Alexandru Rafila, întrebat despre posibilitatea renunțării la tichetele de masă pentru cei care se vaccinează, că nu s-a discutat despre renunțare.A fost o discuție informală cu reprezentanții medicilor de familie, iar unul dintre participanți a transmis presei informația, declară ministrul.
„Au fost două discuții: una dintre ele a fost legată de plata tuturor restanțelor către medicii de familie pentru că există în continuare pentru serviciile de vaccinare efectuate de medicii de familie restanțe, unele foarte mari și trebuie toate plătite și intenționăm să plătim în măsura posibilului în această lună și cea de-a doua discuție: am observat că, în ciuda introducerii acelor tichete de 100 de lei, interesul a scăzut foarte mult și discuția a fost legată de găsirea unei alternative care să stimuleze vaccinarea. Adică dacă ai o măsură și vezi că nu mai aduce lumea la vaccinare te gândești la o alternativă. Asta a fost discuția informală, nimic mai mult, nu este nicio decizie, nici măcar nu s-a pus problema unei decizii. Este mai degrabă speculație care nu face altceva decât să aducă în spațiul public subiecte care pot scădea interesul”, e de părere Rafila.
Ministrul, personal, crede că cei care se vaccinează în acest momentul o fac pentru sănătatea lor, nu pentru tichetul de masă.
Tichetele de masă pentru vaccinaţi ar putea fi eliminate. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat că ia în calcul eliminarea acestui beneficiu oferite persoanelor care se vaccinează cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson și AstraZeneca.
Cei care se imunizează până la finalul lunii decembrie vor mai beneficia de tichetele de masă, dar acest beneficiu ar putea să nu mai fie prelungit.
Beneficii pentru vaccinaţi: tichete de masă de 100 de lei, OUG a fost adoptată de Guvern DOCUMENT
„Am avut discuții cu reprezentanții medicilor de familie privind măsurile care trebuie luate urgent în această perioadă pentru creșterea acoperirii vaccinale și testării, evaluării și tratamentului pacientilor COVID în ambulator. A fost o discuție care s-a referit la necesitatea plății restanțelor pentru serviciile de vaccinare către medicii de familie și despre scăderea interesului pentru vaccinare, în ciuda acordării voucherelor de 100 de lei. Probabil trebuie căutate alte soluții care să impulsioneze vaccinarea, dacă stimulentele financiare nu mai produc efecte. Discuția a fost informală și nu a presupus luarea unor decizii”, a declarat ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, pentru HotNews.ro.
Tichetele de masă oferite vaccinaților au fost introduse în mandatul Ioanei Mihăilă, ministrul propus de USR. Conform legii inițiale, tichetele trebuiau ridicate în 60 de zile de la efectuarea schemei complete de vaccinare, dar acest termen a fost prelungit până la 6 luni din cauza întârzierilor.
Termenul de ridicare a voucherelor pentru cei care se vaccinează, prelungit de la 60 de zile la 6 luni prin ordin al ministrului Sănătăţii
Termenul de ridicare a voucherelor pentru cei care se vaccinează cu schema completă a fost prelungit, pe 3 noiembrie, de la 60 de zile la 6 luni prin ordin al ministrului Sănătăţii. Decizia vine după ce în mai multe centre din ţară s-a semnalat lipsa voucherelor, iar autorităţile recunosc că există întârzieri în livrarea acestora. Ministerul Sănătăţii anunţă că bugetul pentru vouchere, suplimentat în octombrie cu 13,8 milioane de lei.
măsura a fost luată pentru continuarea activităţii de vaccinare în condiţii optime, dar şi din cauza apariţiei unor întârzieri în livrarea tichetelor pentru populaţie. În luna septembrie 2021, Ministerul Sănătăţii a stabilit metodologia de acordare a alocaţiei de hrană sub forma tichetelor de masă, persoanelor care se vaccinează cu schema completă de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2.
Conform acesteia, persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 cu schema completă beneficiază de o alocaţie de hrană în valoare de 100 lei, sub forma a 5 tichete de masă.
”În luna octombrie 2021, ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a aprobat suplimentarea fondurilor pentru achiziţia tichetelor de masă cu suma de 13,8 milioane de lei”, a mai transmis MInisterul Sănătăţii.
În 27 octombrie, premierul interimar Florin Cîţu anunţa că va fi suplimentat bugetul pentru acordarea voucherelor pentru peroanele care se vaccinează.
În legătură cu persoane care s-au vaccinat, la maratonul din Capitală sau în alte zone şi nu au primit aceste vouchere, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare Valeriu Gheorghiţă afirma că vor fi primite în perioada următoare.
Între timp, în tot mai multe centre din ţară autorităţile anunţă că nu mai există vouchere pentru cei care s-au vaccinat.