Tichete sociale mamă-copil 2025. Femeile care fac parte dintr-o categorie vulnerabilă pot beneficia de tichete sociale în valoare de 2.000 de lei, care pot fi folosite pentru cumpărarea de produse destinate îngrijirii nou-născutului. Guvernul aduce mici ajustări programului în şedinţa de joi.
Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 prevede o țintă estimativă de 15.000 de cupluri mamă-nou-născut per an, proveniți din medii dezavantajate din punct de vedere socio-economic. Măsura de sprijin material se implementează în perioada 2024 – 2027, în limita bugetului disponibil din cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 pentru această măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate în cadrul acestui Program.
Ce se poate cumpăra cu tichetele?
Se pot achiziționa produse produse specifice trusoului pentru nou-născut, necesare îngrijirii nou-născutului, respectiv: scutece, produse pentru toaleta nou-născutului, articole de vestimentaţie pentru nou-născut, articole sanitare şi medicale pentru cuplul mamă -nou-născut.
Cine poate beneficia de aceste tichete?
Mamele care au un nou-născut de până la 3 luni și care se regăsesc într-una dintre următoarele situații:
Pot primi tichetul dacă nu sunt mama copilului, dar sunt reprezentantul său legal?
Dacă nou-născutul este lipsit, temporar sau permanent de ocrotirea mamei, tichetul social pe suport electronic poate fi acordat reprezentantului legal.
Dacă am gemeni de câte tichete beneficiez?
Mamele de gemeni, tripleți etc. vor primi sprijinul pentru fiecare nou-născut.
Cum se acordă voucherele?
Primăriile întocmesc listele de beneficiari, pe care le trimit apoi pentru a fi centralizate la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială/Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Ulterior, primăriile înmânează beneficiarilor tichetele.
Când se actualizează listele cu beneficiari?
Listele se actualizează la finalul fiecărei luni de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
Cine finanțează acest sprijin?
MIPE finanțează acordarea acestui sprijin prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027.
Am dreptul la acest sprijin, dar nu am primit tichetul – cui trebuie să mă adresez?
În acest caz, vă rugăm să vă adresați primăriei din localitatea de reședință.
Dacă primăria nu a primit tichetul dumneavoastră, vă rugăm să contactați Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială/ Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
Tichetele sunt distribuite de autorităţile locale, cu un termen de 90 de zile pentru ridicarea acestora. În situaţia în care copilul este lipsit, temporar sau permanent, de ocrotirea mamei în primele 3 luni de la naşterea copilului, tichetul social pe suport electronic poate fi acordat reprezentantului legal care poate fi tatăl copilului sau altă persoană desemnată, în condiţiile legii, să fie reprezentant legal al copilului, precizează sursa citată.
Pe lângă sprijinul financiar, OUG 34/2024 introduce și măsuri auxiliare pentru reducerea deprivării materiale, printre care:
Implementarea programului se va desfășura pe parcursul a patru ani, până în 2027, cu un buget alocat de 24 de milioane de euro.