Acum doi ani, statul român oferea un bonus de circa 10.000 de euro la cumpărarea unei mașini electrice, notează capital. În anul 2024, această subvenție a scăzut la 5.000 de euro, iar anul acesta se pune o întrebare esențială: cât va fi, în 2025, ajutorul financiar ajutor de stat prin programul Rabla Plus?
Potrivit ministrului Mediului, Mircea Fechet, valoarea eco-tichetului pentru autoturismele electrice și plug-in hybrid ar putea fi modificată anul acesta, în funcție de bugetul disponibil.
”Anul acesta, în funcție de buget, atunci când vom creiona noile programe, putem să discutăm și de cuantumul eco-tichetului pentru autoturisme electrice și plug-in hybrid. S-ar putea mări (valoarea eco-tichetului – n.r.), cum la fel s-ar putea diminua. Încă nu am luat această decizie”, a declarat ministrul Mediului.
În condițiile în care România a înregistrat cea mai mare scădere din UE a numărului de mașini electrice înmatriculate, Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) propune ca valoarea eco-tichetului să crească în 2025 la 8.500 de euro.
”APIA a propus și va propune din nou Ministerului Mediului o revenire la o valoare normală a eco-tichetului, mai exact 8.500 de euro pentru anul 2025 pentru mașinile electrice, cu o descreștere până la zero la nivelul anului 2030.
Marea Britanie a adoptat la nivelul Parlamentului decizia ca până în 2030 să se vândă doar mașini electrice”, a spune președintele APIA, Dan Vardie.
Conform sursei citate, în timp ce numărul înmatriculărilor de mașini electrice a scăzut, segmentul hibrid a înregistrat creșteri importante. Astfel, modelele full hybrid și plug-in hybrid au atras tot mai mulți cumpărători în 2024, iar unele categorii au avut chiar o dublare a vânzărilor față de anul anterior.
Cele mai căutate mărci au rămas Dacia, Toyota, Skoda și Hyundai.
Anul trecut, în România, au fost înmatriculate 150.000 de mașini noi. Românii au manifestat un interes în creștere pentru mașini eficiente la capitolul consum și emisii.