Tichete de masă 2023. Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind o posibilă încălcare a regulilor în domeniu de către companiile Edenred Romania, Sodexo Pass Romania și Up România pe piața emiterii și comercializării de tichete.
Autoritatea de concurență are indicii că firmele Edenred Romania, Sodexo Pass Romania și Up România și-ar fi coordonat comportamentele în cadrul anumitor licitații la care au participat, precum și la stabilirea nivelului comisioanelor de rambursare a tichetelor percepute de la magazinele afiliate, arată instituția.
Astfel, există suspiciuni că cele trei companii s-ar fi înțeles să fixeze prețurile de vânzare și cumpărare și alte condiții de comercializare a tichetelor, dar și să își împartă piața serviciilor de emitere și comercializare a acestora, mai spune autoritatea de concurență.
În acest context, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile companiilor vizate de investigație, Edenred Romania SRL, Sodexo Pass Romania SRL și UP Romania SRL, dar și la sediul Asociației Profesionale a Emitenților de Tichete și al Asociației Consiliul Emitenților Români de Tichete Electronice.
Tichete de masă 2023. Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.
În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.
Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, conchide instiuția
În luna iulie 2022 a fost majorată ultima dată valoare maximă a tichetului de masă, când s-a ajuns de la 20,17 lei la 30 de lei. Ideea de a majora valoarea tichetului de masă de la 35 de lei la 40 de lei a fost avansată în cadrul discuțiilor tripartite dintre Guvern, sindicate și patronate pe final de mandat al premierului Nicolae Ciucă. Despre această propunere s-a spus în aprilie că decizia de majorare a valorii nominale a tichetelor de masă ar putea fi implementată de la 1 iulie 2023, dar totul s-a amâmnat la rotativa premierilor.
Discuțiile tripartite s-au purtat pe marginea modificărilor și completărilor la Legea nr. 367/2022 privind dialogul social și Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, precum și a Ordinului Ministerului Finanțelor (MF) nr. 1.263/2023 privind stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul I al anului 2023.
În acest context, Adrian Câciu, fost ministrul al Finanțelor, a prezentat propunerea de a se mări valoarea nominală a tichetelor de masă la 35 de lei sau la 40 de lei, după cum a transmis Guvernul la sfârșitul întâlnirii. Majorarea ar urma să se aplice din octombrie.
Tichete de masă 2023. Veste bună pentru milioane de angajați, crește valoarea bonurilor de masă
Ordinul MF 1.263/2023 stabilește că valoarea maximă a unui tichet de masă rămâne la 30 de lei cel puțin până în septembrie 2023. Dacă se dorește majorarea valorii tichetelor de masă din vară, ordinul amintit trebuie modificat.
„În cadrul reuniunii, s-au dezbătut propunerile organizațiilor sindicale de modificare și completare la Legii 367/2022 privind Dialogul Social. În urma discuțiilor, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a dispus ca până pe 15 mai, Consiliul de Dialog Social de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale să agreeze formula finală pentru viitorul cadru normativ”, mai scrie în comunicatul Executivului.
Pentru primul semestru din 2023, autoritățile au decis menținerea valorii maxime a tichetului de masă la 30 de lei, conform unui ordin recent publicat.