TICHETE DE MASĂ 2019. Valoarea tichetelor de masă ar putea crește de la 15 la 20 de lei, spre bucuria celor care le primesc din partea angajatorilor. Senatul a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, în şedinţa plenului de săptămâna trecută, propunerea legislativă pentru modificarea Legii 165/2018, care prevede creşterea valorii tichetelor de masă de la 15 la 20 de lei.
Iniţiatorii, un grup de deputaţi PSD, susţin că valoarea actuală a unui tichet de masă, de 15,18 lei înainte de impozitare, nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz a cărei valoare medie este de 21,4 lei.
Potrivit proiectuluzi consultate de RomaniaTV.net, valoarea pe zi a tichetului de masă din România este printre cele mai mici din Europa.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Tichetele de masă reprezintă un bonus extrasalarial existent în peste 40 de țări. În România, tichetele de masă există încă din anul 1999. Care este procedura de acordare și cuantumul prevăzut până în primăvara anului viitor
Tichetele de masă reprezintă o alocație individuală de hrană, ale căror costuri sunt acoperite integral de către angajator. Aceștia din urmă care angajează persoane cu contract de muncă au libertatea să decidă dacă le dau angajaților tichete de masă sau nu.
Tichete de masă 2019: reguli
Și cei care primesc tichete de masă au o serie de obligații: nu trebuie să le utilizeze doar pentru achiziționarea altor produse decât cele alimentare; nu pot primi rest de bani dacă suma corespunzătoare produselor alimentare solicitate este mai mică decaît valoarea nominală a tichetului de masă; nu se comercializează tichetele de masă în schimbul unei sume de bani și nu se acordă un număr mai mare de tichete de masă mai mare decât zilele lucrate.
Alte reguli ale tichetelor de masă de care angajatorul trebuie să țină cont atunci când le distribuie este că ele vor fi acordate în ultima decadă a fiecărei luni, pentru luna viitoare. În plus, numărul de tichete de masă acordat fiecărui salariat corespunde cu numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se face distribuirea (un tichet de masă/zi lucrată).