„Sunt surprins că Senatul a adoptat o astfel de atitudine față de o solicitare a autorității judiciare, ce are rolul de a stabili adevărul judiciar, precum și răspunderea fiecărei persoane. Aș vrea să subliniez faptul că decizia Senatului României de a nu permite procurorilor să cerceteze penal un membru al său — pentru fapte care nu au legătură cu activitatea de parlamentar — survine la doar câteva zile după ce ultimul Raport MCV a criticat cazurile privind obstrucționarea de către Parlament a unor anchete penale prin refuzul de a ridica imunitatea. (…) Această atitudine a Senatului României de a nu da curs pentru a doua oară unei cereri de ridicare a imunității în cazul aceluiași senator poate fi interpretată și ca un semnal de neîncredere a Parlamentului în puterea judiciară, lucru nepermis într-un stat de drept, într-o țară membră a Uniunii Europene„, a afirmat șeful Ministerului Public.
Tiberiu Nițu a explicat că Ministerul Public nu cere un aviz de urmărire penală, ci sesizează Președinția sau Parlamentul, în cazul de față — Senatul, aducând la cunoștință faptul că un membru al Legislativului este ” implicat într-o afacere judiciară, existând indicii temeinice că ar fi săvârșit o infracțiune”.
CITEŞTE ŞI Alina Gorghiu cere DEMISIA lui Varujan Vosganian din PNL: Dacă nu o va face, voi propune EXCLUDEREA
„Senatul este acela care are atributul constituțional de a cere Parchetului să efectueze urmărirea penală. Senatul poate fie să ceară urmărirea penală, fie să nu ceară urmărirea penală a unui senator. În această ultimă situație, senatorul se situează practic deasupra celorlalți cetățeni ai țării, în sensul că nu poate fi cercetat penal, deși sunt suspiciuni rezonabile că ar fi săvârșit o infracțiune. Evident, în acest caz, articolul 16 din Constituție — ‘Nimeni nu este mai presus de lege’ — suferă o serioasă atenuare”, a mai precizat procurorul general al României.
Senatorii au respins, joi, solicitarea procurorilor DIICOT, transmisă prin procurorul general, de ridicare a imunității pentru urmărirea penală față de fostul ministru al Economiei, senatorul Varujan Vosganian, în dosarul Romgaz. Senatul a respins hotărârea cu 71 de voturi împotrivă, 56 pentru și cinci voturi anulate.