Ponta, în The Times: Românii merg în Anglia pentru muncă şi studii, nu pentru ajutoare

Cotidianul britanic The Times a publicat luni, un articol dedicat poziţiei guvernului român referitoare la limitarea accesului la ajutoarele sociale acordate de către statul britanic imigranţilor. Potrivit jurnaliştilor britanici, Victor Ponta nu are nimic împotriva acestor limitări din moment ce majoritatea românilor veniţi în Albion sunt veniţi fie pentru studii, fie pentru slujbe destul de bine plătite. Singura condiţie pusă de şeful guvernului român este ca această limitare să nu fie discriminatorie pentru români.
Filip Stan
07 mai 2013, 10:59
Ponta, în The Times: Românii merg în Anglia pentru muncă şi studii, nu pentru ajutoare

În articolul intitulat „Da, impuneţi-ne românilor reguli mai aspre” se arată că „primul ministru român a sprijinit planurile pentru limitare accesului imigranţilor la ajutoare sociale încercând să pună capăt temerilor referitoare la valurile de români ce ar putea să plece din ţara sa la sfârşitul anului. Victor Ponta a subliniat că românii care merg în ţările vest-europene îşi caută de muncă sau o educaţie mai bună, nu ajutoare sociale şi a adăugat că marele val de emigrare din ţara sa a fost şi a trecut acum circa cinci ani”. 

Potrivit „The Times”, Ponta nu se opune planurilor guvernului britanic privind noi condiţii de acordare a ajutoarelor sociale.

Cele mai multe persoane nu merg în Marea Britanie, Germania şi Franţa pentru ajutoare sociale; merg pentru educaţie – mulţi studenţi – pentru schimburi culturale, pentru muncă, pentru locuri de muncă bine plătite. Este o prejudecată să crezi că românii vin în Marea Britanie pentru ajutoare sociale. De aceea, sunt „pentru” şi voi sprijini toate iniţiativele guvernului britanic să adopte o legislaţie mai aspră în acest domeniu„, a declarat Ponta, citat de publicaţia britanică.

Citeşte şi David Cameron: Afluxul de imigranţi români şi bulgari va fi mult mai mic decât cel al polonezilor

Ponta a menţionat şi un sondaj potrivită căruia doar 1% dintre români ar fi tentaţi să-şi caute un loc de muncă în Marea Britanie în 2013-2014, spre deosebire de Bulgaria unde 4,2% sunt tentaţi de acest lucru.

Cât priveşte ostilitatea cu care sunt priviţi imigranţii în Europa, Ponta susţine că aceasta se datorează crizei economice şi tensiunilor sociale pe care le-a generat, precum şi exploatării acestora de către politicieni.

„Întotdeauna în istorie când o economie merge prost, apare aceste gen de protecţionism. De asemenea, datorită campaniilor electorale, e mult mai uşor să dai vina pe cineva din afară decât să oferi soluţii. Sper că aceasta nu va fi o abordare politică importantă”, a declarat Ponta.

Premierul român Victor Ponta scria pe 25 februarie, într-un material publicat în revista The Times, că Marea Britanie nu trebuie să se teamă de o „invazie” a imigranţilor din ţara sa, deoarece românii vor fi prea „ocupaţi cu dezvoltarea” României.

Potrivit publicaţiei, premierul român se declară „mai degrabă perplex” în faţa unor articole din presa britanică pe tema sosirii unui val de est-europeni după anularea restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din această ţară, începând din 2014. În articolul din The Times, Ponta subliniază că muncitorii români „nu se vor grăbi (să imigreze) în Marea britanie” deoarece vor fi prea „ocupaţi cu dezvoltarea ţării lor”.

Marea Britanie poate constitui o opţiune atractivă, din cauza crizei economice din Europa, apreciază publicaţia, însă Ponta scrie că Londra nu trebuie să fie îngrijorată, deoarece el va introduce o serie de politici în România care să stimuleze creşterea economică şi să consolideze economia. „Oamenii noştri sunt, de departe, cea mai valoroasă şi semnificativă resursă. Iar noi vom depune eforturi pentru a-i păstra în ţară”, scrie Ponta în The Times.

De asemenea, premierul îi îndeamnă pe britanici să urmeze exemplul prinţului Charles şi să viziteze România ca turişti. Charles a cumpărat o proprietate în Transilvania, în 2006, şi a afirmat, în glumă, că este urmaşul lui Vlad Ţepeş.

Victor Ponta afirmă, de asemenea, că Charles a petrecut o vacanţă la casa sa de la ţară, după Jubileul de Diamant al reginei Elizabeth a II-a, anul trecut. „România nu poate fi chiar atât de rea, nu?”, scrie el, sugerându-le britanicilor să profite de meciul Steaua-Chelsea pentru a vizita ţara.

Unii experţi au avertizat că un nou val de imigranţi, ca cel din momentul în care Polonia şi alte state est-europene au primit aceleaşi drepturi, în 2004, ar putea „afecta” şansele britanicilor de a găsi un loc de muncă în Marea Britanie. Ei adaugă că asupra Guvernului britanic sunt exercitate presiuni pentru a recunoaşte că nu are nicio idee în legătură cu numărul de imigranţi ce vor veni după anularea restricţiilor.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este cea mai veche rugăciune către Maica Domnului. Se spune că face miracole dacă o rostești zilnic. Sunt doar câteva cuvinte
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'