În vârstă de 59 de ani, Theresa May a făcut parte din tabăra lui Cameron, care a susținut rămânerea Marii Britanii în blocul comunitar în campania premergătoare referendumului din 23 iunie, la care 51,9% dintre cei prezenți la urne au votat pentru Brexit (ieșirea din UE). Dar ea s-a prezentat joi drept o candidată capabilă să resudeze partidul, dacă în septembrie va reuși să se instaleze la Downing Street 10.
‘Brexit înseamnă Brexit (…) Campania s-a terminat, votul a avut loc, rata de participare a fost ridicată și poporul a dat verdictul‘, a punctat ea, asigurându-i pe susținătorii ieșirii din UE că le va respecta alegerea.
Cât despre activarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona (ce reglementează retragerea unui stat din UE), solicitată rapid de liderii europeni, Theresa May afirmă că, dacă va ajunge premier, nu va face acest lucru ‘înainte de sfârșitul anului’.
În haosul politic ce continuă după referendum, unii observatori se întreabă dacă nu cumva această tergiversare ar putea duce la abandonarea divorțului de UE. ‘Orice este posibil după ultima săptămână, dar realist vorbind, nu !’, estimează Simon Usherwood, expert la centrul universitar Changing Europe. În opinia acestuia, singura modalitate de renunțare la Brexit ar fi noi alegeri legislative, opțiune care nu este dorită de niciunul dintre responsabilii politici britanici, întrucât ea nu ar face decât să prelungească starea de incertitudine.
Theresa May a primit și sprijinul tabloidului Daily Mail, care vineri titra pe prima pagină: ‘Casa a luat foc și numai Theresa îl poate stinge’.
Conform cotidianului conservator Daily Telegraph, care de asemenea o prezintă pe Theresa May drept favorită, ea este deocamdată susținută de 60 de deputați conservatori, printre care se numără 9 miniștri. Publicația citată mai scrie că inclusiv susținători ai lui Boris Johnson și-au manifestat sprijinul pentru ministrul de interne.
‘Theresa este cea mai bine plasată pentru a conduce ieșirea noastră din UE‘, a apreciat ministrul apărării, Michael Fallon, care a invocat ‘rezultatele, temperamentul și angajamentul ei în unirea partidului și a țării’.
La șefia conservatorilor mai aspiră ministrul muncii, Stephen Crabb, secretarul de stat pentru energie, Andrea Leadsom, fostul ministru al apărării Liam Fox și ministrul justiției, Michael Gove. Candidatura surpriză a acestuia din urmă a fost percepută ca o lovitură pe la spate dată lui Boris Johnson, care în discursul său de joi a făcut aluzie la participarea lui Brutus la complotul încheiat cu asasinarea lui Cezar.
Spre deosebire de Theresa May, Gove s-a delimitat în primăvară de David Cameron și a militat activ pentru ieșirea din UE, iar el apare acum drept reprezentantul taberei care a a avut câștig de cauză la referendum. Însă el trebuie să-și asume consecințele dublei sale trădări, a lui Cameron și a lui Johnson, care i-a atras și numeroși inamici în rândul deputaților conservatori. ‘Pentru oameni ca el există o groapă adâncă în iad’, a scris pe Twitter deputatul conservator Jack Berry.
Într-un discurs susținut vineri, Gove, în vârstă de 48 de ani, a insistat că viitorul premier trebuie să fie în mod obligatoriu cineva care a susținut ieșirea din UE, declarație considerată o provocare directă lansată Theresei May.
Potrivit agenției DPA, el a promis că, dacă va ajunge prim-ministru, va pune capăt ‘supremației legilor UE’ și va lua înapoi controlul asupra democrației britanice, va controla imigrația și va reduce numărul migranților care vin în Marea Britanie, dar și că va direcționa către sistemul de sănătate britanic fondurile pe care în prezent guvernul de la Londra le alocă bugetului UE.
Pe de altă parte, Gove a estimat că nu va fi convocat un al doilea referendum pe tema independenței Scoției, care pe 23 iunie a votat majoritar pentru rămânerea în UE. Totuși, premierul scoțian, Nicola Sturgeon, a avertizat că un astfel de referendum este ‘foarte probabil’.