Marea Britanie şi Uniunea Europeană au dat oficial startul Brexit. Theresa May: Este timpul să strângem rândurile, să fim uniţi UPDATE

Șefa executivului britanic, Theresa May, a confirmat miercuri în Parlamentul de la Londra că Marea Britanie a invocat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care dă startul negocierilor pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană, transmite EFE. În acelaşi timp, ambasadorul Marii Britanii la Uniunea Europeană, Tim Barrow, i-a înmânat personal, miercuri după-amiază, președintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea de notificare privind declanșarea Brexit-ului, relatează agențiile internaționale de presă.
Alina Costache
29 mart. 2017, 03:09
Marea Britanie şi Uniunea Europeană au dat oficial startul Brexit. Theresa May: Este timpul să strângem rândurile, să fim uniţi UPDATE

UPDATE Președintele Consiliului European Donald Tusk a anunțat miercuri că Uniunea Europeană își va face cunoscute vineri liniile directoare ale negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar.


„Vineri voi prezenta o propunere privind liniile directoare ale negocierilor, ce urmează să fie adoptate de Consiliul European la 29 aprilie”, a afirmat Donald Tusk în cadrul unei conferințe de presă, după ce a primit de la ambasadorul britanic Tim Barrow scrisoarea în care Londra anunță declanșarea procedurii de ieșire din Uniune. Aceste orientări urmează să stabilească direcția și „liniile roșii” care nu trebuie încălcate în cursul negocierilor cu Londra, precizează AFP.

UPDATE Șefa executivului britanic, Theresa May, a confirmat miercuri în Parlamentul de la Londra că Marea Britanie a invocat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care dă startul negocierilor pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană, transmite EFE.

 „Acum este timpul să strângem rândurile și să fim uniți în această cameră (din parlament — n.r.) și în această țară pentru a ne asigura că lucrăm pentru cel mai bun acord Brexit cu putință pentru Marea Britanie și pentru cel mai bun viitor posibil pentru noi toți’, a declarat premierul May în Camera Comunelor, după ce Marea Britanie a notificat oficial Bruxellesul cu privire la ieșirea din blocul comunitar, potrivit Reuters.

 ”Procesul legat de articolul 50 este acum în desfășurare și în concordanță cu dorințele poporului britanic, Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană. Acesta este un moment istoric din care nu poate exista cale de întoarcere”, a afirmat Theresa May în fața membrilor Camerei Comunelor.

UPDATE Scrisoarea a fost înmânată la sediul Consiliului European din Bruxelles, la ora locală 13:30 (11:30 GMT). Conținutul scrisorii va fi prezentat de Donald Tusk într-o conferință de presă prevăzută pentru ora locală 13:45 (11:45 GMT), potrivit informațiilor postate pe site-ul Consiliului.

UPDATE Ambasadorul Marii Britanii pe lângă Uniunea Europeană, Tim Barrow, care îi va înmâna personal, în cursul după-amiezii, președintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea de notificare privind declanșarea Brexit-ului a sosit miercuri dimineață, puțin după ora locală 10:00 (08:00 GMT), la sediul instituțiilor europene de la Bruxelles, relatează AFP.

Tim Barrow, cu o geantă neagră în mână, a ieșit, fără a face vreo declarație, din sediul reprezentanței permanente a Marii Britanii pe lângă UE, urcându-se la bordul mașinii sale, un Jaguar, pentru a străbate scurta distanță de circa 200 metri până la sediul Consiliului European. Acolo le-a adresat câteva scurte urări de ‘Good morning’ jurnaliștilor care îl așteptau, înainte de a dispărea în spatele unei uși.

Potrivit serviciilor Consiliului European, Tim Barrow se va deplasa în jurul orei locale 13:20 (11:20 GMT) în biroul președintelui Tusk pentru a-i preda personal scrisoarea oficială a premierului Theresei May.

În această fotografie oficială difuzată de Downing Street, poate fi văzută Theresa May la momentul semnării scrisorii de activare a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care va fi remisă în cursul zilei de miercuri președintelui Consiliului European, Donald Tusk. 

La nouă luni după ce 51,9% dintre alegătorii britanici au votat pentru Brexit, premierul May îl va informa printr-o scrisoare pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, că Marea Britanie se va retrage după 44 de ani din UE.

Reprezentantul Permanent al Regatului Unit de la Bruxelles, Sir Tim Barrow, va livra personal în jurul orei locale 12.30 (14.30 ora României) scrisoarea de invocare a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.

De asemenea, Executivul britanic susţine că drepturile imigranţilor europeni care se stabilesc în ţară vor fi radical diferite pentru cei care au ajuns după 29 martie 2017.

Premierul May, care a făcut campanie pentru tabăra proeuropeană, va avea la dispoziţie doi ani pentru a finaliza negocierea unui acord cu Uniunea Europeană, iar diplomaţii europeni consideră deja că aceasta a dat semne de distanţare faţă de ideea unei proceduri dure de Brexit.

”Ne aflăm în pragul unui moment important pentru Marea Britanie, în timp ce vom începe negocierile care ne vor conduce spre un nou parteneriat cu Europa. Vom lua această oportunitate pentru a pune bazele unei ţări mai globale”, a declarat luni Theresa May.

De asemenea, premierul britanic are cea mai grea responsabilitate în ajunul retragerii din blocul comunitar, adică aceea de a păstra unitatea Marii Britanii în ciuda organizării unui nou referendum pentru independenţă în Scoţia şi a crizei politice din Irlanda de Nord.

May (60 de ani) trebuie să păstreze unitatea ţării în timp ce se pregăteşte pentru discuţii dificile pe finanţe, comerţ, securitate şi o serie de probleme complexe, pe care le va purta cu celălalte 27 de ţări ale Uniunii Europene.

Rezultatele acestor negocieri vor determina viitorul unei economii de 2,6 trilioane de dolari, a cincea cea mai mare din lume şi a doua din Europa. De asemenea, negocierile sunt extrem de importante pentru capitala britanică, care vrea să rămână un centru financiar global, dar riscă să piardă acest statut după Brexit.

Pentru Uniunea Europeană, pierderea britanicilor este cea mai mare lovitură dată celor şase decenii de eforturi intense pentru construirea unităţii europene, care s-a ridicat din cenuşa celui de-al Doilea Război Mondial.

Liderii europeni susţin că nu vor să pedepsească Marea Britanie. Însă, popularitatea de care se bucură pe continent formaţiunile naţionaliste şi eurosceptice înseamnă că blocul comunitar nu-şi poate permite să ofere termeni generoşi Londrei, care riscă să încurajeze alte ţări europene să urmeze calea Brexit-ului.

ACORD DE BREXIT

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, se aşteaptă ca scrisoarea de anunţare a intenţiei de retragere a Marii Britanii din UE să fie livrată personal de diplomaţii britanici la Bruxelles. Această sarcină va reveni reprezentantului permanent al Regatului Unit de la Bruxelles, Sir Tim Barrow.

Ulterior, May este aşteptată să ţină un discurs în Parlament.

Scrisoarea va încerca să dea un ton pozitiv pentru negocieri şi să recapituleze cele doisprezece puncte cheie anunţate pe 17 ianuarie de către Theresa May.

Donald Tusk va prezenta ţărilor europene în termen de 48 de ore din momentul în care Marea Britanie activează articolul 50 un plan de negociere pentru Brexit, respectiv un proiect care va include liniile de negociere stabilite de Uniunea Europeană.

Însă, negocierile sunt în acest moment incerte. May a promis că va încerca să obţină cel mai mare acces posibil la pieţele europene, dar vrea în acelaşi timp să semneze propriile acorduri de liber schimb cu ţări din întreaga lume şi să limiteze imigraţia din Europa.

Premierul britanic a recunoscut că asemenea măsuri ar cere retragerea de pe piaţa unică europeană, întemeiată pe libera mişcare a bunurilor, serviciilor şi oamenilor. De asemenea, printre priorităţile exprimate de şefa executivului se numără retragerea din jurisdicţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi asigurarea unui comerţ ”fără probleme” cu UE.

Theresa May vrea inclusiv o renegociere a statutului de care se bucură în uniunea vamală europeană, care impune vămi pentru bunurile importante în blocul comunitar.

Între timp, diplomaţii europeni şi-au exprimat îndoiala că Marea Britanie va reuşi să negocieze într-o perioadă de doi ani atât divorţul de blocul comunitar, cât şi o nou relaţie comercială cu UE.

”Voi sunteţi cei care au decis să plece, nu noi am vrut ca voi să plecaţi. Cea mai grea chestie de rezolvat este relaţia comercială – nu ştiu cum asta s-ar putea face în calendar”, a declarat un diplomat de la Bruxelles.

De asemenea, un număr uriaş de întrebări rămân fără răspuns, inclusiv dacă exportatorii îşi vor păstra accesul liber la piaţa unică, fără să plătească taxe vamale, ori dacă instituţiile financiare britanice vor putea în continuare să-şi servească clienţii din UE.

Goldman Sachs ia în considerare o mutare a angajaţilor din Marea Britanie din cauza ieşirii din UE. Alte multinaţionale ar putea să-şi anunţe miercuri investitorii despre planurile pe care le au în epoca Brexit.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Gabriela Cristea a plecat de la Antena Stars pentru că este însărcinată? Care este detaliul care a dat de gândit
Fanatik.ro
Ce se întâmplă în Dosarul Caracal. Este o răsturnare dramatică. Solicitare imediată a mamei Luizei Melencu
Capital.ro
Călin Georgescu câștigă alegerile! Anunțul care a îngrozit România. Au venit datele acum
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Cât de mult a afectat războiul din Ucraina economia României: Impactul este aproximativ dublu faţă de cel estimat pentru celelalte state
wowbiz.ro
Gabriela Cristea, ÎNSĂRCINATĂ din nou la 50 de ani?! Acesta este, de fapt, motivul pentru care a demisionat?
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
Contractul încheiat la distanță și obligațiile furnizorilor de telefonie. Ghid complet pentru utilizatori
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Moarte misterioasă în Chinteni, Cluj! Autoritățile au demarat o amplă anchetă după ce un bărbat a fost găsit cu mai multe organe lipsă, într-un lac
Cancan.ro
Marian, un tânăr de 20 de ani din Năvodari, a fost dat dispărut pe 17 ianuarie 2025. Ireal unde a fost găsit acum
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
România a înlemnit. Decizia cu care Călin Georgescu vrea să ajungă președinte
StirileBZI
Călin Georgescu intră în turul doi! Cu cine va lupta la alegerile prezidențiale din 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
Radu Mihaiu: USR trebuie să gestioneze candidaturile Elenei Lasconi și ale lui Nicușor Dan
MediaFlux
Mesaje INTERZISE pe Facebook, X, YouTube și Google! UE a ANUNȚAT SCHIMBAREA Se
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Acuzații de corupție la conducerea Hidro Prahova – Cum se scufundă o companie cu pierderi de milioane și salarii de lux