Cu toţii ştim cum se manifestă poftele alimentare, dar şi ce simţim în corp când ne e foame. De cele mai multe ori, senzaţia de foame este confundată cu poftele, care, dacă sunt satisfăcute de fiecare dată pot da dependenţă. De ce apar şi ce ne transmit acestea, dar mai ales cum putem controla nevoia de a mânca fără să ne fie foame, explică psihologul.
Senzația de foame este complet diferită de pofta de mâncare în general (apetit) sau de pofta de o anume mâncare. „Să-ți fie foame este un proces bio-fiziologic de alertă în fața unui pericol care este perceput emoțional ca o nevoie imperioasă de ingestie de alimente în termen scurt.
Este asociată cu somatizări de alertă de tipul tremuratului, golului în stomac, vlăguielii, amețelii, leșinului de la stomac, epuizării. Aceste somatizări sunt corelate cu senzația de foame prelungită”, explică psihologul Cosmina Peţa, de la Spitalul Ponderas.
Senzația care apare când… ți-e un pic foame
Sunt oameni care simt o ușoară jenă, ca de gol în stomac, alții o pot ignora și uită să mănânce chiar și o zi întreagă, pentru că se simt bine cu senzația de gol și se simt liberi și usori.
Există și oameni complet răvășiți de senzația de foame şi nu se mai pot concentra, devin irascibili și nervoși, nu mai sunt în stare de nimic și trebuie imediat să mănânce orice pentru a evita instalarea simptomelor asociate hipoglicemiei.
Ce înseamnă poftă de mâncare
Pofta de mâncare se situează între apetitul alimentar și plăcerea de a mânca. Când medicul întreabă dacă ai poftă de mâncare, acesta vrea să verifice plăcerea resimțită când te hrăneşti.
Când spunem că ne e poftă de ceva dulce, de fapt simţim nevoia să retrăim emoţii plăcute, relaxante, care ne asigură un confort. Aceasta nu este o nevoie bio-fiziologică de fond, ci o nevoie afectivă, emoțională care duce către o dorință de plăcere, spun specialiștii.
Aşa putem controla poftele
O poftă intensă şi precisă, cum este, de exemplu, „mor de poftă de îngheţată”, poate ascunde o nevoie de afecțiune, de atenție, de securitate sau de liniște pe care individul o asociază procesului de masticație. Uneori, gustul în sine este o amintire frumoasă care iradiază pe creier starea de bine, liniște relaxare, alteori mestecatul în sine sau ronțăitul.
Este foarte important ca înainte să te lupți cu o poftă, să o înțelegi. Poate fi vorba despre emoții ascunse.
Citeşte şi Alimente care-ți taie pofta de mâncare