Ţi s-a întâmplat să întâlneşti pe stradă un coleg şi să nu-l recunoşti? Explicaţia te va lăsa fără cuvinte

Oameni de ştiinţă britanici au încercat să explice de ce creierul uman se confruntă uneori cu probleme în a recunoaşte, într-un mediu neobişnuit, persoane cunoscute.
Romania TV
15 nov. 2013, 11:49
Ţi s-a întâmplat să întâlneşti pe stradă un coleg şi să nu-l recunoşti? Explicaţia te va lăsa fără cuvinte

Un coleg cu care te întâlneşti din întâmplare în vacanţă, brutarul peste care dai la o petrecere organizată de nişte prieteni… Mulţi au trecut printr-o astfel de experienţă jenantă: în afara contextului obişnuit, este uneori dificil să recunoşti o persoană pe care o vezi în mod regulat. Cauza: complexitatea proceselor cerebrale implicate în recunoaşterea fizionomiilor, decriptajul făcând obiectul unor studii din ce în ce mai avansate.

Cel mai recent este studiul publicat miercuri în revista Nature Communications. Cercetările realizate de Matthew Appas şi de Manos Tsakiris de la Royal Holloway University of London arată în ce mod recunoaşterea unei feţe solicită mai multe zone ale creierului, în scopuri relativ diferite. Perceperea unei fizionomii de către creier urmează de fapt un parcurs deja cunoscut de comunitatea ştiinţifică, unul în patru etape: a vedea faţa şi a o clasa ca atare (şi nu, de exemplu, în categoriile ‘mobilă’ sau ‘animal’), a resimţi un sentiment de familiaritate dacă este vorba de o persoană deja cunoscută, a resitua această persoană şi, în final, a-ţi aminti numele şi informaţiile asociate (vârsta, profesia…).

Echipa britanică a monitorizat 15 voluntari supuşi unor RMN-uri în timp ce le erau prezentate fotografii cu 24 de feţe diferite. Studiul dezvăluie că o zonă particulară a creierului, sulcusul temporal superior (STS), are drept scop optimizarea procesului global de identificare, deducând din context dacă următorul individ care îi va fi prezentat va fi unul cunoscut sau necunoscut.

„De exemplu, când sunt pe plajă înconjurat de necunoscuţi, zona STS prevede că celelalte feţe pe care le voi vedea vor fi de asemenea necunoscute”, explică autorii studiului pentru Le Figaro. „Din acest motiv, un coleg întâlnit într-un mod inopinat în acest mediu ar putea fi recunoscut mai greu”, precizează cercetătorii britanici.

Ştiai că: La fiecare şapte ani, organismul se reînnoieşte complet? Află LUCRURI UIMITOARE despre corpul uman

Prin urmare, această întârziere este consecinţa unei funcţionări normale a creierului, care face apel la mai multe zone de la nivelul lobului occipital inferior. Însă, atunci când acestea sunt lezate, creierul devine incapabil să perceapă fiecare faţă ca pe un tot întreg şi nu ca pe o sumă de detalii. Este ceea ce se numeşte ‘prozopagnozie’.

„Bolnavii care suferă de această patologie sunt incapabili să recunoască o faţă cunoscută, chiar şi pe cea a soţului sau a propriului copil”, explică Thomas Busigny, cercetător la Centrul pentru Studierea Creierului şi Congniţiei (CNRS) de la Toulouse. „Aceasta este o stare resimţită în mod extrem de dureros, un handicap ascuns, care duce la izolare socială, din frica de a părea dispreţuitor la adresa celorlalţi’, precizează psihologul, autor al mai multor cărţi pe marginea subiectului.

Principalele cauze ale acestei patologii o constituie accidentele vasculare cerebrale la nivelul arterei cerebrale posterioare, traumatismele craniene, tumorile cerebrale sau epilepsia. Capacitatea de a identifica fizionomia este imposibil de a fi recuperată în totalitate, însă reeducarea îi poate ajuta pe bolnavi, învăţându-i pe aceştia să se bazeze pe alte elemente pentru a recunoaşte o persoană: cum ar fi vocea, gesturile…

„Este greu de ştiut numărul de persoane afectate. În literatura internaţională de specialitate au fost recenzate circa 120 de asemenea cazuri. Însă aceasta este în mod clar o subevaluare. Multe persoane îşi ignoră condiţia patologică”, afirmă Thomas Busigny, potrit Agerpres.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 25 februarie. Vin zile cu noroc la bani, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Femeile din România au acest drept. Anunțul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Cel mai ieftin loc din lume. Poți să trăiești ca un rege aici
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Mărturiile halucinante ale mamei care și-a băgat copilul într-o cadă plină cu zăpadă! Care este motivul din spatele acestui gest
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Crin Antonescu avertizează asupra riscului de influență rusă prin alegerile prezidențiale din România
MediaFlux
ULTIMATUM de la ANAF: ce e OBLIGATORIU să faci până la sfârșitul lunii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe