Tichete de masă 2023. Anunţul care va înfuria milioane de bugetari. Se aplică şi voucherelor de vacanţă din toamnă!

Tichetele de masă și voucherele de vacanță vor fi taxate cu contribuția la asigurări sociale de sănătate. Este una dintre măsurile fiscale propuse de coaliția de guvernare PSD – PNL care îi va afecta pe toți angajații ce primesc astfel de beneficii.
Filip Stan
14 aug. 2023, 11:52
Tichete de masă 2023. Anunţul care va înfuria milioane de bugetari. Se aplică şi voucherelor de vacanţă din toamnă!

Tichete de masă 2023. Tichetele de masă și voucherele de vacanță vor fi taxate cu contribuţia la asigurările sociale de sănătate, în plus faţă de impozitul pe venit. Implementarea unei asemenea propuneri va avea efecte negative asupra veniturilor tuturor categoriilor sociale. Avertismentul vine din partea reprezentanților Confederației Naționale a Sindicatelor Libere CNSLR-Frăţia. Aceștia au transmis o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu, dar și miniștrilor Finanțelor Publice, Marcel Boloș, și al Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Liderul PNL si presedinte al Senatului, Nicolae Ciuca, admite posibilitatea impozitarii tichetelor de masa, dar numai in asa fel incat oamenii sa nu piarda din venituri. Intrebat de jurnalisti despre masura care priveste impozitarea tichetelor de masa, presedintele Senatului, Nicolae Ciuca, a spus ca este o masura discutata in Coalitie.

„Este o masura pe care am discutat-o si la care se va veni cu o decizie in sensul in care trebuie sa facem in asa fel incat oamenii sa nu piarda din venituri. Motiv pentru care cresterea salariului minim sa fie direct proportionala cu aceasta plata a taxei pentru sanatate”, a spus Ciuca.

Despre faptul ca multi liberali au spus ca nu sunt de acord cu unele taxe si impozite negociate pana acum cu partenerii de la guvernare, presedintele PNL a spus ca „aici nu discutam despre nemultumirile unuia sau altuia, ci despre responsabilitatea pe care o avem fiecare dintre noi si sa facem in asa fel incat sa asiguram stabilitatea economica si functionarea economiei, pentru ca doar asa putem sa mentinem aceasta linie de crestere economica a Romaniei, care, si in momentul de fata, dupa toate evaluarile, inclusiv ale institutiilor de evaluare internationale, se mentine intre 2-3% pana la sfarsitul anului”, a mai spus liderul liberal.

Bonusuri salariu 2023. Veşti bune pentru 70% dintre angajaţi. Detalii despre vouchere de vacanţă, tichete de masă şi bonsuri de performanţă

Impozitarea tichetelor de masa si a voucherelor de vacanta cu contributia la asigurarile sociale de sanatate, in plus fata de impozitul pe venit, va avea efecte negative asupra veniturilor tuturor categoriilor sociale, atentioneaza reprezentantii CNSLR-Fratia printr-o scrisoare deschisa transmisa premierului si ministrilor Finantelor si Muncii, citata de Agerpres.

„In scopul reducerii deficitului bugetar, in ultimul timp, in spatiul public, se discuta, pe langa alte masuri, despre aceea a includerii in pachetul de majorari de taxe si impozite pe care il pregateste Guvernul Romaniei, si a impozitarii tichetelor de masa si a voucherelor de vacanta, cu contributia la asigurarile sociale de sanatate, in plus fata de impozitul pe venit care se aplica in prezent acestor bilete de valoare. In opinia tuturor federatiilor membre ale CNSLR- Fratia, masura impozitarii cu CASS va avea efecte negative asupra veniturilor tuturor categoriilor sociale”, se mentioneaza in scrisoare.

Sindicalistii sustin ca actualul context inflationist, care pune presiune enorma pe cei cu venituri mici si foarte mici, nu justifica in niciun fel supra-impozitarea unui instrument care are si un pronuntat caracter social, salvand cheltuieli importante la nivelul unor categorii de angajati care nu pot, din veniturile lor foarte scazute, sa isi asigure o masa corespunzatoare pe perioada petrecuta la munca.

De asemenea, prin supra-impozitarea tichetelor de masa, se va diminua drastic interesul sectorului privat pentru aceasta facilitate, iar cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi angajatii.

Tichete de masă 2023. Lovitură pentru milioane de angajaţi, bugetarii nu primesc bonuri de masă majorate

„Sistemul de beneficii extra-salariale acordate angajatilor are avantaje majore tocmai pentru ca este adoptat, in forma actuala, de multi actori din economie. Un exemplu in acest sens, 9 din 10 angajatori apreciaza avantajele fiscale ale biletelor de valoare, in forma in care sunt ele acum. In prezent, in Romania, 90.000 de companii angajatoare folosesc sistemul de beneficii extra-salariale si produse asociate acestuia si peste 4 milioane de salariati beneficiaza de aceasta forma de beneficiu extrasalarial. Invederam faptul ca acest tip de instrument financiar este astazi folosit in majoritatea tarilor dezvoltate, el exista si se dezvolta tocmai pentru ca are in spate un stimulent fiscal evident (deduceri fiscale importante fara de care nu s-ar justifica existenta lor). Totodata, sunt foarte multe tari (de exemplu, Austria, Belgia, Franta, Grecia sau Italia) care nu impoziteaza tichetele de masa, acestea fiind deductibile fiscal 100%”, mentioneaza sursa citata.

CNSLR Frăţia: Antrenprenorii vor renunța la bonurile de masă

În opinia tuturor federaţiilor membre ale CNSLR – Frăţia, măsura impozitării cu CASS va avea efecte negative asupra veniturilor tuturor categoriilor sociale”, se menţionează în scrisoarea transmisă de liderii de sindicat.

Potrivit acestora, actualul context inflationist pune presiune enormă pe cei cu venituri mici şi foarte mici. Or, într-o astfel de situație nu se justifică în niciun fel supra-impozitarea unui instrument care are şi un pronunţat caracter social. Astfel sunt salvate cheltuieli importante la nivelul unor categorii de angajaţi care nu pot, din veniturile lor foarte scăzute, să-şi asigure o masă corespunzătoare pe perioada petrecută la muncă.

Totodată, mai atrag atenția sindicaliștii, prin supra-impozitarea tichetelor de masă, se va diminua drastic interesul sectorului privat pentru această facilitate. Iar într-o astfel de situație cei ce vor avea de suferit cel mai mult vor fi angajații.

„Sistemul de beneficii extra-salariale acordate angajaţilor are avantaje majore tocmai pentru că este adoptat, în forma actuală, de mulţi actori din economie. Un exemplu în acest sens, 9 din 10 angajatori apreciază avantajele fiscale ale biletelor de valoare, în forma în care sunt ele acum. În prezent, în România, 90.000 de companii angajatoare folosesc sistemul de beneficii extra-salariale şi produse asociate acestuia şi peste 4 milioane de salariaţi beneficiază de această formă de beneficiu extrasalarial”, se mai arată în scrisoarea transmisă de CNSLR Frăția.
Sindicaliștii atrag atenția că un astfel de instrument financiar este utilizat în majoritatea statelor și reprezintă un stimulent fiscal evident.

„Invederam faptul că acest tip de instrument financiar este astăzi folosit în majoritatea ţărilor dezvoltate, el există şi se dezvoltă tocmai pentru că are în spate un stimulent fiscal evident (deduceri fiscale importante fără de care nu s-ar justifica existenţa lor). Totodată, sunt foarte multe ţări (de exemplu, Austria, Belgia, Franţa, Grecia sau Italia) care nu impozitează tichetele de masă, acestea fiind deductibile fiscal 100%”, menţionează sursa citată.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Serialul de pe Netflix care a rupt topurile primăverii. E un thriller de zile mari care are doar 6 episoade
Capital.ro
Doliu la Antena 1! Tragedia a lovit lumea televiziunii. S-a stins după aproape 30 de ani de carieră
Playtech.ro
Pensionarii care pierd 16% din venituri în următoarele luni. Anunţul oficial vine de la Guvern
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cătălin Bordea, la un pas să fie bătut de o femeie. Ce a făcut
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Pensionarii care beneficiază de a 13-a și 14-a pensie. Cine poate primi „pensie dublă” în 2025
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)