TICHETELE DE VACANŢĂ, prevăzute în bugetul pentru 2018. Voucherele de vacanţă se plătesc retroactiv de la 1 ianuarie

Instituțiile publice și companiile cu capital majoritar de stat care nu au acordat tichetele de vacanță în 2017 vor face acest lucru începând cu 1 ianuarie 2018, sumele urmând să fie prevăzute în bugetul pentru anul viitor, a declarat, miercuri, Mircea Dobre, ministrul Turismului, în cadrul dezbaterilor din Comisia economică, industrii și servicii a Senatului.
Filip Stan
08 nov. 2017, 11:35
TICHETELE DE VACANŢĂ, prevăzute în bugetul pentru 2018. Voucherele de vacanţă se plătesc retroactiv de la 1 ianuarie

„Tichetele de vacanță vor fi prevăzute în bugetul pentru 2018, pentru instituțiile care nu au acordat tichete pentru perioada 1 iulie 2017 — 31 decembrie 2017. Ordonanța de Urgență aprobată pe data de 30 iunie 2017 spune că în perioada 1 iulie 2017 — 30 noiembrie 2018 toți angajații din sistemul public și angajați în cadrul companiilor cu capital majoritar de stat vor primi prime sau indemnizații de vacanță sub forma voucherelor de vacanță în valoare de 1.450 de lei. Anul acesta nu s-a ratat, pentru că sunt instituții publice sau companii de stat cu capital majoritar de stat care au acordat deja aceste vouchere de vacanță. Cele care nu au acordat vor acorda începând cu 1 ianuarie 2018, conform bugetului aprobat”, a explicat Dobre.

Vouchere de vacanţă 2018: Cine sunt beneficiarii şi cum se vor acorda acestea

La începutul lunii august, ministrul Turismului declara că instituțiile publice centrale, locale și companiile de stat pot acorda vouchere de vacanță în 2017, dacă le vor avea cuprinse în buget la rectificarea din septembrie, iar cine nu poate cuprinde în bugete sumele necesare pentru aceste tichete, automat le vor acorda în 2018.

Conform ordonanței de urgență publicate în Monitorul Oficial din 30 iunie, instituțiile și autoritățile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și operatorii economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară,”acordă, în limita sumelor prevăzute în buget alocate cu această destinație, în perioada 1 iulie 2017 — 30 noiembrie 2018, o singură indemnizație de vacanță sau o singură primă de vacanță, după caz, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat. În limita resurselor bugetare, angajatorul stabilește (…) când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanții salariaților, după caz”.

De asemenea, actul normativ mai prevede că „în cazul instituțiilor și autorităților publice centrale și locale, modalitatea de acordare a indemnizațiilor de vacanță se stabilește prin Hotărâre a Guvernului, fără a se diminua cuantumul anual acordat salariaților din administrația publică centrală și locală pentru vouchere de vacanță sau echivalent”.

OUG mai prevede că, începând cu data de 1 decembrie 2018, „operatorii economici vor acorda angajaților proprii primele de vacanță numai sub forma voucherelor de vacanță, în cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit, în condițiile legii, pentru un salariat”.

Voucherele de vacanță emise pe suport electronic vor putea fi alimentate exclusiv cu valoarea nominală a voucherelor de vacanță acordate de angajator și pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de servicii turistice în unitățile afiliate. Valorile nominale permise pentru voucherele de vacanță pe suport hârtie sunt multiplu de 50 lei, până la 100 lei, valoare nominală maximă pe voucher.

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
Playtech.ro
Spania, lovită din nou de inundații: Zeci de mașini luate de ape în Girona! Ploile fac ravagii în continuare
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Filme celebre, scoase de pe Netflix. Decizia e radicală
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9