Tichete de masă 2025. Câţi bani primeşte, după majorare, în plus un angajat care nu lipseşte nicio zi de la muncă într-o lună

Ministerele Finanțelor și cel al Muncii au mărit valoarea unui tichet de masă cu 14 bani, la 40,18 lei, conform unui ordin comun publicat în Monitorul Oficial. pentru 2 lei, angajatorii care acordă tichete de masă trebuie să actualizeze contractele colective de muncă sau politicile interne, dacă valoarea tichetelor este menționată explicit.
Filip Stan
30 mart. 2025, 08:08
Tichete de masă 2025. Câţi bani primeşte, după majorare, în plus un angajat care nu lipseşte nicio zi de la muncă într-o lună

Tichete de masă 2025. Ministerele Finanțelor și Muncii au stabilit oficial noua valoare a tichetelor de masă pentru semestrul I al anului 2025, ajustând suma acordată angajaților. Din aprilie 2025, valoarea maximă a unui tichet de masă va fi de 40,18 lei pe zi, conform unui ordin comun publicat în Monitorul Oficial.
Este important de menționat că această modificare reprezintă o indexare a valorii tichetelor de masă, nu o majorare semnificativă. În octombrie 2024, valoarea tichetelor fusese deja majorată de la 35 la 40 de lei, ca răspuns la creșterea prețurilor.

Așadar, noua valoare de 40,18 lei reflectă ajustările economice legate de inflația recentă din România, care se menține la un nivel ridicat, de 5,2% în februarie 2025.

Conform legislației, această valoare este un maxim legal, iar angajatorii pot acorda tichete de masă într-o valoare mai mică, dar nu pot depăși pragul de 40,18 lei pe zi. Noua valoare va fi aplicată pentru semestrul I din 2025 (aprilie – iulie) și va rămâne valabilă și în lunile august și septembrie, primele două luni ale semestrului al II-lea.

Crește valoarea bonurilor de masă. Care va fi valoarea per tichet

Tichete de masă 2025. Reamintim că valoarea unui bon de masă a crescut de la 40,04 bani după ce fuseseră de 35 lei anterior. În plus, tot de la 1 ianuarie au fost suprataxate prin Legea 296/2023. Astfel firmele care le acordă angajaților plătesc și CASS (contribuția la sănătate) de 10% pentru ele.

Chiar dacă sunt suprataxate de la 1 ianuarie 2024, bonurile de masă reprezintă, încă, o opțiune bună în loc de creștere salarială. Sunt scutite de CAS (25%). Atât pentru angajați cât și pentru angajatori, tichetele de masă se numără printre cele mai apreciate beneficii extrasalariale, potrivit studiilor diseminate public.

Tichete de masă 2025. Creștere reală de 3,78 lei

Aceste tichete valorice pot fi utilizate numai pentru achitarea contravalorii mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare. Totodată, pentru a afla câte bonuri de masă se dau pe lună, este important de precizat că salariatul poate utiliza lunar un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate, conform legislației.

Tichete de masă 2025. Cum a cheltuit o angajată 100.000 de euro în bonuri de masă

Deși valoarea nominală a unui tichet de masă a crescut la 40,18 lei, cu tichetele de masă pe card, angajatul are posibilitatea de a efectua plăți sub sau peste valoarea nominală a unui tichet, fără a se îngrijora cât valorează un bon de masă și fără a încerca să se limiteze la această sumă.

Tichete de masă 2025. Din perspectiva modalităţii de acordare, angajatorul transferă lunar salariaţilor valoarea tichetelor de masă, în conformitate cu numărul de zile lucrate. Cu alte cuvinte, angajatul primește, în fiecare lună, un număr de bonuri de masă echivalent cu numărul de zile lucrate efectiv.
Astfel, într-o lună cu 21 de zile lucrătoare, fiecare angajat care beneficiază de tichete de masă va primi cu 3,78 lei mai mult față de perioada octombrie 2024 – martie 2025, dacă valoarea maximă este acordată.

Angajatorii care acordă tichete de masă trebuie să actualizeze contractele colective de muncă sau politicile interne, dacă valoarea tichetelor este menționată explicit.

Tichetele de masă pot fi oferite și pe suport electronic, majoritatea companiilor folosind deja carduri speciale pentru acest beneficiu.

DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Clădirea fascinantă din București, ajunsă o ruină, se vinde. Ce se va alege de Castelul de pe Chei
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. Boala cruntă care l-a răpit dintre noi. A fost de neegalat
Playtech.ro
Când intră pe card pensia dublă? Românii o primesc de două ori pe an
DailyBusiness
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
Adevarul
Cum au reușit masonii să rămână în grațiile Kremlinului. Nu au nimic de câștigat dacă agită barca
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Vânt puternic și furtuni în toată țara. Ce ne așteaptă în București
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
A apucat doar să mai strige. Șeful Salvamont Predeal ar fi suferit un infarct după ce a fost atacat de urs chiar pe stradă
Cancan.ro
Cât costă să rezervi o noapte de cazare în hotelul Simonei Halep din Mamaia, pentru iulie 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia luată de Călin Georgescu. George Simion a făcut dezvăluirea: Mi-a cerut să intervin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Presimțirea sumbră a soției căpitanului Bătănoiu, comandatul de la manșa avionului prăbușit la Balotești
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Taxa ascunsă pe care o suportam toți. Tarifele vor exploda
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Guvernatorul imposturii: cazul Bulete, batjocorirea Deltei și boala cronică a statului român