Ţigările vândute în Europa vor trebui să respecte noi norme

Toate ţigările vândute în Europa vor trebui să aibă o "capacitate redusă de incendiere" (CRC), începând din 17 noiembrie, autorităţile naţionale având rolul de a controla punerea în aplicare a acestei noi măsuri de siguranţă împotriva incendiilor, potrivit standardelor de siguranţă ale UE.
Romania TV
14 nov. 2011, 17:30
Ţigările vândute în Europa vor trebui să respecte noi norme

Ţigările lăsate nesupravegheate reprezintă una dintre cauzele principale ale incendiilor soldate cu decese în Europa.

Dovezile arată că numărul de decese poate fi redus cu peste 40 la sută prin introducerea ţigărilor cu „capacitate redusă de incendiere” (CRC). Aceasta înseamnă ţigarete care se sting automat când sunt lăsate nesupravegheate şi care, în consecinţă, sunt mai puţin susceptibile să provoace un incendiu.

Această măsură de siguranţă este deja practicată în unele ţări ale lumii (SUA, Canada, Australia), dar şi în state UE, în Finlanda, din aprilie 2010, se arată într-un comunicat de luni al CE.

Începând din 17 noiembrie, o dată cu publicarea noilor standarde de siguranţă în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, toate ţigările vândute în Europa vor trebui să fie conforme cu aceste măsuri. Autorităţile naţionale vor avea rolul de a controla punerea în aplicare a acestei noi măsuri de siguranţă împotriva incendiilor.

Comisarul UE pentru sănătate şi consumatori, John Dalli, a declarat că nu există ţigară sigură şi, evident, cel mai sigur este să nu fumezi deloc. „Dar, dacă oamenii aleg să fumeze, noile standarde care urmează să intre pe deplin în vigoare vor obliga companiile de tutun să producă numai ţigări cu capacitate redusă de incendiere şi vor proteja, potenţial, sute de cetăţeni faţă de acest pericol de incendiu”, a precizat Dalli.

Date din statele membre care acoperă perioada din 2003 până în 2008 arată că, în UE, din cauza ţigărilor se produc peste 30.000 de incendii în fiecare an, cu peste 1.000 de decese şi peste 4.000 de vătămări. Experienţa din Finlanda, unde numărul de victime ale incendiilor declanşate de la ţigări a scăzut cu 43 la sută, sugerează că aproape 500 de vieţi ar putea fi salvate în UE în fiecare an.

Tutunul reprezintă cel mai important risc pentru sănătate evitabil în Europa, care se estimează că provoacă moartea a peste jumătate de milion de oameni în UE în fiecare an. Comisia îşi reafirmă angajamentul faţă de o „Europă fără fum de ţigară” şi abordează această chestiune prin intermediul campaniei sale actuale la nivelul UE: „Ex-fumătorii sunt de neoprit”.

Schimbarea solicitată în conformitate cu noile standarde se referă la reducerea capacităţii de incendiere, care reprezintă capacitatea unei ţigări lăsate nesupravegheate de a declanşa un incendiu. Fabricanţii de hârtie pentru ţigări şi-au schimbat producţia de hârtie în sensul introducerii a două inele din hârtie mai groasă în două puncte de-a lungul ţigării. Dacă ţigara este lăsată nesupravegheată, tutunul care arde ajunge la unul dintre aceste inele şi ar trebui atunci să se stingă pentru că inelul restrânge alimentarea cu aer/oxigen. O ţigară CRC reduce timpul de ardere, micşorând astfel posibilitatea de a aprinde mobila, lenjeria de pat sau alte materiale.

Noile standarde au fost întocmite în conformitate cu Directiva privind siguranţa generală a produselor, care obligă producătorii să introducă pe piaţă doar produse sigure.

În 2008, Comisia Europeană a definit cerinţele de siguranţă, după discuţii cu statele membre, industriile hârtiei şi tutunului şi ONG-urile, şi apoi a invitat Comitetul European pentru Standardizare (CEN) să dezvolte standardele relevante pe care autorităţile naţionale le vor utiliza pentru a evalua respectarea normelor de siguranţă împotriva incendiilor.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cum diminuezi factura la gaze, dacă ai centrală termică. Metode simple
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
În al treilea an de conflict, Ucraina și Rusia își intensifică acțiunile militare și diplomatice
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!