Tichete de vacanţă 2023. Proiectul legii tichetelor de vacanță pentru sectorul privat – modificare din mers. Camera de Comerț și Industrie Neamț a organizat o dezbatere publică având ca temă propunerea legislativă privind acordarea de tichete (vouchere) de vacanță angajaților din sectorul privat, începând cu 1 ianuarie 2024. Inițiator este, după cum se știe, senatorul Eugen Țapu – Nazare (PNL Neamț), președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism.
De la bun început, vestea care a eliminat multe controverse și nelămuriri este că se renunță la schema cu deduceri pentru angajator, tichetele în valoare de 1.450 lei urmând a fi suportate de la bugetul național împreună cu cele asigurate salariaților din sectorul public. Astfel, angajatorii vor avea doar rol de intermediar între stat și salariați. Modificarea va fi introdusă ca prim-amendament după înregistrarea proiectului la Senat, lunea viitoare. Proiectul inițial este avizat de Consiliul Economic și Social și Consiliul legislativ. Se va solicita procedură de urgență, în speranța ca legea să treacă și de Camera Deputaților în această sesiune, astfel încât să ajungă în toamnă la promulgare, la președintele Iohannis.
Vouchere de vacanţă 2023. Anunţ de ultimă oră pentru 4,2 milioane de români
Din expunerea de motive, câteva spicuiri prezintă un maxim interes public. În România, costul fiscal pe angajat este de 40,85%, cel mai ridicat din Uniunea Europeană, unde media este la 26-27%. La noi, 25% e numai contribuția la CAS, la care se adaugă 10% impozitul pe veniturile din salarii și alte taxe. Gradul de colectare redus este determinat și de fiscalitatea ridicată.
Tichete de vacanţă 2023. Efortul bugetar pentru tichetele celor aproximativ 4,2 milioane salariați din sectorul privat este de circa 6 miliarde lei. Însă, efectul final preconizat este unul pozitiv. Pe de o parte se estimează că undeva la 60-65% se vor întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit etc. Pe de altă parte, pe lângă confortul beneficiarilor direcți de tichete, se au în vedere impactul pozitiv asupra turismului intern, creșterea ponderii acestuia în Produsul Intern Brut și efectul economic generat pe orizontală în sectoare economice conexe (transport, comerț, servicii, industria alimentară etc.). De unde și concluzia inițiatorului și a susținătorilor săi, anume că tichetele de vacanță extinse trebuie văzute ca o investiție, iar nu ca o povară bugetară.
Scandal în Coaliţie pe tema tăierii salariilor. Marius Budăi îl contrazice pe Marcel Boloş
Ca argumente suplimentare au fost detaliate rezultatele unui studiu privind impactul biletelor de valoare asupra economiei românești, studiu realizat de o echipă de cercetare de pe lângă Academia de Studii Economice din București, formată din prof. univ. dr. Radu Mușetescu și prof. univ. dr. Cristian Păun, ambii de la ASE, și prof. univ. dr. Bogdan Glăvan de la Universitatea Româno-Americană. Studiul s-a derulat în lunile ianuarie-aprilie 2019, la comanda Asociației Profesionale a Emitenților de Tichete, folosind date disponibile pentru perioada 2014-2018. Strict pe secțiunea tichetelor de vacanță, interesant a momentul actualizării rezultatelor: august 2020, cu datele din aferente anului 2019.
Tichete de vacanţă 2023 În perioada următoare, Eugen Țapu-Nazare a anunțat un turneu de dezbateri publice, organizate în principalele județe cu activitate turistică. De urmărit este dacă și, dacă da, ce alte subiecte vor fi abordate în țară, pe lânga cele specifice proiectului de lege. La Piatra-Neamț, de pildă, atunci când s-a ajuns cu discuțiile la fiscalitate, discriminare și favorizarea nejustificată a unor activități, în condițiile în care se tot clamează justiția socială, Șerban Strătilă le-a amintit celor prezenți că trebuie lichidat dezmățul fiscal cu cei din IT, care nu plătesc impozit pe venit. La unison, cei trei peneliști din prezidiu i-au dat dreptate.
La final, cei trei fruntași PNL au susținut declarații de presă în fața unei prese reprezentate la nivel simbolic.
Vouchere de vacanţă 2023. Angajații din mediul privat ar putea să beneficieze, din banii datorați ca impozit pe venit, de vouchere de vacanță de câte 1.450 de lei anual, din 2024, dacă o propunere legislativă recent înregistrată la Senat ar ajunge să devină lege. În schema propusă de inițiatori, angajatorii ar fi doar simpli intermediari, obligați să ducă la Finanțe câte o listă cu angajații care ar trebui să primească voucherele. Inițiatorilor le scapă însă cel puțin un lucru important în toată această schemă gândită pentru mediul privat, scrie avocatnet.ro
Propunerea legislativă privind modificarea și completarea OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță vine cu o propunere inedită: angajatorii privați să poată cere de la stat, mai exact, de la finanțele publice județene, vouchere de vacanță pentru angajații lor, în valoare de 1.450 de lei pentru fiecare angajat. Propunerea se află însă abia la începutul parcursului legislativ, trebuind să fie adoptată la deputați (Forul decizional) și aprobată prin semnătura președintelui statului pentru a ajunge să se aplice. Ca orizont de timp, parlamentarii (numeroși) semnatari propun aplicarea viitoarei legi din ianuarie 2024.
În mare, parlamentarii au stabilit în propunerea recent înregistrată la Senat ca fiecare angajat din mediul privat să poată primi vouchere de vacanță de 1.450 de lei anual, dar numai de la un singur angajator, la care va depune o declarație pe propria răspundere manifestându-și opțiunea pentru a primi pe respectivul contract de muncă voucherele.
4,2 milioane de angajați din mediul privat ar urma să beneficieze de voucherele de vacanță, în contextul în care proiectul de lege va trece de Parlament și va fi promulgat ulterior de Președintele Klaus Iohannis. Totodată, parlamentarii susțin că acordarea de vouchere de vacanță pentru angajații din privat ar putea reduce în mod indirect și fiscalitatea muncii.
Inițiatorii proiectului arată că efortul bugetar calculat este de aproximativ 6,09 miliarde de lei, dar că 60 – 65% din fondurile alocate se vor întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit.
Dacă vă întrebați care e sursa de finanțare a acestor cheltuieli pe care le-ar avea statul, răspunsul este oferit prin chiar propunerea legislativă: din impozitul pe venit datorat de angajat. De aici însă vedem, din start, că unele categorii de angajați sunt excluse din start de la beneficiul acordării voucherelor: cei scutiți de impozitul pe venit. O altă problemă e în cazul celor care au contribuit mai puțin la stat sau au contracte pe perioadă determinată ce nu se întind pe întreaga perioadă a anului fiscal – e discutabil în ce măsură un angajat care a avut doar câteva luni de contribuție la stat în anul precedent are același drept la vouchere de vacanță cu cel care a contribuit un an întreg.
Mai mult, parlamentarii propun înlăturarea interdicției care există în prezent în OUG 8/2009 cu privire la cumularea voucherelor cu prima de vacanță sau biletele de odihnă – în același an fiscal, angajații vor putea primi și vouchere, și primă, și bilete de odihnă, dacă e cazul.
Angajatorii vor trebui să depună obligatoriu la Finanțe listele cu angajații și declarațiile de opțiune, din propunere reieșind destul de clar faptul că aceste vouchere ar urma să fie acordate tuturor angajaților plătitori de impozit pe venit – adică, cu alte cuvinte, beneficiul nu va depinde de angajator, acesta fiind doar un intermediar în obținerea voucherelor pentru angajații săi.
Motivul principal pentru care parlamentarii vor să acorde acest beneficiu pentru circa 4,2 milioane de angajați din mediul privat nu este tocmai cel evident – încurajarea turismului autohton sau suplimentarea beneficiilor pentru salariați. Deși aceste motive sunt citate în expunere, motivul principal este necesitatea de a crește gradul de conformare fiscală. Mai exact, încurajarea încheierii de contracte de muncă și, astfel, plata dărilor fiscale aferente către stat.
„Efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanță celor cca. 4,2 milioane de salariați din sectorul privat este de cca. 6,09 miliarde lei. Însă, efectul global este unul pozitiv, deoarece din această sumă estimăm că cca. 60%-65% se va întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit etc.”, scrie în expunerea care însoțește propunerea în Parlament, iar inițiatorii amintesc de efectul benefic al acordării voucherelor de vacanță personalului angajat în sectorul bugetar.
Vouchere de vacanţă 2023. Schimbare majoră, se pot deconta transport şi spa cu tichetele de vacanţă
Acoperirea cheltuielilor de vacanță, voucherele ori primele de vacanță sunt printre beneficiile extrasalariale preferate de angajatori și angajați deopotrivă, o parte fiind însoțite de un regim fiscal care face cheltuiala angajatorului mai mică și câștigul angajatului, mai mare. Ca idee, acordarea voucherelor de vacanță în mediul privat, la acest moment, se face tot conform OUG 9/2008, iar nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaților de la privat sub formă de vouchere de vacanță reprezintă contravaloarea a maximum șase salarii de bază minime brute pe țară – voucherele sunt impozitate cu 10%, dar nu li se aplică deloc contribuții atâta timp cât se încadrează în plafonul antemenționat.
Vorbim, așadar, de o cheltuială a angajatorului, care beneficiază de un regim fiscal avantajos dacă se respectă condițiile prescrise. Ceea ce propun parlamentarii prin acest proiect, este, practic, acordarea din banii statului a aceleiași sume pe care o pot primi și bugetarii. În continuare, angajatorii cu posibilități financiare îndestulătoare vor putea să le acorde și mai mulți bani de vacanță angajaților, ca beneficiu extrasalarial, peste ceea ce le-ar oferi statul.
Cum funcționează și ce sumă acoperă voucherele de vacanță pe care le primesc bugetarii
Începând cu 2022, tichetele de vacanță au început să fie disponibile numai pe suport magnetic, pe un card alimentat cu 1.450 de lei, aceeași sumă care se acorda și anterior. Perioada de valabilitate a voucherelor emise în 2022 este de un an, însă vestea bună pentru turiști este că statul va oferi în mod recurent aceste tichete până în 2026 inclusiv. Litoralul românesc este principala destinație în care turiștii folosesc voucherele de la stat.
Tichetele pot fi utilizate numai în România, iar procedura este una extrem de simplă: beneficiarul voucherului alege hotelul, pensiunea sau vila unde dorește să meargă în concediu, verifică dacă unitatea de cazare selectată este pe lista partenerilor care acceptă vouchere de vacanță, face rezervarea și achită folosind cardul primit. Important de precizat este faptul că voucherele de vacanță nu sunt transmisibile (pot fi folosite numai de către beneficiarul lor, în baza unui document de identitate) și nici rambursabile.