Convingerea parlamentarilor britanici reprezintă o miză crucială pentru Theresa May, în contextul în care textul riscă să fie respins prin votul prevăzut la 11 decembrie.
May dispune doar de o majoritate fragilă de zece mandate în Camera Comunelor. Or aliatul său nord-irlandez, partidul unionist DUP se opune acordului, la fel ca aproximativ 80 de deputaţi conservatori care susţin Brexitul dur, laburiştii, eurofilii din Partidul Liberal Democrat (Lib-dem) şi deputaţii scoţieni separatişti. ”Este un acord bun pentru angajatorii scoţieni şi care va proteja locurile de muncă”, urmează să declare premierul, potrivit unor fragmente dintr-un discurs comunicate în avans de serviciile sale.
Theresa May va încerca mai ales să dea asigurări în problema pescuitului, un subiect extrem de sensibil în Scoţia, în care acest sector deţine un loc strategic în economia regională.
Citeşete şi Donald Trump: Brexitul ar putea dăuna comerţului între SUA şi Marea Britanie
Acordul aprobat duminică prevede ca pescarii europeni să-şi păstreze accesul în apele teritoriale britanice şi ca britanicii să rămână supuşi cotelor de pescuit europene pe perioada tranziţiei care va urma Brexitului, dar este necesar să se încheie un acord mai târziu, până la jumătatea lui 2020, în vederea soluţionării acestei probleme.
Înainte de vizita Theresei May, premierul scoţian Nicola Sturgeon, şefa partidului separatist SNP (stânga), a denunţat marţi acordul, invocând un studiu publicat de Guvernul său potrivit căruia o ieşire din UE în aceste condiţii îi vor ”sărăci şi mai mult” pe scoţieni. Această ”analiză arată prin ce acordul încheiat de premier este inacceptabil pentru Guvernul scoţian şi prejudicabil poporului scoţian”, a insistat Sturgeon.
Respingând statutul special al Irlandei de Nord prevăzut în acord cu scopul de a evita o frontieră fizică pe Insula Irlanda, Foster a îndemnat-o pe May să acţioneze în vederea altei ”căi”.