Tiberiu Brăilean a murit în spital

S-a stins din viaţă prof.dr. Tiberiu Brăilean, cadru didactic la Facultatea de Economie de la Universitatea “Al.I.Cuza”. Modul în care s-a derulat internarea profesorului ridică mari semne de întrebare. În noaptea de marţi spre miercuri, Brăilean a fost dus cu salvarea la Spitalul “Parhon” care era de gardă. Era conştient, iar soţia sa îşi punea mari speranţe în medicii de acolo. A murit duminică dimineaţă. 
Alina Costache
09 mart. 2015, 09:16
Tiberiu Brăilean a murit în spital

Profesorul universitar Tiberiu Brăilean, cadru didactic la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), a murit ieri dimineaţă la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Profesorul se afla internat de miercurea trecută în stare gravă în unitatea medicală, fiind monitorizat pe parcursul celor patru zile în secţia de ATI, în Clinica de Cardiologie. Cadrul didactic a ajuns în spital miercuri dimineaţa, la ora 07.40, după ce în cursul nopţii de marţi spre miercuri s-a simţit rău şi a fost dus cu o ambulanţă la Spitalul „Dr. C. I. Parhon”, acolo unde era asigurată garda medicală. Ulterior, profesorul a fost transferat la Spitalul „Sfântul Spiridon” unde a suferit un stop cardio-respirator. 

Însă direcţionarea pacientului către această unitate medicală a avut loc după şase ore de la preluarea sa în triajul de la Spitalul „Dr. C. I. Parhon”, timp în care i s-au recoltat doar probe de sânge pentru analize, după cum au precizat apropiaţii profesorului. „M-am bucurat că garda este la Parhon pentru că mă gândeam că imediat va fi văzut de un cardiolog, având în vedere că respira greu, se sufoca. După ce am ajuns cu ambulanţa a fost preluat imediat, iar eu am aşteptat pe hol aproape şase ore până am intrat să-l văd. În intervalul acesta am întrebat mai multe asistente ce se întâmplă şi am aflat că abia după trei ore i s-au recoltat probe de sânge pentru analize şi că după alte trei ore a venit şi un cardiolog. După şase ore mi-au spus că nu se pot pronunţa dacă este vorba despre infarct sau embolism pulmonar şi că îl vor transfera cu o ambulanţă la Spitalul “Sf. Spiridon”. Când am reuşit să-l văd, era conştient, avea pusă o perfuzie, dar nicio mască de oxigen, deşi erau probleme clare cu respiraţia”, a precizat prof. univ. dr. Simona Modreanu, soţia profesorului Tiberiu Brăilean.

Cadrul didactic a mai menţionat că nu intenţionează să facă un caz din situaţia prin care a trecut soţul său, însă „dacă alţi oameni pot fi salvaţi şi feriţi de aşa ceva, atunci merită cercetat”. Potrivit prof. univ. dr. Simona Modreanu, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon”, ec. Ioan Bârliba, intenţionează să discute miercuri cu toţi directorii de spitale, având în vedere că s-a mai confruntat cu situaţii în care pacientul a ajuns la Spitalul „Sf. Spiridon” după mai multe ore de aşteptare în alte unităţi medicale. 

La rândul său, deputatul PMP Petru Movilă intenţionează să ceară o analiză a condiţiilor în care a fost îngrijit profesorul universitar Tiberiu Brăilean, respectiv a timpului în care pacientul a fost investigat propriu-zis. „Am semnale clare că profesorul Tiberiu Brăilean nu a fost îngrijit cum trebuie înainte să ajungă în Spitalul Sf. Spiridon, dar trebuie să verific. Acest demers este de fapt o sumă a mai multor plângeri cu privire la îngrijirea medicală din urgenţă care au ajuns la mine în ultimul timp”, a precizat deputatul.

Reprezentanţii Spitalului „Dr. C. I. Parhon” au menţionat că vor oferi mai multe detalii despre cazul semnalat în cursul zilei de azi. „Deocamdată pot să vă spun că la noi în spital este o disciplină de fier şi că nu cred că s-a întâmplat aşa ceva. Dar dacă va fi cazul vom pune la dispoziţia autorităţilor toate actele necesare”, a declarat juristul Dan Pahopol, purtător de cuvânt al spitalului. 

––

Vasile Işan: „Vestea morţii lui Tiberiu ne-a luat prin surprindere. În urmă cu o săptămână era la cursuri”

Vestea morţii profesorului universitar Tiberiu Brăilean a întristat comunitatea academică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, colegii exprimându-şi regretul pentru nefericita întâmplare. „Am aflat cu stupoare despre eveniment, nimeni nu se aştepta la aşa ceva. Deplângem acest moment şi parcă nu ne vine a crede. Era o persoană dinamică, un profesor apreciat în activitate. E greu să mă adun ca să mai pot spune şi altceva. Regretăm cu toţii acest eveniment nefericit”, a declarat prof. univ. dr. Dinu Airinei, decanul FEAA.

Din primele informaţii, se pare că prof. univ. dr. Tiberiu Brăilean va fi depus la capela de la Cimitirul Eternitatea şi înmormântat în Cimitirul Sf. Apostoli Petru şi Pavel. Potrivit unor apropiaţi, cel mai probabil, înmormântarea cadrului didactic va avea loc miercuri, 11 martie.

„Vestea morţii lui Tiberiu ne-a luat prin surprindere pe toţi, colegi şi amici, mai ales că în urmă cu o săptămână era la cursuri, oarecum sănătos. Din câte ştiu a mai avut nişte probleme de sănătate, dar nu grave. Poate uneori dorinţa sa de a depăşi teoriile economice şi de a le trata mai degrabă printr-o abordare multidisciplinară nu a fost uşor de înţeles, dar trebuie apreciată dacă ţinem cont că, de exemplu, ultima criză financiară nu a putut fi explicată sau prevăzută. Este o mare pierdere pentru noi ca universitate deoarece Tiberiu era un intelectual de anvergură şi profunzime, cu o foarte bună experienţă”, a precizat prof. univ. dr. Vasile Işan, rectorul UAIC.

Profesorul Tiberiu Brăilean a fost profesor asociat la UAIC din 1990 până în 1998, după care a fost integrat definitiv în universitate. Înainte de această perioadă, prof. univ. dr. Tiberiu Brăilean a fost cadru didactic asociat şi la Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iaşi, actuala Universitate Tehnică „Gheorghe Asachi”. În paralel, din 1990 până în 2008, profesorul s-a implicat în administraţia locală în cadrul Prefecturii (şef Serviciu Dezvoltarea economiei locale), apoi a Consiliului Judeţean (Direcţia economică), timp de opt ani fiind consilier judeţean şi consilier municipal.  

Citeşte mai multe detalii pe ziaruldeiasi.ro

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație