Tichete cadou 2022. Începând cu luna februarie, angajatorii care oferă vouchere cadou de ziua salariatului, de ziua firmei sau cu alte ocazii vor plăti atât impozit pe venit, cât şi contribuţii sociale.
Noua măsură a fost introdusă pe finalul anului 2021 şi se aplică din februarie 2022. Potrivit lui Cristian Rapcencu, Managing Partner la Noutăți contabile, angajatorii care oferă vouchere cadou de ziua angajatului sau de ziua firmei vor plăti atât impozit pe venit (cotă: 10%), cât și contribuții sociale pentru pensii (cotă: 25%), sănătate (cotă: 10%) și muncă (cotă: 2,25%). Înainte de modificarea legilor, angajatorii plăteau numai impozit pe venit.
„Astfel, sunt eliminate acele situații în care se puteau acorda tichete cadou angajaților cu diverse ocazii, cum ar fi ziua de naștere a angajatului, ziua firmei etc., la care să se calculeze doar impozitul pe venit. Practic, începând cu anul 2022, sunt excluse din baza de calcul a contribuțiilor sociale doar biletele de valoare sub forma tichetelor cadou acordate de Crăciun, Paște, 8 martie, 1 iunie, tichetelor de masă, voucherelor de vacanță, tichetelor de creșă si tichetelor culturale”, a explicat Cristian Rapcencu, potrivit avocatnet.ro.
În preambulul OUG 130/2021 scrie că schimbarea tratamentului fiscal pentru tichetele cadou vine pentru a contracara efectele negative identificate de Executiv:
posibilitatea plății veniturilor salariale sub forma tichetelor cadou, având în vedere regimul fiscal vechi al exceptării acestora de la plata contribuțiilor sociale obligatorii, ducea la diminuarea încasărilor la bugetele de stat;
nu erau valorificate în sistemele de asigurări sociale veniturile obținute sub forma tichetelor cadou, fapt ce putea avea ca efect și diminuarea viitoarelor venituri din pensii ale salariaților ce le primesc;
producea distorsiuni concurențiale pe piața muncii.
Cristian Rapcencu subliniază faptul că atunci când tichetele cadou se acordă în afara ocaziilor cu tratament preferențial (sau peste plafonul de 300 de lei), suma acordată salariatului este considerată venit net.
Același act normativ adoptat la finalul anului 2021 a stabilit că plafonul până la care cadourile în bani, inclusiv tichetele cadou, sunt scutite de impozit pe venit și de contribuțiile sociale crește de la 150 la 300 de lei de persoană, atunci când acordarea se face de Crăciun, de Paște, de Ziua Femeii sau de Ziua Copilului.De asemenea, tichetele cadou nu se mai pot acorda altor persoane decât salariaților proprii.
Citeşte şi TICHETE DE MASĂ 2022. Schimbare majoră de la 1 februarie, toţi românii sunt vizaţi