RCA 2014: Evaziunea fiscală este înfloritoare în domeniul reparaţiilor auto, scrie cugetliber.ro. Iar asupra acestui aspect au atras atenţia reprezentanţii service-urilor auto independente, într-o sesizare transmisă autorităţilor statului. Iar principala cauză a evaziunii o reprezintă schema firmelor de asigurări auto, care plătesc despăgubirile în „regie proprie”, adică doar 25 – 40% din totalul despăgubirii la care are dreptul solicitantul.
Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente, a explicat cum funcţionează această schemă: firma de asigurări auto achita, în contul bancar al păgubitului, o parte din despăgubire; păgubitul, neştiind că nu este toată suma, nu formulează nicio obiecţie în termen de 30 de zile, aşa cum prevede legislaţia. În consecinţă, rămâne cu o despăgubire infimă. „Această despăgubire insuficientă face imposibilă repararea autovehiculului avariat într-un atelier de reparaţii auto, legal înfiinţat şi autorizat. Singura opţiune a păgubitului RCA rămâne achiziţia directă a pieselor auto second hand sau piese de schimb ieftine şi neomologate şi efectuarea reparaţiilor în ateliere improvizate, clandestine”, a continuat Cristian Muntean. Potrivit acestuia, peste 80% dintre şoferi acceptă, resemnaţi, oferta transmisă de societăţile de asigurări şi cedează presiunilor exercitate de inspectorii de daună, „care sunt bonusaţi la salariu proporţional cu valoarea sumelor salvate la plată”.
Citeşte şi RCA: Asigurătorii aruncă vina creşterii preţului la RCA pe service-uri, care umflă preţurile la reparaţii
Pericole în trafic În final, prin faptul că instituţiile statului acceptă aceste practici, au de pierdut atât păgubiţii RCA, cât şi toţi participanţii la trafic şi inclusiv statul român. „Siguranţa în trafic este pusă în pericol prin faptul că, anual, aproximativ 88.000 de autovehicule sunt reparate în service-uri clandestine, cu mijloace şi dotări rudimentare, neauditate tehnic. Aceste autovehicule reparate devin un real pericol pentru toţi participanţii la trafic. Aceştia pot fi victimele nevinovate ale unui accident cauzat de reparaţii neconforme, efectuate de către un service auto clandestin. Iar statul român pierde, căci nu încasează taxe şi impozite de la atelierele clandestine, în care clientul a fost nevoit să îşi efectueze reparaţia maşinii. Adică aproximativ 57 de milioane de euro pe an, ce reprezintă taxe şi impozite pe care statul ar fi trebuit să le colecteze, în cazul unor despăgubiri complete efectuate în service-urile auto autorizate RAR”, a completat reprezentantul service-urilor auto independente. În total, evaziunea este estimată, anual, la aproximativ 80 de milioane de euro.
Sute de service-uri auto ilegale Din informaţiile deţinute de asociaţie, „în fiecare judeţ al României există aproximativ o sută de service-uri auto clandestine, care se dezvoltă de la an la an, în lipsa unor măsuri eficiente de combatere a acestor activităţi ilegale din partea autorităţilor cu atribuţii de control în acest domeniu”. În consecinţă, la începutul acestei săptă-mâni, ASSAI a transmis autorităţilor o sesizare în care solicită: adoptarea de urgenţă a unui act normativ prin care să li se interzică so-cietăţilor de asigurări plata despăgubirii în sis-temul „regie proprie”, identificarea atelierelor clandestine de către Direcţia Antifraudă, Registrul Auto Român, Garda de Mediu, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Poliţia Economică şi aplicarea strictă a prevederilor legale.