Într-un articol publicat în jurnalul Nicotine & Tobacco Research, cercetătorii au explicat că nicotina din țigări este cea care îi face pe fumători mai puțin predispuși să mănânce în exces și au sugerat că țigările electronice, care conțin nicotină dar nu și tutun, pot ajuta la prevenirea supraalimentării după ce aceștia se lasă de fumat.
Țigările electronice, care încălzesc lichide ce conțin nicotină și arome și le transformă în vapori ce sunt inhalați, au devenit la scurt timp după apariția lor în magazine o piață estimată la circa 7 miliarde de dolari, în 2015.
Potrivit Agerpres, despre fumatul țigărilor cu tutun, care conduce la boli fatale, se cunoaște că acestea suprimă apetitul, iar fumătorii susțin de multe ori că fumează pentru a-și menține greutatea. Odată ce renunță la fumat, mulți se plâng de faptul că se îngrașă.
”Creșterea în greutate îi oprește pe mulți fumători să se lase, așa că trebuie să căutăm moduri alternative de a-i ajuta să-și controleze greutatea și în același timp să fie îndepărtate riscurile asociate tutunului”, a declarat Linda Bauld, profesor în cadrul Universității Stirling și director general adjunct la ”UK Centre for Tobacco and Alcohol Studies”.
Mulți specialiști în sănătate publică consideră că țigările electronice sunt o alternativă la fumat cu riscuri scăzute, însă unii dintre ei pun la îndoială siguranța acestora pe termen lung și subliniază că nu sunt în totalitate lipsite de riscuri. Bauld a precizat, însă, că ”pentru fumători, beneficiile țigărilor electronice depășesc riscurile”. De asemenea, aceasta a menționat că echipa sa nu a găsit nici o dovadă care să promoveze ideea că acestea ar putea ajuta și persoanele nefumătoare să-și păstreze silueta.
Oamenii de știință susțin că pentru fumătorii care doresc să renunțe la acest obicei și le e teamă că se vor îngrășa sunt indicate țigările electronice cu arome de mâncare, ce pot simula senzațiile percepute în timpul mâncatului, mai arată sursa citată.