Premierul Stefan Löfven le-a cerut suedezilor să se comporte „ca nişte adulți” și să nu răspândească „panică sau zvonuri”. Totuși, panica este exact ceea ce încep să simtă tot mai mulți din comunitatea științifică și medicală suedeză, după cum scrie The Guardian.
O petiție semnată de peste 2.000 de medici, oameni de știință și profesori – inclusiv președintele Fundației Nobel, prof. univ. Carl-Henrik Heldin – a solicitat guvernului să introducă măsuri mai stricte. „Nu testăm suficient, nu urmărim, nu izolăm suficient – am lăsat virusul să se elibereze„, a spus prof. Cecilia Söderberg-Nauclér, cercetător în imunologie antivirus la Institutul Karolinska, din Stockholm. „Toate acestea ne conduc către o catastrofă„, spune aceasta.
Oamenii obişnuiţi ţin însă partea guvernului. „Am încredere că medicii care lucrează cu guvernul știu ce fac. Această isterie pe care o lansează mass-media este mult mai periculoasă decât virusul însuși„, spune Robert Andersson (50 ani), lucrător în IT, care locuiește în Södermalm, Stockholm. Simon Strand (30 ani), consultant de afaceri din Östermalm, Stockholm, este de acord. „Nu există niciun motiv să credem că autoritățile nu acordă atenție„, spune el.
Anders Tegnell, epidemiolog-şef şi cel care conduce gestionarea de către guvern a crizei coronavirusului, este adeptul unei „strategii de atenuare”: permite-i virusului să se răspândească încet, fără a copleși sistemul de sănătate și fără a recurge la restricții drastice.
Suedia are 5.466 de cazuri de infecţie cu coronavirus, iar 282 de persoane şi-au pierdut viaţa ca urmare a COVID-19. „Da, a fost o creștere, dar până acum nu este traumatic. Desigur, vom intra într-o fază în epidemie, în care vom vedea o mulțime de cazuri în următoarele săptămâni, mai multe persoane la Terapie Intenivă, dar asta este ca orice altă țară – nicăieri nu a reușit să încetinească răspândirea„, mai spune profesorul Tegnell. Vecinii Suediei – danezii, finlandezii și norvegienii – au acceptat o strategie de blocare, închiderea școlilor, locurilor de muncă și a granițelor în urmă cu săptămâni. „Problema cu această abordare este că epuizezi sistemul. Nu poți să ții ţara luni întregi într-un un blocaj, este imposibil„, mai spune el.
El este contrazis însă de Cecilia Söderberg-Nauclér. „Guvernul crede că nu poate opri răspândirea coronavirusului, așa că au decis să îi lase pe oameni să moară. Nu vrea să asculte datele științifice care sunt prezentate. Guvernanţii au încredere oarbă în Agenția de Sănătate Publică, dar datele pe care le au sunt jenante. Stockholm va avea în curând o deficiență acută a locurilor la Terapie Intensivă și ei nu înțeleg că atunci va fi prea târziu să acționeze”, avertizează Cecilia Söderberg-Nauclér.