Theodor Stolojan a afirmat că România ar trebui să renegocieze toate convenţiile de evitare a dublei impuneri încheiate înainte de 1989. Asemenea convenţii erau avantajoase înainte de 1989, când investiţiile străine în România erau aproape inexistente, iar ţara noastră era interesată să nu se impoziteze câştigurile realizate din aceste investiţii.
Europarlamentarul a adus în atenţie unele tranzacţii ca să evidenţieze cât pierde România în urma unor convenţii precum cea încheiată cu Cipru înainte de 1989. Unul dintre exemple priveşte producătorul de dezinfectanţi „Hexi Pharma”, aflat de ceva vreme în centrul unui scandal de proporţii.
Lovitură URIAŞĂ dată de Ion Ţiriac. A pus mâna pe o SUPER AFACERE
Un alt exemplu oferit de europarlamentarul român a fost cel al omului de afaceri Ion Ţiriac, care, la finele lui 2015, a vândut o deţinere importană din „UniCredit Ţiriac Bank”.
„Această bancă a crescut în valoare în România, deci cel care a vândut acţiunile a realizat un câştig de capital care, potrivit legilor din România, se impozitează cu 16%. Dar, statul român nu a putut impozita nici macar un euro din câştig. De ce? Pentru că, de fapt, deţinătorul acţiunilor băncii era o firmă din Cipru înfiinţată de acest om de afaceri”, a declarat Theodor Stolojan.
Ion Ţiriac nu mai colaborează cu Simona Halep. MOTIVUL RUPTURII
„Astfel, convenţia de evitare a dublei impuneri a devenit o convenţie de exonerare de impozit şi în România, şi în Cipru”, a precizat Theodor Stolojan, avertizând că neimpozitarea unor tranzacţii de genul celor menţionate împiedică ţara noastră să aducă la buget sute de milioane de euro.