, a exercitat presiuni asupra miniștrilor să modifice legislația astfel încât să împiedicice divulgarea către public a participațiilor sale. În urma intervenției reginei, guvernul a introdus o clauză în lege, care îi permite să excepteze companiile folosite de „liderii de stat” de la noile măsuri de transparență care urmau să fie luate..
Aranjamentul, care a fost iniţiat în anii 1970, a fost utilizat efectiv pentru a crea o corporație de susținere a statului, despre care se înțelege că ţinut secrete participațiile private și investițiile reginei, până cel puțin în 2011. Adevărata scară a averii Reginei nu este cunoscută nici acum, însă se estimează că este de ordinul sutelor de milioane de lire sterline.
Citeşte şi Regina Elisabeta a II-a şi prinţul Philip au fost vaccinaţi
Dovezile de lobby au fost dezvăluite de o investigaţie The Guardian, care relevă că familia regală s-a folosit de o procedură legală numită „consimțământul reginei”, care cere obținerea aprobării din partea reginei înainte de a fi adoptată o lege care poate afecta prerogativele sau interesele particulare ale coroanei britanice. Astfel, este necesar ca miniștrii să o alerteze pe regină atunci când legislația ar putea afecta fie prerogativa regală, fie interesele private ale coroanei. Site- ul familiei regale îl descrie ca „o convenție de multă vreme stabilită”, iar erudiții constituționali au avut tendința de a considera consimțământul ca un exemplu opac, dar inofensiv, al spectacolului care înconjoară monarhia. Site-ul familiei regale îl descrie ca „o convenție de multă vreme stabilită”, iar experţii în Constituție au tendința de a considera consimțământul ca un exemplu opac, dar inofensiv, al spectacolului care înconjoară monarhia.
Legea conținând clauza negociată a intrat în vigoare în 1976 și a fost aplicată aproape imediat unei companii proaspăt înființate, Bank of England Nominees Limited. În aprilie 1977, acțiuni despre care se crede că îi aparțin reginei au fost transferate acestei companii, potrivit unei cărți scrise în 1989 de jurnalistul Andrew Morton.
Contactat de THe Guardian, Palatul Buckingham nu a răspuns la nicio întrebare despre lobby-ul reginei pentru modificarea proiectului de lege sau dacă a folosit procedura de consimțământ pentru a pune presiune pe guvern. Un purtător de cuvânt al reginei Elisabeta a II-a a declarat: „Consimțământul reginei este o procedură parlamentară și are un rol strict formal. Regina își dă întotdeauna consimțământul când îi este cerut de guvern”.