Tichete sociale 2023. Se ia în calcul şi alocaţia copiilor. Banii necheltuiţi se returnează statului

Pentru acordarea tichetelor sociale de 500 de lei se ia în calcul și alocația copiilor. Banii necheltuiți în perioada de valabilitate a cardurilor se returnează.
Filip Stan
23 oct. 2023, 07:11
Tichete sociale 2023. Se ia în calcul şi alocaţia copiilor. Banii necheltuiţi se returnează statului

Tichete sociale 2023. Alocația copiilor este luată în calcul atunci când se stabilește venitul lunar pe membru de familie pentru obținerea tichetelor sociale pe suport electronic (card) pentru sprijin educațional pentru preșcolarii și elevii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial. Potrivit reprezentanților ISJ Sibiu, în metodologia de acordare este menționat venitul net și nu salariul, iar asta înglobează toate veniturile din familie. Un aspect important este și faptul că banii necheltuiți în perioada de valabilitate a cardului vor trebui returnați.

Potrivit metodologiei de acordare a tichetelor sociale pe suport electronic (card), în anul școlar 2023 – 2024, sunt eligibili preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:

  • au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani;
    au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent:
    venitul lunar pe membru de familie este maxim 633 lei.

De asemenea, sunt eligibili elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.

De precizat este și faptul că de aceste tichete beneficiază și elevii din ciclul primar și gimnazial, care întrunesc criteriile de venit stabilite în Programul National de Rechizite Școlare.

Cardurile sunt alimentate săptămâna viitoare. Cum pot fi cheltuiţi cei 1500 de lei, greşelile aduc sancţiuni
În stabilirea venitului lunar pe membru de familie se ia în considerație și alocația copilului. Potrivit metodologiei este vorba despre venit, adică toți banii obținuți de familie într-o lună, și nu doar de salariu.

Tichete sociale 2023. Reprezentanții școlilor sunt cei care au obligația de a anunța părinții sau reprezentanții legali de condițiile în care se vor acorda aceste tichete.

Pentru obținerea acestor carduri trebuie completată, de către părinți sau tutorii legali care se încadrează în normele de acordare, o cerere de acordare a tichetului social pe suport electronic. Cererea trebuie depusă până pe date de 26 octombrie, adică în termen de maxim 45 de zile de la începerea cursurilor și nu mai târziu de această dată.

„Cei care consideră că se încadrează în limita veniturilor stipulate în lege sunt rugați să se încadreze în perioada de timp rămasă până la 26 octombrie pentru depunerea cererilor și a documentelor. După această dată, cererile nu mai pot fi depuse la secretariatele unităților de învățământ”, transmite Constantin Dincă, purtător de cuvânt la ISJ Sibiu.

Model de cerere pentru acordarea tichetelor educaționale de 500 de lei pentru rechizite și haine! Până când pot depune părinții cererile
În termen de cinci zile calendaristice de la expirarea termenului, unitățile de învățământ trebuie să introducă datele din cerere în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), urmând ca, la nivelul școlilor, directorul să fie singurul responsabil pentru corectitudinea datelor, iar la nivelul ISJ, inspectorul școlar general și persoanele desemnate.

Părinții vor primi aceste carduri de la școli și nu de la ISJ. „Unităţile de învăţământ din care provin destinatarii finali (elevii) transmit reprezentantului legal/tutorelui destinatarului final tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educaţional împreună cu informaţiile necesare privind lista unităţilor afiliate de pe raza teritorială unde aceştia îşi au domiciliul sau reşedinţa”, se arată în metodologie.

De asemenea, foarte importat de menționat este faptul că banii de pe carduri trebuie cheltuiți pe rechizite și haine, în perioada de valabilitate a acestuia, până la ultimul leu. În caz contrar, aceștia trebuie returnați.

„Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional se utilizează pe perioada de valabilitate a acestora. Sumele rămase neutilizate aferente tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional se returnează beneficiarului de către unitatea emitentă, în termen de 30 de zile de la data expirării perioadei de valabilitate a acestora”, se mai arată în metodologia de acordare.

Tichete sociale 2023. Potrivit actului normativ, vor putea beneficia de aceste măsuri de sprijin educațional:

  • copiii din învățământul de stat preșcolar care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familie
  • defavorizate, conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii
  • defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare
  • elevii din ciclul primar și gimnazial înscriși în unități de învățământ de stat, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul
  • național de rechizite școlare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite școlare, aprobată cu
  • modificări și completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe
  • membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

Citește și Elevii care beneficiază de tichete educaționale mai au de așteptat. Voucherele în valoare de 500 de lei întârzie și anul acesta. Ce acte trebuie să depună părinții cu venituri mici

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Care e cea mai ieftină poliță RCA în 2025. Cât plătesc șoferii care au trecut de 50 de ani
Capital.ro
Reguli noi la ITP și la înmatricularea mașinilor! Se introduc certificate digitale de înmatriculare şi de testare periodică a vehiculelor
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
„Du-te dracu'!”. Ceartă violentă la Casa Albă, sub nasul lui Donald Trump. „Comportamentul lui Elon începe să fie obositor”
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Trei regiuni din România vor fi lovite de ciclonul ce a generat cod roșu în Europa
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Cât costă trei nopți de cazare în hotelurile vedetelor noastre, în minivacanța de 1 Mai 2025
Cancan.ro
BREAKING! Tânăra actriță a fost găsită moartă Era și însărcinată 🥺
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit unul dintre cei mai iubiți și respectați actori ai generației de aur
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Facturile la energie NU sar în aer de la 1 iulie. Ce pregătește Guvernul pentru românii vulnerabili
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”