Tichete de masă 2025. Ministerele Finanțelor și Muncii au stabilit oficial noua valoare a tichetelor de masă pentru semestrul I al anului 2025, ajustând suma acordată angajaților. Din aprilie 2025, valoarea maximă a unui tichet de masă va fi de 40,18 lei pe zi, conform unui ordin comun publicat în Monitorul Oficial.
Este important de menționat că această modificare reprezintă o indexare a valorii tichetelor de masă, nu o majorare semnificativă. În octombrie 2024, valoarea tichetelor fusese deja majorată de la 35 la 40 de lei, ca răspuns la creșterea prețurilor.
Așadar, noua valoare de 40,18 lei reflectă ajustările economice legate de inflația recentă din România, care se menține la un nivel ridicat, de 5,2% în februarie 2025.
Conform legislației, această valoare este un maxim legal, iar angajatorii pot acorda tichete de masă într-o valoare mai mică, dar nu pot depăși pragul de 40,18 lei pe zi. Noua valoare va fi aplicată pentru semestrul I din 2025 (aprilie – iulie) și va rămâne valabilă și în lunile august și septembrie, primele două luni ale semestrului al II-lea.
Crește valoarea bonurilor de masă. Care va fi valoarea per tichet
Tichete de masă 2025. Reamintim că valoarea unui bon de masă a crescut de la 40,04 bani după ce fuseseră de 35 lei anterior. În plus, tot de la 1 ianuarie au fost suprataxate prin Legea 296/2023. Astfel firmele care le acordă angajaților plătesc și CASS (contribuția la sănătate) de 10% pentru ele.
Chiar dacă sunt suprataxate de la 1 ianuarie 2024, bonurile de masă reprezintă, încă, o opțiune bună în loc de creștere salarială. Sunt scutite de CAS (25%). Atât pentru angajați cât și pentru angajatori, tichetele de masă se numără printre cele mai apreciate beneficii extrasalariale, potrivit studiilor diseminate public.
Aceste tichete valorice pot fi utilizate numai pentru achitarea contravalorii mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare. Totodată, pentru a afla câte bonuri de masă se dau pe lună, este important de precizat că salariatul poate utiliza lunar un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate, conform legislației.
Tichete de masă 2025. Cum a cheltuit o angajată 100.000 de euro în bonuri de masă
Deși valoarea nominală a unui tichet de masă a crescut la 40,18 lei, cu tichetele de masă pe card, angajatul are posibilitatea de a efectua plăți sub sau peste valoarea nominală a unui tichet, fără a se îngrijora cât valorează un bon de masă și fără a încerca să se limiteze la această sumă.
Tichete de masă 2025. Din perspectiva modalităţii de acordare, angajatorul transferă lunar salariaţilor valoarea tichetelor de masă, în conformitate cu numărul de zile lucrate. Cu alte cuvinte, angajatul primește, în fiecare lună, un număr de bonuri de masă echivalent cu numărul de zile lucrate efectiv.
Astfel, într-o lună cu 21 de zile lucrătoare, fiecare angajat care beneficiază de tichete de masă va primi cu 3,78 lei mai mult față de perioada octombrie 2024 – martie 2025, dacă valoarea maximă este acordată.
Angajatorii care acordă tichete de masă trebuie să actualizeze contractele colective de muncă sau politicile interne, dacă valoarea tichetelor este menționată explicit.
Tichetele de masă pot fi oferite și pe suport electronic, majoritatea companiilor folosind deja carduri speciale pentru acest beneficiu.