TICHETE DE MASĂ 2022. Schimbare majoră de la 1 februarie, toţi românii sunt vizaţi

Din această lună, toate tipurile de tichete acordate salariaților se emit doar pe card. Cele tipărite emise până acum rămân valabile.
Filip Stan
05 feb. 2022, 09:30
TICHETE DE MASĂ 2022. Schimbare majoră de la 1 februarie, toţi românii sunt vizaţi

TICHETE DE MASĂ 2022. Tichetele de masă, de creșă, culturale, cadou și voucherele de vacanță, care pot fi acordate salariaților de către angajatori, se emit doar în format electronic, de la 1 februarie 2022. Astfel, tichetele nu mai pot fi emise în format tipărit, dar cele emise până la 31 ianuarie 2022 rămân valabile până la expirare. Măsurile sunt cuprinse într-o ordonanță oficializată la mijlocul lunii decembrie a anului trecut.

Așa cum s-a stabilit spre sfârșitul lui 2021, începând de luna viitoare, tichetele de masă, de creșă, culturale, cadou și voucherele de vacanță se vor emite doar în format electronic. Totuși, cele deja tipărite până la 31 ianuarie 2022 se vor putea folosi în continuare, până la expirarea valabilității, anunţă avocatnet.ro.

TICHETE DE MASĂ 2022. OUG 130/2021, publicată în data de 18 decembrie 2021 în Monitorul Oficial, prevede eliminarea biletelor de valoare emise în format tipărit și acordarea lor doar pe suport electronic, adică carduri speciale.

VOUCHERE DE VACANŢĂ 2022. Ce valoare au, cine şi cum le primeşte. De ce la privat sunt mai mulţi bani
Tichetele de masă, de creșă, culturale, cadou și voucherele de vacanță au mai putut fi emise, în format tipărit, până la 31 ianuarie. Acestea rămân valabile până la expirarea valabilității lor sau până sunt folosite efectiv, dacă acest lucru se întâmplă înainte de expirare. Începând cu 1 februarie 2022 se emit bilete de valoare numai pe card, în format electronic.

O altă modificare importantă apărută în materia tichetelor de valoare o dată cu oficializarea OUG 130/2021 vizează acordarea tichetelor cadou. Acest tip de beneficii pot fi oferite de angajatori doar salariaților proprii, nu și altor persoane (cum ar fi salariaților partenerilor de afaceri), cum era posibil înainte de 18 decembrie 2021.

Până la oficializarea OUG 130/2021, Legea biletelor de valoare prevedea că, pe lângă angajați, tichetele cadou puteau fi acordate și “altor categorii de beneficiari, pentru campaniile de marketing, studiul pieței, promvoarea pe piețe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă și publicitate”. Însă această posibilitate a fost eliminată, iar firmele care vor proceda contrar vor fi sancționate cu 14 puncte-amendă.

Un punct-amendă este echivalentul unui salariu minim brut pe țară în vigoare, astfel că amenda este în 2022 de 35.700 de lei (2.550 lei x 14).

Angajatorii pot acorda tichete cadou și salariaților cu funcția de bază la altă firmă, fără a risca amendarea

Angajatorii care oferă tichete cadou altor persoane decât salariaților proprii riscă amenzi de 32.200 lei (în acest an). Totuși, această prevedere nu aduce nicio schimbare referitoare la salariații care au funcția de bază la alt angajator decât cel care oferă aceste bilete de valoare.

Tichete de masă 2022. Anunţ important pentru toţi românii despre bonurile de masă

OUG 130/2021, publicată pe 18 decembrie în Monitorul Oficial, a modificat regimul fiscal aplicabil tichetelor cadou acordate de angajatori, în sensul în care aceștia nu mai pot acorda astfel de tichete altor persoane în afara de angajații proprii. Cei care nu respectă noile prevederi riscă, din 28 decembrie, o amendă de 32.200 lei, reprezentând, mai exact, 14 salarii minime brute, în timp ce amenda aplicabilă din 2022 urcă la 35.700 lei, pe fondul majorării salariului minim brut.

Mai exact, OUG 130 a eliminat din Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare prevederea că aceste tichete cadou puteau fi acordate și altor categorii de beneficiari, pentru campaniile de marketing, studiul pieței, promovarea pe piețe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă și publicitate”.

Totuși, modificarea apărută nu face referire la normele de aplicare ale Legii biletelor de valoare, unde se găsesc referirile legate de funcția de bază a salariaților și acordarea tuturor tipurilor de tichete de valoare.

Acordarea tichetelor cadou și a celor culturale nu este condiționată de funcția de bază, acest lucru fiind precizat direct în Normele de aplicare a Legii 165/2018 (HG 1045/2018) la art. 10 alin (4) «În cazul salariaților angajați în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial, precum și în cazul cumulului de funcții, biletele de valoare, cu excepția tichetelor cadou și tichetelor culturale, pot fi acordate numai de către angajatorii unde salariații în cauză își au funcția de bază, potrivit legii»”, a explicat, pentru redacția noastră, Dan Năstase, consilier juridic specializat pe relațiile de muncă.

Asta înseamnă că tichetele cadou pot fi oferite de către angajatori și salariaților cu funcția de bază la alt job, fără ca respectivi angajați să fie considerați terți și fără ca firmele să riște amendarea. Tichetele care pot fi acordate salariaților doar de către angajatorul unde este stabilită funcția de bază sunt cele de masă, de creșă sau voucherele de vacanță.

În plus, OUG 130 a dublat plafonul actual de netaxare a tichetelor cadou, de la 150 până la 300 lei, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2022. De asemenea, aceste tichete cadou vor fi acordate, din 1 februarie, doar pe card, fiind eliminat formatul tipărit.

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
O importantă bancă dispare din România. Gigantul autohton care a achitat aproape 350 de milioane de euro
Capital.ro
ELENA UDREA va fi eliberată? Veste uriașă pentru fostul ministru. Va primi despăgubiri
Playtech.ro
S-a schimat legea, acum! Poți să rămâi pe loc fără permis
DailyBusiness
S-a dat lege în România! Aceste produse nu se vor mai putea vinde din iulie 2024!
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Încă două zile pentru angajați. În ce condiții se dau
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi de la Bacalaureat
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Un nou cutremur a avut loc vineri noaptea în România: La ce adâncime s-a produs și ce magnitudine a avut
Capital.ro
Se schimbă BANII CASH. Decizia luată de Banca Centrală. Băncile se vor alătura
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Aurora boreală filmată de astronauții de pe Stația Spațială Internațională
MediaFlux
Schimbări MAJORE privind PERMISUL de CONDUCERE din ROMÂNIA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!