Rubla și sistemul bancar al Rusiei dau semne continue de redresare după aplicarea inițială a sancțiunilor, deoarece Moscova se bazează pe exporturile de energie și pe controlul valutar pentru a proteja parțial economia națiunii, se arată în analiză.
După ce a scăzut într-o primă fază, imediat după invazie, rubla a revenit și se apropie tot mai mult de valoarea pe care o avea înainte de începerea războiului, conform cursului de schimb oficial. În acelaşi timp, sistemul bancar se stabilizează treptat, pe măsură ce retragerile din conturi ale clienților panicați au început să scadă, spun economiștii.
O parte din revenire este artificială, posibilă prin limitele stricte pe care banca centrală, Banca Rusiei, le-a impus schimburilor valutare, retragerilor și transferurilor de valută în străinătate. Dar ea se datorează și unui factor foarte real care încă lucrează în favoarea Rusiei: exporturile puternice de petrol și gaze care aduc un val masiv de valută în țară, scrie The Washington Post.
„Cred că semnalul cheie este că, deocamdată, se pare că Banca Rusiei a reușit să evite o criză financiară profundă”, a declarat Elina Ribakova, economist-șef adjunct la Institutul de Finanțe Internaționale, o asociație a băncilor și companiilor financiare. „Ne-am îngrijorat că operațiunile bancare ca urmare a sancțiunilor ar putea doborî unele dintre băncile mai sistemice (de stat). Se pare că nu s-a întâmplat”, a mai spus ea, citată de ziar.
În zilele de după ce a început invazia Rusiei, pe 24 februarie, rubla a scăzut de la aproximativ 80 de unităţi pentru un dolari, la un minim de 120 de unităţi pe dolar. Acum a urcat înapoi la 84, conform cursului oficial al băncii centrale.
Citeşte şi Putin ameninţă că Europa va fi lovită inevitabil de o nouă criză, după cea alimentară