Tichete cadou 2022. Veste de milioane pentru mulţi români. Se va aplica mecanismul din cazul diurnei şoferilor!

Proiectul de lege  ar urma să remedieze această situație după modelul legii adoptate în cazul diurnelor acordate de transportatori șoferilor.
Filip Stan
21 mart. 2022, 12:40
Tichete cadou 2022. Veste de milioane pentru mulţi români. Se va aplica mecanismul din cazul diurnei şoferilor!

Tichete cadou 2022. Un proiect de lege inițiat de PSD va rezolva problema impozitării tichetelor cadou acordate până la 1 ianuarie 2022. Companiile din România care își recompensează colaboratorii cu tichete cadou au întâmpinat probleme legate de impozitarea lor, iar acum se pregătește o lege prin care anumite obligații fiscale rezultate în urma distribuirii tichetelor cadou vor fi amnistiate.

Din controalele ANAF, Antifraudă și Inspecția Fiscală, privind modalitatea de impozitare a acestor tichete cadou acordate angajaților altor companii, concluzia a fost că respectivele tichete ar trebui sa fie tratate drept venituri salariale.

Vestea așteptată de sute de mii de elevi. Tichete în valoare de 500 de lei pentru această categorie de școlari! Cine sunt beneficiarii

Asta chiar în condițiile în care nu există o relație contractuală de muncă între emitentul tichetelor și beneficiarul lor, și nu drept venituri din alte surse.

Tichete cadou 2022. În urma controalelor au fost impuse sume de plată, în timp ce companii care nu au fost controlate ar putea ajunge, de asemenea, în această situație.

Proiectul depus la Senat vizează doar obligațiile fiscale, rezultate de pe urma reîncadrării tichetelor, de până la 31 decembrie 2020.

De la 1 ianuarie 2021 au fost introduse unele prevederi care aduceau unele clarificări privind taxarea în cazul tichetelor, iar de la 18 decembrie 2021 situația acestora a fost reglementată strict, urmând să mai poată fi acordate doar propriilor angajați.

22b139EM

Parlamentarii PSD au inițiat un proiect de lege care urmează să rezolve problema tichetelor cadou acordate de firme altor persoane decât angajaților proprii.

Proiectul de lege  ar urma să remedieze această situație după modelul legii adoptate în cazul diurnelor acordate de transportatori șoferilor.

Anume – acolo unde ANAF nu a făcut controale, să nu mai poată reîncadra tichetele cadou drept venituri de natură salarială, dacă a controlat să nu mai emită decizia de reîncadrare, iar dacă aceasta a fost emisă și suma achitată, aceasta să fie restituită. Inițiatorii au solicitat ca proiectul să fie dezbătut în procedură de urgență.

Tichete cadou 2022. Amnistie fiscală pentru firmele care au distribuit tichete cadou

Concret, este vorba de situațiile în care tichetele cadou au ajuns de la firma A la firma B pentru salariații firmei B. Deși firmele au interpretat, în general, că în acest caz au de plată la stat numai impozit pe venit, ANAF a reîncadrat în ultimii ani veniturile considerate din alte surse în venituri salariale pentru care trebuie plătite și impozit, și contribuții sociale scrie avocatnet.ro.

În acest context a apărut și proiectul de lege prin care se propune o amnistie fiscală pentru situațiile în care s-au acordat tichete cadou terților, care ulterior au fost reîncadrate de ANAF, stabilindu-se sume suplimentare de plată la bugetul statului.

22b139FG

Tichete cadou – amnistie : Ce obligații fiscale se anulează

„Se anulează diferențele de obligații fiscale principale, precum și obligațiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării din categoria veniturilor din alte surse în categoria veniturilor din salarii și asimilate salariilor a veniturilor din tichete cadou obținute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii, pentru perioadele fiscale de până la 31 decembrie 2020 inclusiv, și neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Anularea se aplică inclusiv în situația în care tichetele cadou au fost acordate de către plătitorul de venit către angajatorul persoanelor fizice pentru a le distribui angajaților acestora în numele plătitorului de venit”, dispune inițiativa legislativă.

Mai exact, amnistia va viza, în primul rând, contribuabilii care au primit decizii de impunere în acest sens, dar încă n-au achitat sumele suplimentare stabilite de ANAF. În al doilea rând, vor fi vizați și contribuabilii care au primit decizii de impunere și au apucat să plătească sumele suplimentare, aceștia urmând să-și primească banii înapoi la cerere.

Pe deasupra, inspectorii ANAF nu vor mai avea voie să emită noi decizii de impunere pentru situații asemănătoare depistate în legătură cu perioadele anterioare datei de 31 decembrie 2020.

Tichete de vacanță 2022. Vești bune pentru această categorie de români! Pot primi vouchere care depășesc valoarea standar de 1.450 de lei

Amnistia fiscală se va aplica din oficiu, însă va fi necesar ca ANAF să vină, în 30 de zile, cu un ordin cu procedura de implementare a proiectului de lege.

Conform inițiatorilor, proiectul este susținut de mai multe organizații care reprezintă sute de mii de salariați din România.

Principalele prevederi din proiect

  • Se anulează diferențele de obligații fiscale principale, precum și obligațiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării din categoria veniturilor din alte surse, în categoria veniturilor din salarii și asimilate salariilor a veniturilor din tichete cadou obținute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii, pentru perioadele fiscale de până la 31 decembrie 2020 inclusiv, și neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi. Anularea se aplică inclusiv în situația în care tichetele cadou au fost acordate de către plătitorul de venit către angajatorul persoanelor fizice pentru a le distribui angajaților acestora în numele plătitorului de venit.
  • Organul fiscal nu reîncadrează în venituri din salarii și asimilate salariilor veniturile din tichete cadou obținute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii acestora și încadrate în categoria veniturilor din alte surse și nu emite o decizie de impunere în legătură cu o astfel de reîncadrare, pentru perioadele anterioare datei de 31 decembrie 2020 inclusiv.
  • Diferențele de obligații fiscale principale și/sau obligațiile fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării sumelor prevăzute la alin. (1), aferente perioadelor fiscale de pana la 31 decembrie 2020 inclusiv, stinse prin orice modalitate prevăzută de art. 22 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscală, se restituie contribuabililor. Restituirea se face la cererea contribuabililor.
  • Anularea obligațiilor fiscale prevăzute la alin. (1) se efectuează din oficiu, de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligațiilor fiscale care se comunică contribuabilului.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Regulă pentru pensionarii cu permis de conducere. Seniorii de peste 65 de ani trebuie să aleagă
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre