Tichete de masă 2022. Conducerea transportatorului aerian național Tarom a anunțat marți că se află în imposibilitatea de a accepta revendicările Sindicatului Unit Tarom (SUT), chiar dacă sindicaliștii ameninţă cu greva de avertisment. În prezent, Tarom propune majorarea valorii tichetelor de masă de la 10 lei la 30 de lei şi acordarea unor majorări salariale către categoriile prioritare de salariaţi, în limita fondului de salarii aprobat prin bugetul de venituri şi cheltuieli aferent anului 2022.
Începând cu data de 1 iulie, valoarea maximă a tichetelor de masă a fost majorată de la 20,17 lei la 30 de lei pentru fiecare zi lucrată / angajat, dar angajatoorul nu este obligat să acorde valoarea maximă.
„În urma întâlnirii de astăzi, ce a avut loc la sediul companiei între reprezentantii Tarom şi reprezentanţii Sindicatului Unit SUT, în cadrul căreia s-au discutat aspectele legate de solicitările SUT cu privire la contractul colectiv de muncă, conducerea companiei a prezentat ultima propunere în ceea ce priveşte contractul colectiv de muncă pe care o poate susţine din punct de vedere financiar. Reiterăm faptul că TAROM înregistrează pierderi de mai bine de 13 ani, situaţia financiară a companiei fiind deteriorată semnificativ în ultimii ani.
TICHETE DE MASĂ 2022. Veste proastă pentru români, de ce nu primesc bonurile majorate cu 50%
De asemenea, aşa cum ştim cu toţii pandemia Covid-19 a condus la cel mai accentuat declin al industriei aviatice din istoria recentă; la nivel global, se estimează că impactul COVID-19 a determinat o reducere cu 50% a locurilor oferite de companiile aeriene în 2020 şi o pierdere de trafic estimată de 60%”, scrie într-un comunicat de presă emis de Tarom.
În prezent, Tarom își manifestă întreaga disponibilitate pentru continuarea colaborării pentru a identifica cele mai bune soluţii, care să aibă în vedere contextul actual, şi depune toate eforturile necesare pentru a redresa situaţia financiară.
„În egală măsură, reiterează oricum disponibilitatea pentru aşezarea la masa unor noi discuţii în măsura în care SUT va manifesta la rândul său deschiderea pentru identificarea soluţiilor de compromis absolut necesare. Dreptul la grevă reprezintă un drept fundamental al salariaţilor, dar nu şi o soluţie constructivă, care să aibă în vedere şi să ia în seamă situaţia prin care Tarom trece în acest moment.
Din păcate, deşi conducerea Companiei Tarom îşi doreşte foarte mult îmbunătăţirea aspectelor salariale, din raţiuni de ordin financiar, în acest moment se află în imposibilitatea de a veni în întâmpinarea tuturor solicitărilor Sindicatului Unit Tarom (SUT)”, a declarat conducerea companiei aeriene.
Numărul pasagerilor transportați de Tarom a scăzut cu peste 70% în 2020
Potrivit OACI, companiile aeriene au pierdut 371 de miliarde de dolari americani din venituri brute din exploatare în 2020, iar aeroporturile au pierdut peste 111,8 de miliarde de dolari în 2020.
„În consecinţă, efectele pandemiei COVID-19 s-au reflectat prompt şi sever în activitatea Tarom. În martie 2020, când au fost puse în aplicare primele interdicţii de călătorie, numărul pasagerilor transportaţi a scăzut cu mai mult de 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, cu o suspendare completă a activităţii în aprilie şi mai 2020, singura excepţie făcând-o zborurile de repatriere, care nu au putut genera venituri suficiente şi, de fapt, nu au fost efectuate în scopuri comerciale”, a explicat Tarom.
Între lunile iunie-noiembrie 2020, numărul de pasageri a fost cu 80% mai scăzut față de numărul de pasageri din iunie-noiembrie 2019, în timp ce în luna decembrie din 2020 numărul de pasageri a fost cu 75% mai mic decât în luna decembrie din 2019. În 2020, numărul de pasageri transportați cu Tarom a scăzut cu 73% față de numărul pasagerilor din 2019.
Grevă la TAROM. Avioanele nu vor mai decola timp de trei ore în fiecare zi, începând cu 23 august
„Ţinând seamă de cele mai sus menţionate , precum şi de actuala situaţie financiară extrem de dificilă, dar şi de limitările impuse prin dispoziţiile OUG 139/2020, potrivit cărora TAROM are obligaţia să nu acorde bonusuri, sporuri şi să reducă cheltuielile salariale, conducerea TAROM se află în imposibilitatea de a accepta revendicările solicitate de către Sindicatul Unit TAROM (SUT).
În acest sens, propunerea companiei este de preluare a drepturilor prevăzute în beneficiul salariaţilor la nivelul reglementat prin Acordul în vigoare încheiat cu majoritatea sindicatelor constituite în cadrul Tarom, aşa cum a fost prelungit la data de 7 iunie 2022, cu următoarele amendamente: majorarea valorii tichetelor de masă la 30 de lei; acordarea unor majorări salariale către categoriile prioritare de salariaţi, în limita fondului de salarii aprobat prin bugetul de venituri şi cheltuieli aferent anului 2022, conform informaţiilor prezentate către sindicat.
Ppentru o informare corectă reamintim că pentru a satisface solicitările SUT, TAROM ar trebui să plătească în plus o sumă în cuantum total de aproximativ 180 milioane lei, punându-se astfel în pericol însăşi supravieţuirea companiei şi menţinerea locurilor de muncă”, a precizat compania națională de zbor.