Tichete cadou 2022. Se schimbă regulile. Toţi angajatorii trebuie să afle asta

Se schimbă regulile pentru acordarea tichetelor cadou. Angajatorii care oferă aceste vouchere cu alte ocazii decât cele pentru care există scutiri de taxe vor plăti, începând cu anul acesta, contribuţii sociale şi impozit pe venit.
Filip Stan
09 feb. 2022, 16:42
Tichete cadou 2022. Se schimbă regulile. Toţi angajatorii trebuie să afle asta

Tichete cadou 2022. Începând cu luna februarie, angajatorii care oferă vouchere cadou de ziua salariatului, de ziua firmei sau cu alte ocazii vor plăti atât impozit pe venit, cât şi contribuţii sociale.

Tichete cadou 2022. Noi reguli pentru angajatori din luna februarie

Citeşte şi Reguli noi pentru acordarea tichetelor cadou. Amenzi de zeci de mii de lei pentru nerespectarea legislaţiei

Noua măsură a fost introdusă pe finalul anului 2021 şi se aplică din februarie 2022. Potrivit lui Cristian Rapcencu, Managing Partner la Noutăți contabile, angajatorii care oferă vouchere cadou de ziua angajatului sau de ziua firmei vor plăti  atât impozit pe venit (cotă: 10%), cât și contribuții sociale pentru pensii (cotă: 25%), sănătate (cotă: 10%) și muncă (cotă: 2,25%). Înainte de modificarea legilor, angajatorii plăteau numai impozit pe venit.

„Astfel, sunt eliminate acele situații în care se puteau acorda tichete cadou angajaților cu diverse ocazii, cum ar fi ziua de naștere a angajatului, ziua firmei etc., la care să se calculeze doar impozitul pe venit. Practic, începând cu anul 2022, sunt excluse din baza de calcul a contribuțiilor sociale doar biletele de valoare sub forma tichetelor cadou acordate de Crăciun, Paște, 8 martie, 1 iunie, tichetelor de masă, voucherelor de vacanță, tichetelor de creșă si tichetelor culturale”, a explicat Cristian Rapcencu, potrivit avocatnet.ro. 

În preambulul OUG 130/2021 scrie că schimbarea tratamentului fiscal pentru tichetele cadou vine pentru a contracara efectele negative identificate de Executiv:

posibilitatea plății veniturilor salariale sub forma tichetelor cadou, având în vedere regimul fiscal vechi al exceptării acestora de la plata contribuțiilor sociale obligatorii, ducea la diminuarea încasărilor la bugetele de stat;

nu erau valorificate în sistemele de asigurări sociale veniturile obținute sub forma tichetelor cadou, fapt ce putea avea ca efect și diminuarea viitoarelor venituri din pensii ale salariaților ce le primesc;

producea distorsiuni concurențiale pe piața muncii.

Cristian Rapcencu subliniază faptul că atunci când tichetele cadou se acordă în afara ocaziilor cu tratament preferențial (sau peste plafonul de 300 de lei), suma acordată salariatului este considerată venit net.

Același act normativ adoptat la finalul anului 2021 a stabilit că plafonul până la care cadourile în bani, inclusiv tichetele cadou, sunt scutite de impozit pe venit și de contribuțiile sociale crește de la 150 la 300 de lei de persoană, atunci când acordarea se face de Crăciun, de Paște, de Ziua Femeii sau de Ziua Copilului.De asemenea, tichetele cadou nu se mai pot acorda altor persoane decât salariaților proprii.

Citeşte şi TICHETE DE MASĂ 2022. Schimbare majoră de la 1 februarie, toţi românii sunt vizaţi

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Supermarketul românesc care se bate cu Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour sau Mega Image. S-au deschis 4 magazine, iar rețeaua se extinde
Capital.ro
Se plătesc 10.000 DE LEI în fiecare lună. Banii care pot intra direct PE CARD
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Cum îți poți lua credit imobiliar fără avans! Secretul pe care băncile niciodată nu ți-l vor spune
Adevarul
Dezamăgirea unei românce în Anglia: „Mizerie cum în puține locuri din lume am găsit. Occidentul a căzut deja. Nu vă uitaţi rădăcinile!”
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Zeci de călători, batjocoriți de CFR. Trenurile, un iad ambulant
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat gestul extrem într-un bilet de adio
Capital.ro
A VENIT ORDIN direct de la poliție. Șoferii români au total INTERZIS. Se aplică până pe 9 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Dezastru în parcarea unui mall din Capitală: O șoferiță a provocat distrugeri multiple
MediaFlux
JOE BIDEN, ÎNLOCUIT! Cine îi IA LOCUL
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!