”Nu va exista niciun risc pentru locurile de muncă, pentru servicii şi pentru securitatea oamenilor în slujba cărora ne aflăm, întorcând spatele unui acord (cu Uniunea Europeană)”, a declarat May.
Ea a spus că guvernul său şi-a accelerat deja pregătirile pentru potenţiale probleme post-Brexit, ”precum fluxul traficului în diferite porturi aici, în Regatul Unit”.
La rândul său, ministrul britanic pentru dezvoltare internaţională Penny Mordaunt, care susţine ieşirea ţării sale din blocul comunitar, a afirmat că este ”absolut corect ca să se accelereze acum pregătirile pentru un Brexit fără acord”.
Premierul britanic a anunţat luni că intenţionează să reprogrameze pentru săptămâna care începe pe 14 ianuarie votul în parlament asupra acordului privind Brexitul.
Citeşte şi Românii ar putea fi expulzaţi după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană
Theresa May i-a cerut joi Bruxellesului noi garanţii pentru a o ajuta să obţină ratificarea acordului de Brexit de către deputaţii britanici, dar liderii europeni au părut mai degrabă agasaţi de aceste solicitări considerate prea vagi. Liderii Celor 27, care s-au declarat cu toţii „gata să o ajute” pe Theresa May, au adoptat un text, fără valoare juridică, menit să atenueze îngrijorările parlamentului britanic. Ei au repetat, totuşi, că acordul de divorţ „nu poate fi renegociat”.
Noile garanţii solicitate de Theresa May se referă la aşa-numita ”plasă de siguranţă”, soluţia imaginată pentru a împiedica revenirea unei frontiere fizice între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, care ar pune în pericol acordurile de pace de pe insulă. Această „plasă de siguranţă” prevede crearea unui „teritoriu vamal unic” înglobând UE şi Marea Britanie după tranziţia post-Brexit, care nu ar trebui să se aplice decât în caz de eşec al negocierilor care urmează privind viitoarele relaţii comerciale ambiţioase pe care Londra şi Cei 27 vor să le stabilească.