Tiberiu Niţu pentru El Pais: Flagelul corupţiei afectează toate nivelurile societăţii românești

Corupția este una dintre cele mai mari probleme ale societății românești, care afectează în primul rând administrația publică, dar și educația, sănătatea sau poliția, a declarat procurorul general al României, Tiberiu Nițu, într-un interviu publicat miercuri în ediția online a cotidianului spaniol El Pais.
Romania TV
04 nov. 2015, 13:16
Tiberiu Niţu pentru El Pais: Flagelul corupţiei afectează toate nivelurile societăţii românești

Întrebat care sunt sectoarele cele mai afectate și unde se înregistrează cele mai multe cazuri de corupție, Tiberiu Nițu a răspuns că cea mai afectată este administrația publică. ‘Prima este administrația publică. În special în ceea ce privește numirile cu dedicație ca urmare a influenței politice (exercitată de parlamentari, miniștri, șefi locali, primari); posturi (care sunt) în marea lor majoritate exclusiv politice. Dar și sectorul educației, sanitar sau poliția sunt afectate. În primele opt luni ale anului, de exemplu, au fost reținuți 50 de profesori, 22 de medici și 41 de polițiști acuzați de delicte care au legătură cu corupția’, a spus Nițu.

Procurorul general al României a explicat că, până în luna august, au fost soluționate 1.469 de cazuri legate de corupție, dublu față de 2014, din care în 203 cazuri s-a dat și o sentință, fiind vorba în general de condamnări care nu implică privare de libertate.

Tiberiu Nițu a apreciat totodată că cetățenii români sunt din ce în ce mai conștienți de faptul că ei sunt afectați direct de fenomenul corupției și că lucrurile nu pot fi lăsate să continue. ‘Încrederea lor este tot mai mare, la fel și atitudinea lor proactivă în ceea ce privește urmărirea în justiție’ a acestor cazuri, a spus Nițu, informează Agerpres.

Întrebat dacă este corupția o problemă istorică în România, Tiberiu Nițu a apreciat că nu se poate vorbi de un fenomen istoric, ci de o societate care timp de 50 de ani a trăit în comunism, ceea ce ‘a generat modificări în educația civică a tuturor cetățenilor’. ‘Comunismul a schimbat scala de valori sociale, în condițiile în care valorile morale și dezvoltarea unei conștiințe civice nu se aflau în prim plan. Un alt factor important pentru dezvoltarea (corupției) l-a reprezentat nivelul de trai, foarte scăzut, și dorința multora de a se îmbogăți rapid și prin orice mijloace.

În paralel, statul nu avea instituțiile și nici instrumentele necesare pentru a controla și a combate această stare de fapt.

Acum, aceste elemente există, (și există și) o societate democratică în care cetățenii au un mai mare nivel de educație civică’, a explicat Nițu.

Totodată, procurorul general al României a apreciat drept foarte bună colaborarea României cu instituțiile europene, în contextul în care El Pais a notat că unul dintre principalele obiective stabilite de Uniunea Europeană în momentul aderării României la UE, în 2007, a fost eradicarea corupției. ‘UE este un colaborator al nostru foarte serios și foarte important.

Atât înainte, cât și după aderarea la UE, eram împreună în acest Mecanism de Cooperare și Verificare. Un mecanism care ne permite să cunoaștem mai bine standardele la care trebuie să ajungem și să stabilim un dialog care să contribuie la schimbarea mentalității în societate’, a mai spus Nițu.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Marian Golea anunță semnul bântuit de Steaua morţii. Cine are un an dificil, cumpănă mare în iunie, potrivit zodiacului chinezesc
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Tragedie în Vinerea Mare. Marele fotbalist a pierdut lupta cu cancerul
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Câți militari a detașat România în misiuni sub egida NATO, UE și ONU. Anunțul făcut de Ministerul Apărării
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI