Potrivit unor surse citate de presa britanică, zeci de parlamentari din cadrul Partidului Conservator vor încerca să o înlăture pe Theresa May din funcţiile de lider al formaţiunii politice şi de prim-ministru în cazul unui eşec electoral în alegerile locale din luna mai.
Procedura pentru alegerea liderului Partidului Conservator poate fi lansată dacă cel puţin 15% dintre deputaţii conservatori – 48 dintre ei – vor semna o petiţie în acest sens. Deja sunt 40 de parlamentari care o contestă pe Theresa May, astfel că poziţia acesteia este din ce în ce mai fragilă.
„V-am spus şi înainte, nu sunt genul de persoană care renunţă uşor şi există un obiectiv pe termen lung de îndeplinit. Acest obiectiv este de a obţine cea mai bună înţelegere pentru Brexit, de a ne asigura că recuperăm controlul banilor noştri, a legilor, a frontierelor noastre, că putem încheia acorduri comerciale cu restul lumii. Dar este vorba şi despre agenda internă. În primul rând, cel mai important este să-mi servesc ţara şi partidul”, a spus May în timpul unei călătorii spre China, unde efectuează o vizită oficială de trei zile.
Şefa guvernului de la Londra a recunoscut necesitatea de a transmite mesaje care să fie mai bine auzite de către alegători şi de către membrii Partidului Conservator.
„Mă întrebaţi dacă putem face mai multe, să le vorbim oamenilor despre ceea ce obţinem şi despre ce facem? … Da. Există întotdeauna mai multe lucruri de făcut pentru a ne adresa oamenilor”, a mai spus May.
Întrebată de către jurnalişti dacă va lupta pentru a-şi păstra poziţia de premier în cazul unui vot de neîncredere în Parlamentul britanic, Theresa May a replicat: „Întotdeauna vă place să vorbiţi despre situaţii ipotetice. Să vorbim despre prezent şi despre ce facem acum. Suntem la guvernare. Următoarele alegeri generale vor fi abia în 2022. Acum ne concentrăm asupra misiunii pe care britanicii au cerut-o din partea unui guvern”.
Autoritatea Theresei May în cadrul Partidului Conservator a fost diminuată în urma alegerilor anticipate din 8 iunie 2017, când formaţiunea sa a pierdut majoritatea parlamentară, deşi previziunile indicau un succes de proporţii.
Experţii consideră că guvernul May a fost divizat în legătură cu modul în care Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană şi a fost afectat de mai multe scandaluri în care au fost implicaţi miniştri. Mai mulţi membri marcanţi ai Conservatorilor îi reproşează premierului discursul slab din cadrul conferinţei anuale a partidului şi poziţia nesigură în negocierile de Brexit.