Tiberiu Niţu pentru El Pais: Flagelul corupţiei afectează toate nivelurile societăţii românești

Corupția este una dintre cele mai mari probleme ale societății românești, care afectează în primul rând administrația publică, dar și educația, sănătatea sau poliția, a declarat procurorul general al României, Tiberiu Nițu, într-un interviu publicat miercuri în ediția online a cotidianului spaniol El Pais.
Romania TV
04 nov. 2015, 13:16
Tiberiu Niţu pentru El Pais: Flagelul corupţiei afectează toate nivelurile societăţii românești

Întrebat care sunt sectoarele cele mai afectate și unde se înregistrează cele mai multe cazuri de corupție, Tiberiu Nițu a răspuns că cea mai afectată este administrația publică. ‘Prima este administrația publică. În special în ceea ce privește numirile cu dedicație ca urmare a influenței politice (exercitată de parlamentari, miniștri, șefi locali, primari); posturi (care sunt) în marea lor majoritate exclusiv politice. Dar și sectorul educației, sanitar sau poliția sunt afectate. În primele opt luni ale anului, de exemplu, au fost reținuți 50 de profesori, 22 de medici și 41 de polițiști acuzați de delicte care au legătură cu corupția’, a spus Nițu.

Procurorul general al României a explicat că, până în luna august, au fost soluționate 1.469 de cazuri legate de corupție, dublu față de 2014, din care în 203 cazuri s-a dat și o sentință, fiind vorba în general de condamnări care nu implică privare de libertate.

Tiberiu Nițu a apreciat totodată că cetățenii români sunt din ce în ce mai conștienți de faptul că ei sunt afectați direct de fenomenul corupției și că lucrurile nu pot fi lăsate să continue. ‘Încrederea lor este tot mai mare, la fel și atitudinea lor proactivă în ceea ce privește urmărirea în justiție’ a acestor cazuri, a spus Nițu, informează Agerpres.

Întrebat dacă este corupția o problemă istorică în România, Tiberiu Nițu a apreciat că nu se poate vorbi de un fenomen istoric, ci de o societate care timp de 50 de ani a trăit în comunism, ceea ce ‘a generat modificări în educația civică a tuturor cetățenilor’. ‘Comunismul a schimbat scala de valori sociale, în condițiile în care valorile morale și dezvoltarea unei conștiințe civice nu se aflau în prim plan. Un alt factor important pentru dezvoltarea (corupției) l-a reprezentat nivelul de trai, foarte scăzut, și dorința multora de a se îmbogăți rapid și prin orice mijloace.

În paralel, statul nu avea instituțiile și nici instrumentele necesare pentru a controla și a combate această stare de fapt.

Acum, aceste elemente există, (și există și) o societate democratică în care cetățenii au un mai mare nivel de educație civică’, a explicat Nițu.

Totodată, procurorul general al României a apreciat drept foarte bună colaborarea României cu instituțiile europene, în contextul în care El Pais a notat că unul dintre principalele obiective stabilite de Uniunea Europeană în momentul aderării României la UE, în 2007, a fost eradicarea corupției. ‘UE este un colaborator al nostru foarte serios și foarte important.

Atât înainte, cât și după aderarea la UE, eram împreună în acest Mecanism de Cooperare și Verificare. Un mecanism care ne permite să cunoaștem mai bine standardele la care trebuie să ajungem și să stabilim un dialog care să contribuie la schimbarea mentalității în societate’, a mai spus Nițu.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
StirileBZI
Ce trebuie să faci după ce deschizi butoiul cu varză murată: Cum procedezi ca „să nu facă floare“!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Postare controversată a lui Eric Trump despre achiziții de țări pe Amazon
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?