Țigările se scumpesc din nou! Cea mai mare companie care comercializează țigarete crește prețurile, iar românii vor plăti mai mult pentru un pachet din 16 ianuarie.
Țigările se scumpesc din nou începând de mâine, 16 ianuarie. Cea mai mare companie care comercializează țigări, Philip Morris, va crește prețul, în medie, cu 1 leu pe pachet. În urmă cu câteva zile, respectiv pe 11 ianuarie, și competitorul său, Altria Group, a anunțat scumpiri pentru pachetele de țigări.
Prețul țigărilor a fost mărit ultima dată anul trecut, în iulie, tot cu 1 leu pentru un pachet. De asemenea, tot anul trecut, în aprilie, a mai avut loc o scumpire cu 50 de bani. În decurs de nici un an de zile, prețul țigărilor s-a majorat cu 2,5 lei, o lovitură dură pentru fumătorii din România. Această scumpire este determinată de majorarea accizelor din data de 1 ianuarie 2024.
Iar dacă din cauza scumpirilor unii s-ar putea gândi să se lase de fumat, dar să înlocuiască acesc viciu cu narghileaua, considerată a fi mai sănătoasă, este bine de știut că această alternativă este chiar mai nocivă decât fumatul normal.
Narghileaua, instrument oriental de fumat, implică consumul unui amestec de tutun cu arome, iar statisticile indică, un procent îngrijorător de consumatori: peste 60% dintre tineri nu conștientizează pericolele asociate acestui obicei. Contrar credinței populare că narghileaua este mai puțin nocivă decât țigările, experții avertizează că în interiorul acestui dispozitiv au fost identificate peste 70 de substanțe chimice toxice pentru organism, cu potențial de cauzare a unor forme de cancer.
Un medic ieșean demontează mitul că narghileaua ar fi o opțiune mai sănătoasă, avertizând că 20 de minute de fumat din acest dispozitiv echivalează cu fumatul a 100 de țigări, contrazicând astfel ideea că ar fi o alternativă mai inofensivă.
„În timpul unei sesiuni de narghilea (sesiunea poate dura între 20 și aproximativ 45 de minute – n.r.) pătrunde în plămâni aceeași cantitate de fum care provine de la o sută de țigări. Peste 70 de substanțe toxice au fost identificate în fumul de narghilea, inclusiv monoxid de carbon, arseniul, cadmiul, nichelul, formaldehidă, acetaldehidă, poloniul și gudronul. Fumatul din narghilea este cel puțin la fel de nociv ca țigările și cu siguranță nu reprezintă o alternativă sigură pentru fumat. S-a demonstrat că o sesiune de fumat de narghilea provoacă modificări majore în organism”, subliniază prof. dr. Traian Mihăescu, potrivit BZI.
Citește și: Analiza obligatorie pentru toţi cei care fumează un pachet de ţigări pe zi