Fostul ministru de externe conservator William Hague a subliniat în comisia pentru relaţii internaţionale a Camerei Lorzilor (camera superioară a parlamentului britanic) că abordarea Marii Britanii în ce priveşte relaţia transatlantică trebuie să fie una „solidă, dar nu supusă”, adăugând că după instalarea la Casa Albă a lui Donald Trump sunt „mult mai multe subiecte în legătură cu care nu este cazul de obedienţă”.
Dl Trump a făcut lucruri pe care „probabil majoritatea sau noi toţi din această sală le-ar dezaproba”, cum ar fi retragerea din acordul de la Paris privind clima şi mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, a menţionat lordul Hague. În acelaşi timp, potrivit acestuia, în relaţiile sale cu partenerii europeni Trump este „mai puţin politicos” decât era predecesorul său Barack Obama în ce priveşte necesitatea ca aliaţii NATO să-şi majoreze contribuţiile, cu toate că mesajul transmis este similar, potrivit Agerpres.
În general însă Donald Trump „accelerează şi nu inventează unele din schimbările din politica externă americană”, inclusiv accentul pe Asia, tendinţă începută în timpul lui Barack Obama, a mai apreciat fostul şef al diplomaţiei britanice, pentru a conchide că „felul în care trebuie gestionat acest lucru (relaţia cu SUA) este foarte important pentru Marea Britanie”.
În acest context, în opinia lui Hague, Emmanuel Macron a demonstrat că este posibilă şi o abordare constructivă în relaţia cu preşedintele SUA. Macron ilustrează foarte bine „cum să ai o relaţie sinceră, dar apropiată în acelaşi timp”, a spus Hague, exprimându-şi speranţa că şi „guvernul britanic poate funcţiona astfel”.