Tichete de masă 2023. Măsura care a băgat spaima în bugetari. Câţi bani se pierd pe lună. Atenţie, se aplică şi la voucherele de vacanţă

Contribuție la Sănătate pentru tichete de masă și vouchere de vacanță. Românii, îngrijorați că vor rămâne fără aceste beneficii sau acestea vor fi diminuate drastic.
Filip Stan
26 aug. 2023, 16:20
Tichete de masă 2023. Măsura care a băgat spaima în bugetari. Câţi bani se pierd pe lună. Atenţie, se aplică şi la voucherele de vacanţă

Tichete de masă 2023.  Aplicarea contribuției la sănătate pentru tichetele de masă și voucherele de vacanță îi îngrijorează pe români. ”CASS pentru tichetele de masă” este una dintre măsurile vehiculate în spațiul public, prin care Guvernul încearcă să adune mai mulți bani la buget.

În prezent, tichetele de masă sunt scutite de plata CASS și reprezintă o modalitate prin care angajatorii pot majora puțin veniturile românilor fără poveri fiscale suplimentare.

Dacă însă se va aplica CASS la tichetele de masă și voucherele de vacanță, nu va mai fi rentabil ca angajatorii să ofere aceste tichete, deci e posibil ca această facilitate să dispară de tot.

Salariul minim va crește de la 1 septembrie la 3.300 de lei brut și la 4.500 de lei în construcții
61% dintre angajați români cu vârste între 25 și 61 de ani sunt foarte îngrijorați de scăderea veniturilor și a puterii de cumpărare, arată un sondaj național realizate de Novel Research.

Dintre măsurile anunțate, cele mai mari îngrijorări sunt legate de plata contribuției la sănătate pentru tichetele de masă, dar și de eliminarea TVA redus la anumite produse.

Măsurile au fost deja criticate de confederațiile sindicale, care consideră că acest lucru va afecta semnificativ puterea de cumpărare a românilor.

Regimul fiscal al tichetelor de masă

Tichetele de masă reprezintă o formă de beneficiu acordată angajaților în România, care are avantaje fiscale pentru ambele părți.

Aceste tichete sunt acordate sub formă de vouchere, iar beneficiarii pot să le folosească pentru a achiziționa alimente și produse alimentare în anumite magazine sau unități de vânzare.

 

Impozitare pentru angajat: Tichetele de masă beneficiază de un tratament fiscal favorabil pentru angajați. Acestea reprezintă o cheltuială deductibilă la impozitul pe profit și se impozitează cu 10%.
Contribuții sociale și asigurări de sănătate: Tichetele de masă nu sunt supuse contribuțiilor sociale sau asigurărilor de sănătate pentru angajat.

Deducere pentru angajator: Pentru angajator, tichetele de masă reprezintă o cheltuială deductibilă la calculul impozitului pe profit.

Aceasta înseamnă că suma cheltuită pentru acordarea tichetelor de masă poate fi scăzută din veniturile companiei, reducând astfel baza impozabilă.

Veniturile lunare ale bugetarilor, cu mult peste cele ale angajaților de la privat. Salarii mari, tichete de masă și vouchere de vacanță – principalele pretenții ale românilor la angajare
Tichete de masă 2023 – în România și în Europa
În prezent, în România, 90.000 de companii angajatoare folosesc sistemul de beneficii extra-salariale și produse asociate acestuia si peste 4 milioane de salariați beneficiază de aceasta forma de beneficiu extrasalarial.

În Europa sunt foarte multe tari, ca de exemplu, Austria, Belgia, Franța, Grecia sau Italia,  care nu impozitează tichetele de masa, acestea fiind deductibile fiscal 100%.

Spynews
Alertă! Vulcanul Etna a erupt. Aeroportul din Catania a anulat toate zborurile
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Vacanță de coșmar pentru o turistă care a mers cu mașina în Grecia. Ce a pățit la puțin timp după ce a ajuns în Halkidiki. Ți se poate întâmpla și ție
Capital.ro
Marea doamnă a României s-a stins. Anunțul trist făcut de soțul ei: Așa a vrut!
Playtech.ro
S-a schimat legea, acum! Poți să rămâi pe loc fără permis
DailyBusiness
Guvernul intră tare în angajații din România! Sute de persoane își vor pierde locurile de muncă!
Adevarul
Cum a rămas România fără uriașele păduri seculare. Planul eșuat al lui Ceaușescu de reîmpădurire a țării
Spynews
Lovitură grea pentru Cătălin Cherecheș! Socrii fostul edil au fost condamnați la închisoare
Spynews
Cum și-a dat seama Lidia Buble că suferă de psoriazis: „Am ignorat total situația”. Consideră că s-a vindecat datorită rugăciunilor tatălui ei
Evz.ro
S-a stins jurnalista Ileana Perneş Dănălache. Ultimii ani au fost plini de suferință
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Decizia luată de soțul Ilenei Stana Ionescu: Va fi incinerată. Cu ce explicații vine acesta: „Așa a vrut Ileana”
Capital.ro
Vestea dimineții despre Corina Chiriac. Marea artistă a....
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Putin respinge negocierile pentru încetarea focului și cere demilitarizarea Ucrainei
MediaFlux
REZULTATE ALEGERI MAREA BRITANIE! Victorie ZDROBITOARE! Au MAJORITATE ABSOLUTĂ
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!