Șapte tichete de masă, transport gratuit și o zi liberă de la serviciu dacă facem o faptă atât de necesară pentru mulți oameni. Este vorba despre donarea de sânge.
Orice român poate beneficia de șapte tichete de masă, transport gratuit și o zi liberă de la serviciu dacă va alege să facă o faptă bună, atât de necesară celor cu probleme de sănătate. Totuși, pentru a face acest lucru, trebuie să întrunească anumite condiții. Orice angajat, fie că lucrează la stat sau la privat, poate profita de unele avantaje dacă donează sânge. Acestea se asigură după ce deficitul de sânge a devenit tot mai pregnant. Lipsa acestuia duce la agravarea problemelor de sănătate ale unor persoane, încetinirea procesului de recuperare sau chiar decesul unora.
Dacă în ultimii doi ani ai donat sânge sau componente sanguine, respectând intervalul minim permis între două donări consecutive, ești considerat un donator regulat și poți cere angajatorului tău drepturile aferente noii posturi în care te afli. Problema intervine atunci când aflăm cât de puțini români știu despre această răsplată a faptei lor bune. Din calitatea de donator regulat de sânge, se pot primi șapte tichete de masă pentru alimente, un liber de la serviciu în ziua când va merge să doneze, sau o scutire dacă sunt elevi, studenți sau militari, ca să nu fie puși absenți.
Mai mult, un donator regulat de sânge are dreptul să i se deconteze transportul în comun în momentul când se deplasează la centrul de transfuzie. Decontarea se va efectua conform distanței de la domiciliu/reședință până la unitatea medicală. În același timp, donatorul beneficiază și de o reducere de 50% din prețul unui abonament pentru transportul în comun pe o perioadă de 30 de zile.
Mai există și avantaje care au legătură cu sănătatea donatorilor. Donatorul se poate bucura anual de un examen radiologic pulmonar și de un examen biologic extins, dar doar dacă primește o recomandare de la centrul de transfuzie și are actele care-i dovedesc rolul de donator regulat de sânge. Tot anual, donatorul de sânge poate avea gratuit un examen cardiologic, astfel încât să i se depisteze eventuale afecțiuni care nu-i mai permit să se prezinte la un centru de transfuzie. Pe lângă acestea, i se poate asigura și un tratament substitutiv cu fier, dacă i se va observa o deficiență în acest sens.
„România se confruntă cu o criză cronică de sânge. Dincolo de statistici, aceasta înseamnă intervenţii chirurgicale amânate, boli care se agravează, suferinţă şi vieţi pierdute. Aşa că hai să ne suflecăm mânecile şi să ne punem sângele la treabă!”, potrivit doneazasange.ro, platformă unde cei care vor să doneze se pot înscrie.
Citește și: Cele mai rare grupe de sânge. Ce este grupa HH şi cine are „sângele de aur”, cea mai pură grupă de sânge