Tichete de masă 2023: Ideea de a majora valoarea tichetului de masă de la 35 de lei la 40 de lei a fost avansată în cadrul discuțiilor tripartite dintre Guvern, sindicate și patronate pe final de mandat al premierului Nicolae Ciucă.
Despre această propunere s-a spus în aprilie că decizia de majorare a valorii nominale a tichetelor de masă ar putea fi implementată de la 1 iulie 2023, dar totul s-a amâmnat la rotativa premierilor.
Discuțiile tripartite s-au purtat pe marginea modificărilor și completărilor la Legea nr. 367/2022 privind dialogul social și Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, precum și a Ordinului Ministerului Finanțelor (MF) nr. 1.263/2023 privind stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul I al anului 2023.În acest context, Adrian Câciu, ministrul finanțelor, a prezentat propunerea de a se mări valoarea nominală a tichetelor de masă la 35 de lei sau la 40 de lei, după cum a transmis Guvernul la sfârșitul întâlnirii. Majorarea ar urma să se aplice din octombrie.
Tichete de masă 2023. Veste bună pentru milioane de români, Coaliţia a decis majorări
Ordinul MF 1.263/2023 stabilește că valoarea maximă a unui tichet de masă rămâne la 30 de lei cel puțin până în septembrie 2023. Dacă se dorește majorarea valorii tichetelor de masă din vară, ordinul amintit trebuie modificat.
„În cadrul reuniunii, s-au dezbătut propunerile organizațiilor sindicale de modificare și completare la Legii 367/2022 privind Dialogul Social. În urma discuțiilor, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a dispus ca până pe 15 mai, Consiliul de Dialog Social de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale să agreeze formula finală pentru viitorul cadru normativ”, mai scrie în comunicatul Executivului.
Pentru primul semestru din 2023, autoritățile au decis menținerea valorii maxime a tichetului de masă la 30 de lei, conform unui ordin recent publicat.
Ce spune Ordinului Ministerului Finanțelor (MF) nr. 1.263/2023
Ordinul prevedea că valoarea maximă a unui tichet de masă să rămână la 30 de lei cel puțin până în septembrie 2023. Documentul vizează semestrul I al anului, însă vorbim, mai precis, de perioada aprilie – septembrie. O nouă majorare ar putea să intervină abia începând din octombrie 2023, după ce se stabilește valoarea pentru semestrul II. Valoarea maximă a tichetului de masă a fost majorată ultima oară în iulie 2022, atunci când s-a ajuns de la 20,17 lei la 30 de lei. Reamintim, cu această ocazie, că angajatorii pot oferi tichete de masă cu valori sub maximul prevăzut prin ordin de ministru.
Premierul Nicolae Ciucă a făcut la finalul lunii iunie un bilanț, arătând că a început demersurile pentru a majora valoarea tichetelor de masă pentru angajaţi la 40 de lei, dorind ca măsura să se aplice începând cu 1 iulie. „Tebuie să dăm dovadă de mai multă chibzuinţă în cheltuirea banului public”, mai spune premierul, el menţionând că guvernul poate administra mai eficient banii publici folosiţi pentru bunuri, servicii, autovehicule, mobilier şi alte cheltuieli care pot fi mai bine gestionate, dar nu se vor atinge de veniturile oamenilor.
Angajări 2023. Cum să faci aproape 1000 de euro din fotoliul de acasă. Se dau bonus tichete de masă şi vouchere de vacanţă
„Se încheie o săptămână cu decizii importante pentru dezvoltarea României. Am început demersurile pentru a majora valoarea tichetelor de masă pentru angajaţi la 40 de lei şi ne dorim ca noua valoare nominală să se aplice începând cu 1 iulie. În cursul vizitei de lucru de la Iaşi, am trecut în revistă planurile pentru acest judeţ: spitalul regional, reabilitarea spitalului pentru copii «Sfânta Maria», autostrăzile A7 şi A8 şi toate proiectele de utilităţi în valoare de 1,5 miliarde lei derulate prin «Anghel Saligny»”, a scris premierul pe Facebook.
Ciucă arată că, alături de partenerii de guvernare, a căutat cele mai bune soluţii pentru a aduce mai mulţi bani la bugetul de stat. „Trebuie să dăm dovadă de mai multă chibzuinţă în cheltuirea banului public. Putem administra mai eficient banii publici folosiţi pentru bunuri, servicii, autovehicule, mobilier şi alte cheltuieli care pot fi mai bine gestionate, dar nu ne vom atinge de veniturile oamenilor”, afirmă şeful Executivului.
Ciucă menţionează că a participat şi în acest an la activitatea de împachetare a cadourilor pentru cei puţin peste 1.000 de veterani de război, în contextul zilei dedicate, pe care o marcăm în fiecare an pe 29 aprilie. „Întâlnirea cu echipa liberală din Gorj a fost una extrem de productivă. Am avut o amplă dezbatere despre obiectivele de dezvoltare ale judeţului. Îmi doresc ca transformarea Gorjului să însemne diversificarea economiei, reducerea decalajelor faţă de alte unităţi administrative, dar şi venituri mai mari pentru locuitorii de aici”, mai spune premierul.
Anterior, discuțiile din Guvern vizau majorarea valorii tichetelor de masă de la 30 de lei, la 35 sau 40 de lei, începând cu 1 iulie.
Tichetele de masă sunt unul dintre avantajele salariale acordate angajaților, cu scopul de a-i ajuta să își acopere cheltuielile cu masa. Acestea pot fi utilizate doar în anumite condiții și în anumite locații, fiind emise sub forma de bilete de valoare.
Beneficiile tichetelor de masă pentru angajați
Tichetele de masă sunt un beneficiu salarial apreciat de angajați, deoarece le oferă posibilitatea de a economisi bani la cheltuielile pentru masă. Acestea se acordă sub formă de bilete de valoare, care pot fi utilizate în anumite condiții și în anumite locații, și sunt considerate venituri neimpozabile.
De asemenea, pentru angajații care au un salariu mai mic, tichetele de masă pot reprezenta și o sursă importantă de venit suplimentar, care le poate ajuta să își îmbunătățească standardul de viață.
Bonuri de masă 2023. Tichetele de masă sunt un avantaj pentru angajatori
Pe de altă parte, tichetele de masă reprezintă și un avantaj pentru angajatori, deoarece acestea pot fi considerate cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit. Mai mult decât atât, oferirea tichetelor de masă poate fi un instrument eficient de motivare a angajaților și de reținere a acestora în companie.
Cu toate acestea, deși tichetele de masă reprezintă un avantaj salarial important, acestea trebuie acordate în conformitate cu legislația în vigoare și cu ordinele emise de Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii.