Tichete de masă 2023. Greşeala care îi lasă pe bugetari fără bonuri de masă

Tichete de masă 2023. BestJobs anunţă, într-un studiu, că provocările socio-economice din 2022 au accentuat tendința beneficiilor extra-salariale „la alegere”.
Filip Stan
04 feb. 2023, 09:24
Tichete de masă 2023. Greşeala care îi lasă pe bugetari fără bonuri de masă

Tichete de masă 2023. Uneori, salariații sunt nevoiți să lipsească de la muncă pentru rezolvarea unor situații imprevizibile. Ce se întâmplă cu tichetele de masă pentru zilele absentate.Conform legislației în vigoare, salariații au dreptul să absenteze, cu recuperarea ulterioară a zilelor în care nu au fost la muncă, cel mult zece zile pe an pentru urgențe familiale sau pentru situații care reclamă prezența angajatului în altă parte decât la serviciu. Ce trebuie să facă angajații în aceste condiții: acordă sau nu tichete de masă?

Publicația Avocatnet formulează un răspuns la această întrebare. Legea 165/2018 arată că, ”în cazul tichetelor de masă, angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare din luna pentru care se efectuează transferul valorii nominale a tichetelor de masă. În sensul prezentelor norme nu se consideră zile lucrate perioadele în care salariaţii: (…)

d) se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă, sunt absenţi de la locul de muncă ori se află în alte situaţii stabilite de angajator împreună cu organizaţiile sindicale ori, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor”.

Pe de altă parte, același act normativ explică și regula după care se calculează numărul de tichete cuvenite celor care au un program de lucru neregulat: „În cazul salariaţilor a căror durată zilnică a timpului de muncă este mai mare de 8 ore – în regim de tură, numărul de zile pentru care se acordă tichete de masă se determină prin împărţirea numărului de ore în care salariatul a fost prezent la lucru la durata normală a timpului de muncă de 8 ore. Fracţiile rezultate din calcul se consideră zi de prezenţă la lucru, cu condiţia ca totalul zilelor rezultat să nu depăşească numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se acordă tichetele”.

Sunt motivate, nu nemotivate

În acest context trebuie subliniat că absențele generate de situații imprevizibile trebuie recuperate. Normele în vigoare ne spun că recuperarea absențelor se face în condițiile acordului dintre angajator și angajat. Dacă recuperarea se face în altă lună decât cea de absență, zilele în care angajatul nu a fost la muncă se plătesc în luna în care au fost înregistrate. Totodată, trebuie subliniat că aceste absențe sunt motivate, nu nemotivate. Pentru acestea din urmă nu se acordă drepturile salariale și alte elemente conexe salariului.

„Dacă ai contract colectiv de muncă, ai prevăzut exact și când se dau tichetele de masă. Problema aici e că, în momentul în care faci recuperarea, deja ai tichet de masă pentru ziua-standard și nu văd cum ai putea să dai două tichete de masă pe aceeași zi. Dar plecând de la teza potrivit căreia absențele se plătesc în luna în care sunt efectuate, interpretarea mea ar tinde să meargă în sensul că dacă-i plătești salariul îi dai și tichetele de masă, chiar dacă a fost absent”, a explicat, pentru Avocatnet, Anca Iulia Zegrean, partener și coordonatorul practicii de dreptul muncii în cadrul Biriș Goran SPARL.

Cât poate câştiga un zilier în 2023. Tariful minim pe oră a fost majorat prin lege
Situația pare mult mai simplă dacă ne gândim la ipoteza unui angajat care nu lucrează cinci zile pe săptămână, ci patru, de pildă, întrucât o zi de absență ar putea fi recuperată într-una dintre acele zile lucrătoare în care, în mod normal, angajatul nu lucrează, în luna respectivă. Aici, oferirea tichetului de masă în ziua de recuperare sau în ziua de absență pare a fi totuna pentru angajator sau pentru angajat – angajatul nu a venit la muncă luni, dar a venit vineri să lucreze și, prin urmare, totul este în regulă.

Informații despre tichetele de masă 2023. Ele trebuie folosite înainte de a expira

Tichetele de masă trebuie cheltuite în perioada de valabilitate, iar dacă nu, sumele primite pe card ca tichete de masă sunt retrase de emitent, astfel că beneficiarul nu mai poate prin urmare beneficia de suma de bani de la stat.

Un lucru important de reținut este acela că, toate biletele de valoare, deci și tichetele de masă, se pot utiliza doar pe teritoriul țării noastre, în termenul de valabilitate pentru care au fost emise și doar pentru achiziționarea bunurilor pentru care acestea au fost emise, adică pentru alimente.

La ce să fii atent în cazul tichetelor de masă

Conform HG 1.045/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 tichetele de masă sunt valabile în anul calendaristic în care au fost emise, cu excepția celor emise în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie. Acestea pot fi utilizate până la data de 31 decembrie a anului următor.

Încă un aspect la care beneficiarii acestor tichete trebuie să acorde atenție este data de valabilitatea a suportului electronic pe care sunt puși banii. Dacă acesta este expirat, sumele de bani nu mai pot fi folosite. Pentru a nu se ajunge aici, de cele mai multe ori, firmele ce emit tichete de masă trimit e-mail-uri în care sunt reamintite regulile pe care beneficiarii trebuie să le urmeze.

Tichete de masă 2023, se schimbă legislaţia bonusurilor. Ce trebuie să ştie angajaţii despre vouchere şi zile libere
Începând cu 1 iulie 2022, a crescut valoarea tichetului de masă, care a ajuns astfel la suma maximă de 30 de lei, față de 20,17 lei, cât era anterior.

În ce condiții sunt valabile tichetele de masă

Tichetele de masă pot fi folosite numai dacă au înscrise pe suportul electronic sau stocate într-un alt mod în acesta, mențiuni care să arate:

  • numele și adresa emitentului;
  • perioada de valabilitate a utilizării tichetului de masă;
  • interdicția de a fi utilizat pentru achiziționarea de țigări sau de produse alcoolice;
  • numele, prenumele și codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul de masă, potrivit avocatnet.ro.

Tichete de masă 2023. BestJobs anunţă, într-un studiu, că provocările socio-economice din 2022 au accentuat tendința beneficiilor extra-salariale „la alegere”.

Piața muncii a fost în 2022 de partea candidaților, majoritatea sectoarelor confruntându-se cu deficit de personal specializat. Eforturile de recrutare au fost îngreunate și de contextul socio-economic, iar bugetele angajatorilor pentru a atrage și reține personalul au trebuit maximizate. Astfel, potrivit datelor de pe platforma BestJobs, companiile mari au lansat o nouă tendință în materie de beneficii, oferind candidaților posibilitatea de a-și personaliza schema extra-salarială în funcție de nevoi.

Datele platformei de recrutare online BestJobs arată că multinaționalele și companiile mari realizează liste de beneficii personalizate în funcție de contextul socio-economic, cerințele și nevoile reale ale angajaților, acestea fiind reevaluate și modificate periodic.

Bani pentru românii săraci. Cine va primi pe card 3500 de lei în 2023, anunţul exclusiv făcut de Marius Budăi. Calcule pentru fiecare pensie
„În 2022 a fost o provocare pentru companii să găsească talentele potrivite. Din acest motiv, angajatorii au încercat să adapteze pachetele de beneficii cât mai eficient, atât pentru nevoile candidaților, cât și pentru maximizarea bugetului intern. Spre exemplu, pentru un angajat cu copii mici, pachetul poate cuprinde program flexibil, zile libere suplimentare, asigurare medicală și extinderea acestui beneficiu şi către membrii familiei, acces la evenimente pentru copii, bonusuri și prime de sărbători și chiar bonus pentru grădiniță sau bonă. Tot așa, un alt angajat poate opta pentru abonament la sală, asigurare medicală și contribuție la pensia privată. Practic, candidații pot alege pachetul care se potrivește nevoilor și stilului lor de viață, simțind cu adevărat beneficiile pentru ei”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

Beneficiile tradiționale rămân de bază în pachetul extra-salarial

Chiar dacă angajații au acum acces la un pachet mixt de beneficii, anunțurile de joburi menționează în continuare beneficii tradiționale precum tichete de masă (70%), bonusuri de performanță (62%), asigurare medicală (57%), dar și cursuri de specializare sau de dezvoltare personală (60%). Pe aceste liste, se numără totodată și teambuilding-urile (40%), primele de sărbători (50%) și laptop sau telefon mobil (47%).

Tichete de masă 2023. În ultimii ani, pachetul de beneficii suplimentare s-a diversificat, cu program flexibil, plata utilităților de acasă sau gustări la birou

Pe fondul dificultăților din ultimii ani, au început să apară tot mai multe beneficii care să corespundă mai bine nevoilor actuale ale angajaților. Astfel, de anul trecut și până acum, numărul anunțurilor care precizează beneficii de well-being a crescut cu peste 15%. În plus, angajatorii țin cont și de nevoia tot mai mare de flexibilitate a angajaților, facilitând munca de la distanță chiar și în cazul lucrătorilor cu baze de date și oferind un program flexibil.

Tichete sociale de la Primărie. 400 de lei gratis de Moş Crăciun pentru cumpărături. Cererile se depun până la sfârşitul lunii

Românii preferă să lucreze de acasă în loc de tichete de masă 2023

Astfel, 70% dintre anunțuri precizează posibilitatea de a lucra remote atunci când angajatul simte nevoia, 37% oferă ca beneficiu personalizarea programului de lucru, iar aproape 40% pun la dispoziție cafea și gustări pentru angajații de la birou.

Mai mult, angajații care lucrează permanent sau preponderent de acasă pot beneficia de plata utilităților (5%), pe când cei ce vin la birou pot primi compensații pentru transport (30%). De asemenea, ieșirile cu echipa, în timpul sau după programul de lucru, pentru a acoperi nevoile de interacțiune și socializare ale angajaților, contribuie la coeziunea echipelor și constituie un beneficiu oferit din ce în ce mai des de companii.

Nu în ultimul rând, angajatorii continuă să faciliteze munca de la distanță, oferind angajaților posibilitatea de a accesa de oriunde datele companiei. Acest lucru se aplică în special persoanelor care lucrează cu baze de date sau au nevoie de acces la serverele companiei. Astfel, implementarea unor protocoale de securitate îi ajută pe angajați să se logheze de oriunde și facilitează modele remote de muncă. Din acest motiv, angajatorii includ în oferta de beneficii plata utilităților pentru angajații care lucrează de acasă.

„Noua legislație va aduce mai multe schimbări în 2023, precum modificarea plafonului neimpozabil pentru beneficii extra-salariale, prevăzută de ordonanța nr. 16/2022. Cu alte cuvinte, pentru anumite tipuri de beneficii, din ianuarie 2023, angajatorii vor fi nevoiți să se încadreze într-un plafon lunar de 33% din salariul de bază al angajaților, neimpozabil. Deși cele mai comune dintre beneficiile primite de angajați, precum tichetele de masă sau tichetele cadou nu se vor raporta la acel plafon, recomandăm ca angajatorii să le păstreze în pachetul acordat sau să evalueze necesitatea lor în funcție de preferințele angajaților”, adaugă Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Capital.ro
Devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2025, în România. Trebuie să depuneți această declarație
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Rămâi fără mașină! Lucruri mai puțin știute despre ITP și RCA
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de circulație
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Statele Unite cer Israelului să ia măsuri împotriva violenței coloniștilor israelieni în Cisiordania
MediaFlux
Se VERIFICĂ TOATE PENSIILE! CASA de PENSII a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi