Tichete de masă 2024. Situația bonurilor de masă de la Complexul Energetic Oltenia este pusă în continuare sub semnul întrebării. Măsurile de austeritate ar putea reduce anumite beneficii acordate minerilor și energeticienilor. Între acestea se află tichetele de masă și voucherul de vacanță.
Codul Fiscal prevede ce valoare pot avea primele de Crăciun ale angajaţilor. Se pot acorda sume în bani, produse sau tichete
Discuția este că, în urma aplicării măsurilor de austeritate, valoarea tichetelor de masă se va reduce cu 50%. Astfel, de la 35 de lei se va ajunge la numai 15 lei. Impactul asupra salariaților va fi unul major. Se caută soluții pentru ca valoarea tichetelor de masă să rămână neschimbată. Deocamdată, nu a fost făcută niciun fel de propunere în acest sens.
Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia, din cadrul Sucursalei Electrocentrale de la Rovinari, este de părere că în baza Contractului Colectiv de Muncă, angajații Complexului Energetic Oltenia ar trebui să beneficieze de aceeași valoare la tichetele de masă.
Tichete de masă 2024 „Minerii și energeticienii ar trebui să primească tichetele de masă la 35 de lei până la 1 aprilie, când expiră Contractul Colectiv de Muncă. Apoi se va negocia un alt Contract Colectiv de Muncă și vor fi căutate soluții pentru ca valoarea unui bon de masă să rămână ca până acum, printr-o compensație lunară adăugată la salariu. Vedem ce va stabili administrația CEO”, a menționat Manu Tomescu, unul dintre liderii de sindicat din Termocentrala de la Rovinari.
Valoarea tichetelor de masă crește la 40 de lei din 1 ianuarie 2024. Astfel de la începutul anului viitor, un angajat cu normă întreagă, va încasa suma de 880 de lei în tichete de masă.
”Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, majorarea valorii tichetului de masă în contextul scăderii puterii de cumpărare a populației, ca urmare a războiului din Ucraina și a liberalizării prețurilor la energie” transmit autoritățile.
Executivul a decis majorarea în două etape a acestei valori: de la 30 de lei la 35 de lei, începând cu data de 1 august 2023, respectiv 40 de lei din 1 ianuarie 2024.
Într-o lună intră în vigoare a doua majorare, la 40 de lei. Motivarea celei de-a doua majorări a valorilor tichetelor de masă constă în faptul că puterea de cumpărare a românilor a scăzut dramatic.
Asta din cauza scumpirilor la alimente. ”Prin derogare de la art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, nivelul nominal al tichetului de masă, de până la 40 de lei/tichet/zi, se va aplica și în primele două luni ale semestrului II ale anului 2024, respectiv august 2024 și septembrie 2024”, transmis reprezentanții Ministerului Muncii.
Ținând cont de faptul că un angajat lucrează, lunar, aproximativ 22 de zile, valoarea tichetelor de masă pe care acesta o va primi pe card se ridică la 880 de lei. Atenție însă: bonurile de masă își pierd valabilitatea iar sumele necheltuite se pierd.
Beneficiarii bonurilor de masă trebuie să știe că, dacă nu sunt cheltuite în perioada de valabilitate, sumele primite pe card sunt retrase de emitent, iar beneficiarul le pierde.
Așa cum stabilește Legea 165/2018, voucherele de masă se emit exclusiv pe suport electronic. Asta înseamnă că și tichetele de masă, printre altele, sunt emise acum doar pe card.
Tichetele de masă sunt valabile în anul calendaristic în care au fost emise, cu excepția tichetelor emise în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie, care pot fi utilizate până la data de 31 decembrie a anului următor.