Tichete sociale 2023. Alocația copiilor este luată în calcul atunci când se stabilește venitul lunar pe membru de familie pentru obținerea tichetelor sociale pe suport electronic (card) pentru sprijin educațional pentru preșcolarii și elevii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial. Potrivit reprezentanților ISJ Sibiu, în metodologia de acordare este menționat venitul net și nu salariul, iar asta înglobează toate veniturile din familie. Un aspect important este și faptul că banii necheltuiți în perioada de valabilitate a cardului vor trebui returnați.
Potrivit metodologiei de acordare a tichetelor sociale pe suport electronic (card), în anul școlar 2023 – 2024, sunt eligibili preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:
De asemenea, sunt eligibili elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.
De precizat este și faptul că de aceste tichete beneficiază și elevii din ciclul primar și gimnazial, care întrunesc criteriile de venit stabilite în Programul National de Rechizite Școlare.
Cardurile sunt alimentate săptămâna viitoare. Cum pot fi cheltuiţi cei 1500 de lei, greşelile aduc sancţiuni
În stabilirea venitului lunar pe membru de familie se ia în considerație și alocația copilului. Potrivit metodologiei este vorba despre venit, adică toți banii obținuți de familie într-o lună, și nu doar de salariu.
Tichete sociale 2023. Reprezentanții școlilor sunt cei care au obligația de a anunța părinții sau reprezentanții legali de condițiile în care se vor acorda aceste tichete.
Pentru obținerea acestor carduri trebuie completată, de către părinți sau tutorii legali care se încadrează în normele de acordare, o cerere de acordare a tichetului social pe suport electronic. Cererea trebuie depusă până pe date de 26 octombrie, adică în termen de maxim 45 de zile de la începerea cursurilor și nu mai târziu de această dată.
„Cei care consideră că se încadrează în limita veniturilor stipulate în lege sunt rugați să se încadreze în perioada de timp rămasă până la 26 octombrie pentru depunerea cererilor și a documentelor. După această dată, cererile nu mai pot fi depuse la secretariatele unităților de învățământ”, transmite Constantin Dincă, purtător de cuvânt la ISJ Sibiu.
Model de cerere pentru acordarea tichetelor educaționale de 500 de lei pentru rechizite și haine! Până când pot depune părinții cererile
În termen de cinci zile calendaristice de la expirarea termenului, unitățile de învățământ trebuie să introducă datele din cerere în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), urmând ca, la nivelul școlilor, directorul să fie singurul responsabil pentru corectitudinea datelor, iar la nivelul ISJ, inspectorul școlar general și persoanele desemnate.
Părinții vor primi aceste carduri de la școli și nu de la ISJ. „Unităţile de învăţământ din care provin destinatarii finali (elevii) transmit reprezentantului legal/tutorelui destinatarului final tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educaţional împreună cu informaţiile necesare privind lista unităţilor afiliate de pe raza teritorială unde aceştia îşi au domiciliul sau reşedinţa”, se arată în metodologie.
De asemenea, foarte importat de menționat este faptul că banii de pe carduri trebuie cheltuiți pe rechizite și haine, în perioada de valabilitate a acestuia, până la ultimul leu. În caz contrar, aceștia trebuie returnați.
„Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional se utilizează pe perioada de valabilitate a acestora. Sumele rămase neutilizate aferente tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional se returnează beneficiarului de către unitatea emitentă, în termen de 30 de zile de la data expirării perioadei de valabilitate a acestora”, se mai arată în metodologia de acordare.
Tichete sociale 2023. Potrivit actului normativ, vor putea beneficia de aceste măsuri de sprijin educațional: