Curtea de Apel Ploieşti a respins contestaţia omului de afaceri Theodor Berna faţă de decizia instanţei inferioare, care a decis arestarea preventivă.
Theodor Berna, care controlează companiile de construcţii Tehnologica Radion şi Teloxim Con, a fost arestat preventiv în 19 august, de Tribunalul Prahova, într-un dosar în care este cercetat alături de mai mulţi oameni de afaceri, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de peste o sută de milioane de euro.
Citeşte şi Theodor Berna, administratorul Tehnologica Radion, arestat pentru 30 de zile
Potrivit unui comunicat de presă al PCA Ploieşti, cei opt, în calitate de administratori ai mai multor societăţi comerciale, au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale nereale urmate de transferuri de bani, în scopul ascunderii provenienţei ilicite a acestora, sume care ulterior au fost retrase în numerar din conturile unor societăţi comerciale de tip fantomă.
Prejudiciul estimat este în cuantum de 104.940.660 lei (23 milioane euro) rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală şi de 353.089.030 lei ( 78,5 milioane euro) din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, se arată în comunicatul PCA Ploieşti.
Conform sursei citate, la acel moment două persoane au fost reţinute, respectiv Berna Theodor, administrator la SC Tehnologica Radion SRL Bucureşti şi la SC Teloxim Con SRL Bucureşti, şi Bujoreanu Florian, administrator la SC Proiect Alfa Capital SRL Bucureşti.
SC Tehnologica Radion SRL este implicată în dosarul în care Mădălin Dumitru, directorul suspendat al Direcţiei generale infrastructură şi servicii publice din cadrul Primăriei Capitalei, este cercetat de DNA pentru corupţie.
Alte cinci persoane, de asemenea administratori de societăţi comerciale, au fost puse sub control judiciar, acestea fiind cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.
În motivare se arată că bulevarde şi străzi din Bucureşti trebuiau reparate prin contractele încheiate de Tehnologica Radion cu Teloxim Com şi alte firme subcontractoare, însă după verificări a rezultat că lucrările nu puteau fi executate, din cauza faptului că subcontractorii nu aveau angajaţi şi nici utilajele necesare.
„Aşa cum am precizat anterior, Teloxim Con a făcut obiectul unei inspecţii fiscale parţiale, prin care au fost analizate şi achiziţiile de bunuri şi servicii ale acestuia. Din verificarea efectuată a rezultat că Teloxim Con a înregistrat achiziţii de servicii («lucrări de reabilitare a sistemului rutier în … – strada Buzeşti», «lucrări de reabilitare sistem rutier drumuri – strada Gării de Nord», «lucrări reabilitare cale rulare tramvai – Străpungere Buzeşti-Berzei», «reparaţii străzi – sector 2 …») în baza unui numar de 18 facturi în valoare totală de 13.432.793 lei, din care valoare fără TVA de 10.832.897 de lei şi TVA aferentă de 2.599.895 de lei, având înscrise ca emitent societatea D.C.. Tranzacţiile sus-menţionate au avut la bază 18 contracte…”, potrivit documentului citat.