Tichete educaţionale 2023. În România Educată, elevii primesc bani de rechizite abia după vacanţă DOCUMENT

Tichete educaţionale de 500 de lei în 2023. Părinții pot depune cererile până pe 26 octombrie, prevede proiectul de ordonanță de urgență în discuție la Guvern.
Filip Stan
12 oct. 2023, 14:44
Tichete educaţionale 2023. În România Educată, elevii primesc bani de rechizite abia după vacanţă DOCUMENT
Elevii care beneficiază de tichete educaționale vor aștepta mai mult și anul acesta

Tichete educaţionale de 500 de lei în 2023. Școala a început de o lună pentru 410.000 de copii beneficiari fără sprijinul pentru rechizite. Guvernul are abia acum un proiect de ordonanţă prin care părinții pot depune cererile până pe 26 octombrie

Cererile pentru tichetele educaționale de 500 de lei pe suport electronic vor putea fi depuse la școli de părinții încadrați la acest tip de sprijin până pe 26 octombrie, adică în două săptămâni, potrivit proiectului de ordonanță de urgență (OUG) aflat în discuție joi, 12 octombrie, la Guvern, pentru a fi supus aprobării.

Modelul de cerere pe care școlile să îl comunice părinților pentru completare va fi aprobat până cel târziu 22 octombrie, dacă ordonanța se aprobă astăzi, conform aceluiași document. 410.000 de potențiali beneficiari au început deja școala de o lună, fără acești bani de rechizite.
Inițial, în prima variantă a proiectului de ordonanță de urgență pusă în consultare publică pe 9 septembrie de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) care se ocupă de distribuția și alimentarea acestor carduri, termenul de depunere a cererilor era 5 octombrie.

VOUCHERE MAŞINI 2023. Statul vrea să taie 3000 de euro din valoarea tichetelor pentru mașini electrice

Numărul de elevi care ar urma să primească aceste carduri în anul școlar 2023-2024 a rămas același de la prima variantă a proiectului: 410.000 de copii din medii defavorizate, de nivel preșcolar, primar și gimnazial, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

În urmă cu două luni, pe 16 august, într-un răspuns al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) pentru Edupedu.ro se arăta că, pentru anul școlar 2023-2024, tichetele educaționale de 500 de lei vor fi acordate pentru 300.000 de copii de grădiniță și elevi din medii vulnerabile.

Anul școlar a început deja de o lună, pe 11 septembrie, fără ca elevii care au cel mai mare nevoie de acest sprijin să primească voucherele de 500 de lei și va mai continua astfel încă cel puțin două săptămâni de la termenul limită de 26 octombrie – cel până la care se depun cererile -, până cardurile ajung la beneficiari, dacă actul normativ ar fi aprobat de Guvern în această formă astăzi, joi, 12 octombrie.

În textul proiectului de ordonanță se arată că „sprijinul principal acordat este în valoare de 500 de lei, într-o tranșă unică în fiecare an școlar, începând cu anul școlar 2023-2024”.

Burse şcolare 2023-2024: Până la ce dată trebuie depuse listele cu elevi care vor beneficia. Clarificări privind bursa de merit
Art. 5 – „(1) Măsurile auxiliare care se aplică în cadrul Schemei naționale de sprijin pentru elevii cei mai defavorizați 2023-2027 pot include măsuri de educaţie cu privire la încurajarea frecventării şcolii, asigurarea igienei corporale şi a locuinţei proprii, orientare şcolară şi/sau profesională, sfaturi de gestionare a bugetului, facilitarea accesului la serviciile medicale, recomandări educaţionale şi culturale”, conform documentului, care poate fi descărcat de mai jos din articol.

Condițiile de eligibilitate. Cine poate beneficia de carduri
„a) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare;

Tichete de masă 2024, vouchere de vacanţă 2024. Schimbare de ultimă urmă la Guvern, ajutorul se plăteşte pe carduri restricţionate
b) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat primar înscrişi în învăţământul de stat primar care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară;

c) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat gimnazial înscrişi în învăţământul de stat gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară”, scrie în proiectul de OUG.

Cu alte cuvinte, pragul de venit al membrilor familiei din care face parte elevul beneficiar este același ca și în cazul sprijinului prin rechizite acordat din 2002 încoace la începutul anului școlar tot pe bază de cerere depusă de părinte la școală, program care însă anul acest ar fi întâmpinat probleme potrivit surselor Edupedu.ro: sunt școli din câteva județe care nu ar fi primit informații de la inspectoratele școlare despre calendarul de desfășurare a acestuia în septembrie 2023, astfel încât să acorde rechizitele elevilor încadrați la această formă de ajutor de stat.

Tichete educaţionale 2023, proiectul de OUG:

OUG-Tichete-2023_12-10

„Venitul mediu net lunar pe membru de familie se calculează prin însumarea veniturilor realizate în luna iulie a fiecărui an de către persoanele din componența familiei, potrivit cererii (…) și împărțirea rezultatului la numărul acestora”, scrie în proiectul de act normativ.

Tichete educaţionale 2023. Modelul de Cerere standard se aprobă se aprobă prin ordinul Ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, în termen de 10 zile de la data aprobării prezentei ordonanțe de urgență, se arată în document, adică până pe 22 octombrie cel târziu dacă actul este aprobat joi, 12 octombrie, când este pe ordinea de zi a Executivului. Cererile vor putea fi completate de părinți la școală după apariția modelului și vor conține informații despre numărul de membri ai familiei.

Mai departe, pentru verificarea eligibilității și a veniturilor, se vor utiliza date din Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și se va folosi Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pentru transmiterea datelor așa încât să rezulte o listă inițială și, ulterior, una finală de beneficiari, conform precizărilor și pașilor descriși în proiectul de OUG.

 

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Rezultate Evaluare Națională 2024. Verifică pe edu.ro notele obținute la fostul examen de capacitate. Cum se afișează rezultatele, de fapt. Procedura de admitere liceu 2024 și live text de la evaluarea națională 2024. Update
Capital.ro
Românii au primit strict interzis. Avertismentul venit chiar acum: Niciodată!
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Mâncarea de pe litoral care vă poate îmbolnăvi! ANPC trage un semnal de alarmă!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Doliu la Hollywood. A murit unul dintre cei mai celebri scenariști
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Alex, tânărul dat dispărut în Italia, a fost găsit mort! După zile întregi de căutări, acesta a fost găsit pe o insulă aflată pe râul Paive
Capital.ro
Ungurii întorc spatele UE. Alianța la care maghiarii nu vor să renunțe. E cel mai periculos joc
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verifici online notele pe evaluare.edu.ro
substantial.ro
Detalii șocante din ancheta accidentului de la Suceava: Tahograful autobetonierei era manipulat
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?