Tichete pentru activităţi casnice. Bani pentru bone, grădinari şi menajere

Guvernul a stabilit modalitatea de acordare a tichetelor de activităţi casnice, modul în care beneficiarul casnic le poate utiliza, precum şi modalitatea de preschimbarea în bani a acestora.
Filip Stan
23 iun. 2022, 14:40
Tichete pentru activităţi casnice. Bani pentru bone, grădinari şi menajere

Executivul a aprobat normele de aplicare a prevederilor Legii nr.111/2022 privind reglementarea activităţilor prestatorului casnic, care stabilesc modalitatea de acordare a tichetelor de activităţi casnice, modul în care beneficiarul casnic le poate utiliza, precum şi modalitatea de preschimbarea în bani a acestora, anunţă joi Ministerul Muncii.

Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, acest tip de tichete vor putea fi achiziţionate atât pe suport electronic, prin crearea unui cont online în vederea înregistrării în platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice, cât şi pe suport de hârtie.

Tichetul de activităţi casnice va conţine rubrici speciale destinate informaţiilor referitoare la identificarea beneficiarului şi a prestatorului casnic, date referitoare la valabilitatea tichetului, precum şi elemente de siguranţă obligatorii. Formatul propus de normele metodologice pentru tichetele în format fizic va fi avut în vedere la încheierea contractului de tipărire.

Preschimbarea în bani a tichetelor, de către prestatorul casnic, se va putea face la sediul oricărei agenţii pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, la sediile unităţilor furnizorului de serviciu universal sau în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică.

Se majorează tichetele de masă la 30 de lei. Klaus Iohannis a promulgat legea

Din valoarea nominală a tichetelor de activităţi casnice se vor reţine impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări sociale de stat. Ca facilitate fiscală, baza de calcul la care se aplică cota impozitului pe venit, respectiv cota contribuţiei de asigurări sociale este reprezentată de 50% din valoarea nominală a tichetului. La preschimbarea a unui număr de minimum 85 de tichete de activităţi casnice, valoarea minimă a contribuţiei lunare neputând fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată, prestatorul casnic beneficiază de asigurare în cadrul sistemului de asigurări sociale de stat şi al sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va achiziţiona serviciile de dezvoltare a Platformei electronice de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice, iar până la 31 decembrie 2023 aceasta va fi operaţională, facilitând astfel relaţiile între utilizatorii tichetelor de activităţi casnice, precum şi între aceştia şi agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Persoanele fizice care îşi doresc să utilizeze tichete de activităţi casnice în activitatea lor vor putea beneficia de prevederile Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităţilor prestatorului casnic începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Beneficii în plus pentru salariaţi, avem DOCUMENTUL. Ce primesc pe lângă vouchere şi tichete de masă
Guvernul a reglementat modul în care persoanele fizice (prestatori casnici) pot desfăşura activităţi casnice în beneficiul altor persoane fizice (beneficiari casnici) şi remunerarea  acestora în tichete de activităţi casnice, prin derogare de la Codul Muncii. Valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei. Remunerarea se realizează exclusiv în baza tichetelor de activităţi casnice, al cărui număr este stabilit de comun acord între cele două părţi. Contravaloarea muncii prestate se negociază în funcţie de intensitatea şi durata activităţilor casnice prestate, neexistând corelarea între valoarea tichetului şi ora de muncă prestată.

Măsura introdusă prin intermediul legii doreşte să formalizeze relaţiile ocazionale de muncă deja existente, însă într-un mod simplificat, astfel încât înregistrarea beneficiarilor casnici, a prestatorilor casnici şi a plăţilor dintre aceştia, prin intermediul tichetelor, să fie cât mai facilă, flexibilă şi nebirocratică.

Angajatorii publici şi privaţi pot acorda, sub formă de bonus sau primă, tichete de activităţi casnice angajaţilor proprii.

Legea privind reglementarea activităţilor prestatorului casnic constituie una dintre reformele asumate de statul român prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Reforma va fi implementată, gradual, în perioada 2022-2026 şi constă în asigurarea cadrului legal şi în operaţionalizarea unei platforme electronice gestionată de ANOFM, prin structurile sale teritoriale.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Locul de legendă din România care a fost distrus din temelii și restaurat. Are un potențial turistic uriaș și policandru superb
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Cum să scoți cheia dacă ți se blochează în ușă. Sfaturi practice
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Tribunalul Alba decide decontarea unui tratament de 100.000 de euro pentru o femeie cu hepatită și ciroză
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară