Tichete-cadou, valoare dublă! Ce angajaţi primesc 420 de lei în plus la salariu

Tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajaţilor, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri şi servicii culturale
Filip Stan
12 sept. 2023, 10:03
Tichete-cadou, valoare dublă! Ce angajaţi primesc 420 de lei în plus la salariu

Tichete-cadou 2023. Un proiect de ordin aflat în dezbatere publică propune majorarea tichetelor culturale pentru salariați la 210 lei și 420 lei.

Această schimbare va fi valabilă pentru semestrul II din 2023 și primele două luni ale semestrului I din 2024.

Tichetele culturale acoperă costurile pentru evenimente culturale și achiziționarea de cărți sau reviste culturale, conform Legii 165/2018.

Ultima majorare a valorii acestor tichete a avut loc în martie 2023.

Marcel Ciolacu explică de ce se elimină TICHETELE DE MASĂ. Motivul real ţine de comisioane

Tichete-cadou 2023. Conform proiectului de ordin comun al miniștrilor de finanțe și cultură, aceste valori vor fi valabile pentru semestrul II al anului curent, începând cu luna octombrie, cât și pentru primele două luni ale anului 2024.

În baza prevederilor Legii 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, tichetele culturale pot fi oferite angajaților în mod regulat sau ocazional, pentru a acoperi costurile bunurilor și serviciilor culturale.

Tichete-cadou 2023: cu cat se majoreaza si cine poate beneficia de tichete culturale de la angajator

Valoarea tichetelor culturale va fi majorata pentru semestrul I al anului 2023 la suma de maximum 200 lei/luna, respectiv de maximum 400 lei/eveniment, de la 190 de lei/luna, respectiv 380 de lei/eveniment, valori de anul trecut.

Majorarea apare intr-un proiect de ordin al Ministerului Finantelor.  Daca proiectul de ordin va fi adoptat, valoarea nominala stabilita se va aplica si pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2023, respectiv august 2023 si septembrie 2023.

„Conform informatiilor publicate pe site-ul Institutului National de Statistica, indicele preturilor de consum in perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2019, este 133,03%. Valoarea sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete culturale rezultata din calculul 150 lei x 133,03% este 199,55 lei. Valoarea sumei ocazionale indexate care se acorda sub forma de tichete culturale rezultata din calculul 300 lei x 133,03% este 399,09 lei”, se arata in referatul de aprobare.

Potrivit art. 21 din Legea nr. 165/2018, tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajatilor, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri si servicii culturale, cum ar fi:

a) abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiectii cinematografice, muzee, festivaluri, targuri si expozitii, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor;

b) carti, manuale scolare, albume muzicale, filme, in orice format.

Cine poate beneficia de tichete culturale de la angajator

Legea nu prevede ca tichetele culturale se acorda cu anumite ocazii. Ocaziile pentru care se acorda tichete cadou se stabilesc de comun acord cu salariatii.

Se poate stabili de asemenea, ca aceste tichete culturale sa fie acordate lunar sau periodic.

Incepand din februarie 2022, toate tipurile de tichete acordate salariatilor se emit doar pe card.

Cine accepta tichete culturale
Tichetele culturale pot fi folosite pentru achitarea abonamentelor sau biletelor la spectacole, concerte, proiectii cinematografice, muzee, gradini botanice si zoologice; rezervatii naturale, festivaluri, targuri si expozitii, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor, cursuri de limbi straine, muzica, teatru, dans, arte plastice, alte activitati recreative si distractive cu caracter cultural, biblioteci, sali de lectura, de auditie si de vizionare etc.;

Elevii care beneficiază de tichete educaționale mai au de așteptat. Voucherele în valoare de 500 de lei întârzie și anul acesta. Ce acte trebuie să depună părinții cu venituri mici

De asemenea, cu tichetele culturale pot fi cumparate carti, manuale scolare, albume muzicale, filme etc.

proiectordinticheteculturale_01092023

Avand in vedere prevederile art. 32 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificarile ulterioare,
In temeiul art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si al art. 11 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 90/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Culturii, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul finantelor si ministrul culturii emit urmatorul ordin:

ART. 1
(1) Pentru semestrul I al anului 2023, valoarea sumei care se acorda lunar, respectiv ocazional, sub forma de tichete culturale, stabilita potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificarile ulterioare, este de maximum 200 lei/luna, respectiv de maximum 400 lei/eveniment.

(2) Valoarea nominala stabilita la alin. (1) se aplica si pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2023, respectiv august 2023 si septembrie 2023.

ART. 2
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diana Șoșoacă acuză Europa că a „distrus România” în primul său discurs din Parlamentul European
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'